RecruitBase: volstrekt overbodig

Logotype RecruitBase We hebben er een online recruitment site bij: RecruitBase. Deze site zegt dat ze alle online wervingsmogelijkheden op een rij heeft staan. Sterker nog:

RecruitBase is het startpunt voor personeelswerving voor recruiters. In RecruitBase kunnen werkgevers eenvoudig zoeken naar vacaturesites en naar werving- en selectiebureau’s op basis van segment en regio.

Dat maakt me natuurlijk bijzonder nieuwsgierig! Wat zou deze site mij allemaal te bieden hebben? Tijd voor een kort bezoek.

De propositie
De propositie is simpel; je kan op RecruitBase op zoek gaan naar vacaturesites:

Op RecruitBase kunt u per sector zoeken naar specialistische jobboards. En natuurlijk staan de generieke jobboards ook allemaal in RecruitBase. Daarnaast treft u ook een overzicht aan van overige online recruitment mogelijkheden zoals zoekmachines, sociale netwerken en aggregators.

Maar dat is niet alles, want als je een site hebt gevonden, dan biedt RecruitBase het volgende:

U kunt in RecruitBase bijna alle online recruitment mogelijkheden vergelijken en u kunt in 3 kliks een vacature plaatsen in ieder gewenst jobboard. RecruitBase zorgt voor de plaatsing en de financiële afwikkeling.

RecruitBase lijkt zich een plekje te willen verwerven ergens in een driehoek tussen Wervingswereld (Intelligence Group), VONQ / AdverOnline en Knolleinstein / Broadbean / InGoedeBanen. Het heeft van alles een beetje. De vraag is of die beetjes voldoende zullen zijn. RecruitBase is overigens een verkoopkanaal voor OnRecruit, het bedrijf wat een pay per CV model aanbiedt.

De site
De homepage is een zoekscherm, waarbij een drietal zoekingangen worden geboden:

Recruitbase | Homepage

Lekker clean en duidelijk. Doe mij meer van dit soort sites. Er is geen zoekknop, je kan dan ook maar 1 zoekingang gebruiken. Da’s weer wat minder, maar het aantal sites in RecruitBase is in de meeste gevallen ook nog zeer beperkt. Ik krijg dan een lijst van sites te zien:

Recruitbase | Zoekresultaat

Fijn, en ik kan sorteren, maar ik krijg hier bijzonder weinig informatie op basis waarvan ik een keuze zou moeten kunnen maken. Laat ik maar eens bij een indidivuele site kijken:

Recruitbase | Site details

Ook hier vind ik nauwelijks relevante informatie, maar ik zie een aantal tabjes die natuurlijk wel bijzonder interessant zijn, zoals Cijfers en Waarderingen. Verder een opvallende fout aan de rechterzijde, waar de site SpotaJob wordt vermeld. Maar die online referral site is al geruime tijd geleden door Wegener ten grave gedragen.

En die Cijfers tab is nep, want er staat niets in:

Recruitbase | Site details, tab Cijfers

Da’s met name merkwaardig omodat Monsterboard deze informatie natuurlijk beschikbaar stelt. Waarbij een aantal onderdelen voor geen enkele vacaturesite zullen worden verkregen. Maar dat terzijde…

De tab Waarderingen is ook volstrekt leeg, want dit is een sociale component. Waar gebruikers dus zelf wat in kunnen vullen. Maar dat is bijzonder riskant:

Recruitbase | Site details, tab Waarderingen

Dat wordt een CompanyRating kwaliteit. Oftewel volstrekt zinloos en waarschijnlijk zeer onbetrouwbaar.

Maar dit is alles, want de tabs Producten en Doorplaatsingen bevatten ook geen informatie. Dus hoe word ik als recruiter nu eigenlijk geholpen met RecruitBase? Het antwoord is: Niet. Het is een bijzonder lege site zonder enige informatie die mij helpt om de juiste keuze te maken. Er is ook geen enkele manier om sites te vergelijken, wat toch ook een belofte was.

RecruitBase is uitsluitend bedoeld als online verkoopkanaal voor OnRecruit. De grote rode knop met de tekst Direct plaatsen is hiervoor bedoeld. Wat vervolgens betekent dat ik als recruiter mijn vacature moet knippen en plakken, bedrijfsinformatie moet invoeren en nog kan kiezen of ik mijn vacature op Google en op LinkedIn wil plaatsen. Platte upsell terwijl het er toch juist om ging om de juiste sites te selecteren?

Recruitbase | Sales funnel, stap 3

Nee, er is bijzonder weinig waar ik als recruiter wat aan heb bij RecruitBase. Blijkbaar heeft OnRecruit haar behoefte om meer omzet te maken verward met de behoefte van recruiters. Met als resultaat een merkwaardige site. Waar ik de toegevoegde waarde niet van heb kunnen ontdekken.

Conclusie
RecruitBase is in haar huidige vorm een volstrekt overbodige site. Wil je daadwerkelijk advies over de beste plaatsingsmogelijkheden? Ga dan naar Intelligence Group of gebruik Wervingswereld. Wil je vacatures tegen een relatief aantrekkelijke prijs op de juiste sites plaatsen? Ga dan naar bedrijven als VONQ of Adver online. Wil je makkelijk vacatures op meerdere sites plaatsen? Overweeg dan een multiposter zoals Knollenstein, Broadbean of InGoedeBanen.

Er zijn voldoende mogelijkheden; RecruitBase is door haar onduidelijke propositie geen verrijking van het reeds bestaande aanbod.

Achtergrondinformatie
RecruitBase is eigendom van Online Recruit Group BV, met een tweetal BV’s als bestuurder: Jawix Holding BV (met als enig aandeelhouder Rob Nijssen) en Twiek BV (met als enig aandeelhouder Tim Nijssen).

Geef een antwoord

1 Comment
 • Rob Nijssen
  says:

  Beste Marc,
  dank voor het melden van RecruitBase in Recruitmentmatters.
  Een paar dingen waar ik graag op wil reageren:
  – Spotajob is inderdaad ter ziele, die halen we eruit, dank voor je scherpe blik
  – Je geeft aan dat de cijfers tab nep is. Vind ik nogal kort door de bocht. Het is niet nep, er staat dat het niet bekend is, de jobboards kunnen dit naar keuze aanleveren, dit is een paar dagen geleden via een mailing aan de jobboards gevraagd. Het zal dus hopelijk snel completer worden

  – Je geeft aan dat de tab Waarderingen ook volstrekt leeg is. Tsja, dat heb je wel eens met een nieuwe site, we moeten eerst maar eens traffic genereren. En dat het ‘zinloos en zeer onbetrouwbaar is’.  Of het zinloos is betwijfel ik. als dit zo blijkt te zijn halen we de tab er wel uit. En ja het is niet helemaal betrouwbaar maar het risico proberen we te verkleinen door een e-mail bevestiging te vragen.
  – Dan geef je aan dat de tab ‘doorplaatsingen ‘ ook geen informatie geeft. Dat is niet juist. Indien een jobboard doorplaatsingen heeft melden we dat. Kijk naar bijvoorbeeld Jobtrack of Careerbuilder.
  – Vervolgens geef je aan dat je als recruiter niet wordt geholpen door RecruitBase omdat het een ” bijzonder lege site is zonder enige informatie die helpt om een juiste keuze te maken.”  Nou dan heb ik de plank volstrekt misgeslagen. Ik dacht dat het best handig zou zijn voor recruiters om een overzicht te hebben van meer dan 500 sites die vacatureruimte aanbieden, gerubriceerd op sector/prijs/etc.
  – en ja, we gebruiken RecruitBase ook als direct verkoopkanaal. Vandaar die pontificale rode knop. We zijn gelukkig van de duidelijkheid, geen verborgen trucjes. Het leek ons eigenlijk best handig voor bedrijven om zo makkelijk een vacature te plaatsen. En wij verdienen er inderdaad wat geld mee omdat we het goedkoop inkopen. Ook daar is niks mis mee dacht ik zo.
  – je typeert het doorplaatsen van je vacature met 1 vinkje naar Google of LinkedIn als een ‘platte upsell’ .  Er is niks mis met upselling zolang je er duidelijk in bent en het als keuze aan je klant aanbiedt. We verbergen niks, we regelen de plaatsingen, we doen er dingen voor, steken er tijd en expertise in, en vragen daar een redelijk bedrag voor. Vreemd dat dit zo met een one-liner even wordt afgebrand.
  -Verder refereer je aan een paar partijen die ook dingen doen die ofwel deels ofwel grotendeels overlappen. Tsja, er zijn meerdere van de partijen die jij hier vermeld door jou al aan de schandpaal genageld.  Kwestie van even zoeken in Recruitmentmatters.
  RecruitBase is in mijn optiek gewoon een handig overzicht, niet meer en niet minder. En ja, we hopen er ook wat omzet uit te halen door transparante upselling.