Vacatures per regio: een prachtige nazomer

Regio positief De derde week op rij met een fraaie groei voor alle regio’s. Overigens is het ook de derde week na de vakantieperiode, dus het zou me niets verbazen als vanaf volgende week de groei stagneert of zelfs terugloopt. Maar voor dit moment er is natuurlijk geen reden voor sombere gedachten, want het zonnetje schijnt in alle regio’s.

Waarbij wederom drie van de vier regio’s boven de resultaten van vorig jaar uitsteken, en Noord-Nederland zelfs iets beter uit de bus komt dan 2008! Ja, dat is inderdaad prachtig. Jammer alleen dat de grootste regio, West-Nederland, nog altijd de resultaten van vorig jaar blijft. Maar ja, je kan ook niet alles hebben.

Dit is de grafiek voor de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 35 – 37 (2008 – 2010)

Vacatures per regio: week 35 – 37 (2008 – 2010)

In vergelijking met vorige week is dit het resultaat:

 • Zuid-Nederland: +0,3%
 • West-Nederland: +0,2%
 • Oost-Nederland: +0,3%
 • Noord-Nederland: +0,2%

Wat een prachtig gezicht! Aanzienlijke groei voor alle regios, waarbij Zuid- en Oost-Nederland fors uitstijgen boven de resultaten van 2009 en Noord-Nederland zelf boven het resultaat van 2008 uitkomt. Wat en prachtig gezicht. En hoewel West-Nederland in de buurt van het resultaat van 2009 komt is er nog altijd een klein gat aanwezig. Wat zou het fraai zijn om voor deze grootste regio eens een beter resultaat dan vorig jaar te zien!

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Als dit geen indrukwekkend beeld is weet ik het ook niet meer… Vorig jaar begon vanaf volgende week een daling die met uitzondering van Zuid-Nederland doorzette tot en met eind 2009. Als die daling nou eens in 2010 uitblijft. Dan gaan we ineens een hele mooie tijd tegemoet!

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

 • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
 • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
 • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
 • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord

2 Comments
 • Michiel Cobben
  says:

  ‘het zou me niets verbazen als vanaf volgende week de groei stagneert of zelfs terugloopt’
  Marc, is er, behalve jouw terechte constatering dat de vakantie alweer drie weken geleden is, nog een andere grond voor deze koude, onheilspellende bewering? Of had je je zonnebril nog op toen je dit typte?
  Michiel (die altijd een roze bril opheeft en die vindt dat de vakantie alweer lang geleden was)

  • Marc Drees
   says:

   Er zijn twee argumenten voor deze zeker niet onheilspellende bewering. Allereerst is het aantal nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken op een ‘normaal’ niveau. Wat bij onveranderde aantallen in de komende weken zou betekenen dat we op het huidige volume blijven steken. Dat is het stagnatie aspect.
   Maar dan is er ook het patroon van verleden jaar, waar in eind september – begin oktober een daling van het vacaturevolume zichtbaar werd. Als dat patroon zich dit jaar weet toont betekent dat een teruggang van het vacaturevolume van de volgende weken.
    
   Er is dus geen zonnebril aan te pas gekomen; gewoon een nogal simpele analyse van de cijfers. Dus je kan in dit verband gewoon je roze brilletje afzetten en je hoeft evenmin te schrikken. Zeker als je naar de resultaten van de verschillende regio’s ten opzichte van vorig jaar kijkt. Want dat is gewoon heel fraai te noemen! Ook als het patroon zich herhaalt kunnen we namelijk gewoon nog altijd boven dat resultaat blijven zitten.
    
   Waar je natuurlijk wel je brilletje voor moet opzetten zijn de resultaten uit de VS, de monetaire crisis in Europa en Japan alsmede de huizenbubbles in China en Australie. Maar die bereiken ons meer dan snel genoeg. En dan zijn geen 10 roze brilletjes voldoende om de cijfers een positieve draai te geven. Maar ik ga er vanuit dat het nog wel een paar maanden zal aanlopen.