Wil opensolliciteren.nl zich nu meteen opheffen? Update

Logotype opensolliciteren.nl Ruim een maand geleden verscheen PlaatsmijnCV.nl plotseling; een resumeblaster (een site die CV’s naar een groot aantal sites kan versturen) naar grote vacaturesites. Althans, dat claimde de site te zijn,maar daar klopte niets van. De site had alle kenmerken van een phishing site. Achteraf bleek het een bijzonder domme actie van een sitebouwer; de site is ook niet langer actief.

En gisteren ontving ik een tip over opensolliciteren.nl, een resumeblaster naar uitzendbureaus. Met andere woorden, het lijkt besmettelijk te zijn. En net als PlaatsmijnCV heeft ook deze site alle kenmerken van een phishing site. Het zal toch niet dezelfde bouwer zijn…

Homepage
Zo ziet de homepage van opensolliciteren.nl er uit:

Opensolliciteren.nl | Page 1

Daar staat het in het logo: jouw c.v. naar alle uitzendbureaus in de regio. Hoe zou opensolliciteren.nl dat willen doen? Die regio’s zijn overigens een beperkt aantal grote(re) plaatsen waar vooral de grote uitzendketens meerdere vestigingen hebben. Doet opensolliciteren.nl dan een iene-miene-mutte?

Overigens biedt de site een keuze uit 18 uitzenders:

Opensolliciteren.nl | Page 2

Jawel, dat is een aardig rijtje. Waarbij het niets uitmaakt welke functie je invult. Het rijtje blijft altijd hetzelfde. Ik wist niet dat Starjob ook lassers kon plaatsen. Ook hier klopt dus helemaal niets van. En ik weet vrijwel zeker dat een aantal van deze uitzenders niet in alle geselecteerde plaatsen (regio’s) zitten…

De laatste stap is natuurlijk het plakken van het CV:

Opensolliciteren.nl | Page 3

Afgezien van de fijne Don’t make me think fout klik op bladeren met de knoptekst browse is dit alles wat onlinesolliciteren te bieden heeft. Er zijn geen algemene voorwaarden of privacy verklaring, er is geen aanmelding bij het College Bescherming Persoonsgegevens. Helemaal niets. O ja, en het is volstrekt onduidelijk wie er achter de site zit.

Verder leverde navraag bij een van de genoemde uitzenders vooral een groot vraagteken op. Nee, ze hadden nog nooit van opensolliciteren gehoord. Hmmm…

Opensolliciteren.nl lijkt op een phishing site en gedraagt zich als een phishing site. Hier worden nietsvermoedende werkzoekers misleid; waarbij de geselecteerde uitzenders de zwarte piet toegespeeld krijgen. Want als de werkzoeker niets hoort komt dat natuurlijk niet door opensolliciteren.nl…

De genoemde uitzenders zouden er goed aan doen om opensolliciteren.nl de nek om te draaien. Om schade aan het merk te voorkomen. En bovenal om de werkzoeker een frustrerende ervaring te besparen. Daarvan zijn er tenslotte al meer dan genoeg van…

Update:
Met dank aan Jorn en Arno (zie hun reacties op dit artikel hieronder) is er meer informatie over opensolliciteren.nl opgedoken. Zo vraagt opensolliciteren.nl aan een sollicitant een betaling van EUR 2,95 op het vierde scherm:

Opensolliciteren.nl | Page 4

Een fijne verrassing als je denkt dat je een open sollicitatie mag versturen.

En omdat opensolliciteren.nl het te weinig vindt om van slechts 1 walletje te eten, willen ze ook de ontvangers laten betalen voor die CV’s. EUR 75,- per maand was het idee voor bedrijven, maar dat idee hebben ze blijkbaar overboord gezet want onderstaande informatie is niet langer online:

Oude tekst

Ik ben benieuwd wat ze denken te kunnen rekenen aan uitzendbureaus… En of er uberhaupt 1 uitzendbureau dom genoeg is om hier in te trappen.

