Vacatures per regio: dat ziet er goed uit!

Vacaturemonitor Vorige week een goede week voor de Nederlandse regio’s, maar deze week doen ze het nog eens dunnetjes over. Wederom een fantatstische groei waardoor twee van de vier regio’s een beter resultaat dan vorig jaar tonen. Dat hebben we in een zeer lange tijd niet gezien!

Het patroon van de groei is vrijwel identiek aan vorig jaar en heeft natuurlijk te maken met de afloop van de vakantieperiode. En als vorig jaar enige indicatie is dan zullen we ook volgende week nog de nodige groei moeten gaan zien. 

Dit is de grafiek voor de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 34 – 36 (2008 – 2010)

Vacatures per regio: week 34 – 36 (2008 – 2010)

In vergelijking met vorige week is dit het resultaat:

  • Zuid-Nederland: +0,2%
  • West-Nederland: +0,1%
  • Oost-Nederland: +0,3%
  • Noord-Nederland: +0,3%

Mooi he? De groeicijfers en de grafiek maken een mens vrolijk. Waarbij West-Nederland helaas een beetje achterblijft bij de andere regio’s en bij de groei van de regio in dezelfde periode van vorig jaar. Maar daar gaan we nu even niet om zitten treuren.

Verder is het hartverwarmend om te zien dat Noord-Nederland zich in de afgelopen jaren niets van een crisis heeft aangetrokken. Deze regio weet een crisis het hoofd te bieden. Misschien moeten die arrogante westerlingen eens op bezoek om te leren hoe je dat doet…

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Een prachtig gezicht, al die omhoog lopende lijnen. Van mij mag het wel een tijdje doorgaan. Vorig jaar volgende er nog 1 week van groei, waarna de boel stagneerde (en in West-Nederland redelijk sterk daalde). Of deze situatie zich in 2010 gaat herhalen moet natuurlijk nog worden afgewacht.

Indrukwekkend is vooral de upswing van Noord- en Oost-Nederland in de afgelopen weken, waarbij wel moet worden aangetekend dat met name Noord-Nederland hieraan voorafgaand behoorlijk was ingezakt. Wat dat betreft zijn de overige regio’s in de afgelopen maanden toch een stuk stabieler gebleken, waarbij met name West-Nederland nauwelijks van haar plaats komt. En wat mij beteft mag dat wel eens gaan veranderen. Omhoog, dan wel te verstaan…

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

  • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
  • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
  • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
  • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord