Monster MEI: lachen met Hammond, 3

Warren HammondJawel, de Monster Employment Index (MEI) over de maand augustus is uit. Zinloze kost omdat de index niets meer dan een gemankeerde ABU rapportage voorstelt. Maar nog altijd voer voor bijzonder luie journalisten, zoals Anton Reijinga in het FD.

Voor mij is de MEI echter vooral zo leuk dankzij de altijd weer (onbedoeld?) komische uitspraken van Warren Hammond, Monsterboard’s landenbaas in ons kikkerlandje. Was zijn uitspraak van vorige maand verifieerbaar onjuist, deze keer doet Hammond een hilarische poging om in de kristallen bol te kijken. Want de MEI van augustus is dramatisch slecht. En daar weet Monsterboard niet zo goed raad mee…

Dit is wat Hammond naar aanleiding van de resultaten zegt:

Online job demand has grown steadily so far this year, with job demand going up compared to year-earlier levels. The slowing growth in the past few monts has been slightly surprising, but this is largely down tot a slowdown in business activity over the summer months

Soms vraag je je af hoeveel fouten iemand in twee zinnen kan maken… Maar laat ik een poging wagen. Dit zijn de waarden van de MEI voor de eerste 8 maanden van 2009 en 2010:

MEI: resultaten januari – augustus voor 2009 en 2010 

MEI: resultaten januari – augustus voor 2009 en 2010

De job demand going up compared tot year-earlier levels is een bijzondere uitspraak omdat slechts in de afgelopen drie maanden dat job demand een fractie hoger is dan year-earlier levels; in de overige vijf maanden was dit bepaald niet het geval. Wat we eigenlijk zien is dat het job demand (althans, volgens de MEI) in de afgelopen maanden vrijwel identiek is aan het voorgaande jaar. En dat is zo’n beetje alles wat je met goed fatsoen zou kunnen constateren. Maar dat is commercieel onwenselijk voor Monsterboard. Dus, gooit Hammond er maar een verifieerbare leugen uit.

En dan is er de bizarre tweede zin:

The slowing growth in the past few monts has been slightly surprising, but this is largely down tot a slowdown in business activity over the summer months

Hier probeert Hammond kool en geit te sparen; waardoor hij op beide fronten faalt. Want als er sprake is van een normale business cyclus gedurende de zomermaanden dan is het natuurlijk geen verrassing dat de index wat inzakt. Helaas, Hammond wil hier tegelijkertijd aangeven dat de groei zich na de zomer door zal zetten; vandaar zijn slightly surprising. Zo’n spagaat moet toch pijn doen…

En die spagaat wordt ook duidelijk in zijn volgende zin:

Broader economic factor sich as the growth in GDP and the improving picture across Europe may be an indication that there will be continued growth in the second half.

Mogelijk leest Hammond geen kranten, want de recente waarschuwing van de OESO, de vooruitzichten voor Duitsland en de groeiende problemen in de PIIGS landen zijn blijkbaar volledig aan hem voorbij gegaan. Of toch niet? Want als het allemaal zo lekker gaat in Europa, waarom dan ineens zo terughoudend: may be an indication …

Hoewel het helemaal niets zegt, hier nog even de ontwikkeling van de MEI en het voortschrijdend jaargemiddelde:

MEI: Maandelijkse resultaten en voortschrijdend jaargemiddelde, september 2008 – augustus 2010

MEI: Maandelijkse resultaten en voortschrijdend jaargemiddelde, september 2008 – augustus 2010

De trendlijn geeft dus duidelijk aan dat de MEI aan het bottom-bouncen is. O ja, het hoogste punt van de MEI in Nederland werd in mei 2007 bereikt: 198. We dobberen nu tussen de 85 – 95. Lang leven de slowing growth…

Geef een antwoord

2 Comments