Verder heeft het bedrijf exact twee tweets verstuurd:

Opensolliciteren.nl | tweets

Na die enorme groei is het enorm stil geworden. Laten we hopen dat het nog stiller wordt en dat de site zo snel mogelijk op zwart wordt gezet!

Geef een antwoord

30 Comments
 • Marc Drees
  says:

  Vrijdag 8 oktober heb ik uiteindelijk met de eigenaar van de site gesproken. Met als resultaat dat de site nu weliswaar nog altijd te zien is, maar met de mededeling: Aan deze website wordt gewerkt. De eigenaar van opensolliciteren heeft er dus voor gekozen om de site wel zichtbaar te laten zijn, wat ik geen verstandige keuze vind.  Niemand interesseert zich voor een Under construction site. En het is een belediging aan de bezoeker.
   
  Het gesprek was met de eigenaar van opensolliciteren.nl was sterk vergelijkbaar aan het gesprek wat ik had met de eigenaar van PlaatsmijnCV.nl. In beide gevallen hebben de eigenaren geen seconde nagedacht over de impact van een niet-werkende site op de bezoeker. Waarmee ze niet alleen werkzoekers een zeer slechte ervaring bezorgen maar tevens uitzendbureaus (in het geval van opensolliciteren.nl) een slechte naam geven. Bijzonder dom, want zo jaag je de partijen waar je mee samen zou willen werken direct tegen je in het harnas.
   
  Net als bij PlaatsmijnCV.nl was de eigenaar naar mijn mening te goeder trouw en tegelijkertijd bijzonder optimistisch over de kansen van een dergelijke site. Maar in geen van de twee gevallen was er sprake van een bewuste phishing excercitie. En dat is natuurlijk goed nieuws.
   
  Naar aanleiding van ons gesprek gaat hij in gesprek met de uitzenders die hij op zijn site heeft vermeld. Als hij tenslotte een succesvolle CV multiposter naar uitzenders wil realiseren zal hij eerst het proces met die uitzenders moeten uitwerken. Anders verdwijnen CV’s per direct in het roterend archief. Verder heb ik hem geadviseerd om een business model met die uitzenders op te zetten, in plaats van een fee van de kandidaat te vragen. Als hij inderdaad een goede service kan verzinnen die gemak voor zowel werkzoeker als uitzender biedt, dan is er natuurlijk een kans op succes.
   
  Echter, de kans dat opensolliciteren.nl ooit online komt op basis van een CV multiposting service naar uitzenders schat ik niet erg hoog in. Daarvoor zitten er in mijn optiek teveel haken en ogen aan de realisatie van een eenvoudig, robuust en goed lopend automatisch proces naar meerdere uitzenders. Maar daar kan ik me natuurlijk in vergissen; de toekomst zal het uitwijzen.
   
  Op verzoek van de eigenaar van de site heb ik de verwijzingen naar zijn persoon en zijn bedrijf in eerdere reacties geanonimiseerd. Deze gegevens zijn bij RecruitmentMatters bekend.

 • Erich
  says:

  Ik heb de site even technisch doorgespit. Op geen enkel moment wordt een bestand daadwerkelijk naar de server geupload. Na een eventuele betaling is er ook geen enkele connectie naar de eerdere acties. Het gaat dus puur en alleen maar om de € 2,95, zelfs niet eens om de cv’s.

 • robert
  says:

  Lol
  Hier ook een reactie van ene Maalo, vooral de reactie op zijn post doet vermoeden dat het dezelfde betreft 🙂 http://banken.startpagina.nl/prikbord/11008666/beleggen-en-geld-verdienen#msg-11008666

 • W.L. Hakse, Marketing Manager Timing
  says:

  Blijkbaar is Timing ook een van de genoemde uitzendorganisaties. Wij willen hier zeker afstand van nemen, echter kunnen inderdaad geen ‘maker’vindenl. Niet alleen wettelijk is het uitzendorganisaties verboden om geld te vragen voor bemiddeling aan kandidaten, uberhaupt is het not done om ongevraagd op deze manier te profiteren. Als iemand nog een tip heeft om de maker te benaderen?

