Vacaturesite top 10: Meer, meer, meer

Vacaturemonitor - positief Voor de derde achtereenvolgende week een prachtige stijging van het bruto aantal vacatures te constateren; over de afgelopen drie weken is het vacaturevolume wederom met 7.000 vacatures gestegen ten opzichte van de vorige drieweekse periode. Tegelijkertijd is het bruto vacaturevolume ten opzichte van vorig jaar 4,4% hoger.

Reden voor feest? Nee, nog altijd niet. Want het volume aan unieke vacatures is nog altijd lager dan vorig jaar. Weliswaar is het verschil slechts 1%, maar het is nog altijd lager. Met andere woorden; er zijn minder vacatures dan verleden jaar gedurende dezelfde periode, maar die vacatures worden op meer sites geplaatst.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 35 – 37)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 35 – 37)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

 • Werk.nl: -0,6%
 • Nationale Vacaturebank: -0,2%
 • Monsterboard: -0,3%
 • DOVAjobs: +0,5%
 • Megajobs: -0,2%
 • JobTrack: +0,2%
 • Careerbuilder: -0,2%
 • Vacaturekrant: +0,1%
 • Randstad: 0,0%
 • Jobnews: +0,1%

Voor de derde achtereenvolgende week verliezen de grote vacaturesites marktaandeel. Met andere woorden, gedurende de drie weken dat het vacaturevolume is gegroeid is het marktaandeel van de drie grootste vacaturesites van Nederland afgenomen. Overigens is het deze keer niet zo dat de andere sites van de top 10 hebben kunnen profiteren. Deze week is er een zeer gemixed beeld van stijgingen, dalingen en stilstand.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

En hier is het dan ook nog eens in beeld; de voortuidende daling van het marktaandeel van de drie grootste sites. Het lijkt me bepaald geen goed teken, maar ik weet niet goed hoe ik dit moet interpreteren. Voorlopig zijn de dalingen niet schokkend te noemen en er is zeker nog geen sprake van eeen trend. Tijd voor geduld, denk ik zo.

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. JobFeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord

4 Comments
 • Jeroen
  says:

  Marc,

  Volgens mij snap ik het nog niet helemaal. NVB claimt ruim 20.000 vacatures te hebben, DOVA ruim 6000 en Monsterboard 5000+. In het verschil in marktaandeel zijn deze cijfers beduidend anders. Hoe komt u op deze resultaten en misschien nog wel belangrijker, hoe berekent u het marktaandeel?

  • Marc Drees
   says:

   Het marktaandeel is een voortschrijdend gemiddelde over drie weken waarbij het bruto aantal nieuwe vacatures binnen het Nederlandse web wordt afgezet tegen het bruto aantal nieuwe vacatures per vacaturesite.
    
   Monsterboard heeft overigens veel meer vacatures dan 5.000+; de site claimt een aantal tussen de 18.000 – 19.000 vacatures.
    
   DOVAjobs laat een groot aantal nieuwe vacatures per week aantekenen; dat is de basis voor haar hoge marktaandeel. Het kan zijn dat de site een aanzienlijk lager aantal vacatures claimt dan bijvoorbeeld NVB of Monsterboard; dit kan te maken hebben met een kortere publicatieperiode van vacatures op DOVAjobs in vergelijking met de standaard (60 dagen). Als de site bv. een publicatieperiode van 30 dagen of minder zou hebben halveert dit al minimaal het aantal geclaimde vacatures.
    
   Of DOVAjobs echter een kortere publicatieperiode hanteert voor vacatures is mij niet bekend, dus bovenstaande redenatie is zuivere speculatie.