  • Marc Drees
   says:

   Ik heb de maker al meerdere malen telefonisch proberen te bereiken; tot op heden zonder enig succes.
    
   Overigens is Timing niet de enige uitzendorganisatie die geen relatie heeft met opensolliciteren.nl; het is waarschijnlijk dat geen van de vermelde uitzenders iets met deze site van doen heeft.

  • Arno
   says:

   Ik heb geprobeerd die stelling (dat je geen geld aan kandidaten mag vragen) in de wet WAADI terug te vinden, maar die kan ik nergens vinden. In de Memorie van Toelichting staat dat het ongewenst is, tenzij het in de categorie ‘vacaturekrant’ valt. En dat is EUR 2,95 toch in mijn ogen.
   Volgens mij mag dit van de wet, maar ik laat me graag overtuigen.

 • Marc Drees
  says:

  Ik heb meerdere keren contact proberen te krijgen met [verwijderd door admin], maar zonder succes.
   
  Overigens is onlinesolliciteren.nl niet langer beschikbaar; ik krijg nu een Domeinnaam bezet melding van WideXS… Mogelijk dat uitzenders ook nog eens via [verwijderd door admin] ervoor kunnen zorgen dat deze site nooit meer live komt?
   

 • Wilbert Geijtenbeek
  says:

  Volgens de Kamer van Koophandel:

  Naam:
  [verwijderd door admin]

  Vestigingsadres:
  [verwijderd door admin]

  Vestigingsplaats:
  [verwijderd door admin]

  Internetadres:
  [verwijderd door admin]

  KvK-nummer:
  [verwijderd door admin]

  Google vindt op het adres [verwijderd door admin]:
  [verwijderd door admin]
  [verwijderd door admin]
  Webwinkel voor al uw gerookte hondenbotten, kauwkluiven, varkensoren. Alle bestellingen met afleveradres in gemeente Breda worden gratis thuisbezorgd.
  En op LinkedIn is met zoekterm [verwijderd door admin] [verwijderd door admin] één Bredaas profiel te vinden, van ene [naam verwijderd door admin].

 • Rob
  says:

  Wie het ook zijn, ze zijn lekker bezig op het internet (hyves, girlscene, startpagina).
  Het bericht op startpagina is door een “Maalo” geplaatst. A maalo is trouwens een woord wat voorkomt in het voerens dialect met de betekenis: gestolen; in de zak gestoken. Dit persoon heeft eerder een bericht geplaatst naar geregistreerde phising site. Verder kan ik weinig achterhalen. Misschien anders even melden bij de host?

 • MR86
  says:

  Overduidelijke fake dit inderdaad, goed dat jullie het aan de kaak stellen!

  Aan de andere kant: als je te lui bent om zelf een CV naar uitzendbureaus te sturen, verdien je het dan niet een heel klein beetje om zo genept te worden?

 • Jorn
  says:

  Op het moment dat ik in Google zoek op “opensolliciteren.nl” komen er een aantal onderliggende pagina’s tevoorschijn, alleen zijn deze niet meer in de lucht. In de cache zijn ze wel te openen. En zie daar:  “Voor slechts 75,- euro per maand ontvangt u curriculum vitae’s van kandidaten die op zoek zijn naar een baan”.

  Volgens mij past deze site in het rijtje van plaatsmijncv.nl, een phishing site dus.

  • Marc Drees
   says:

   De extra pagina’s tonen een zeer bijzonder proces. Opensollicitatie.nl wil dus inderdaad CV’s vangen en deze zo vaak mogelijk doorverkopen. Heel netjes…
   Die ‘sollicitanten’ weten niet naar welke bedrijven dit gaat. En bedrijven dienen EUR 75 per maand te betalen; ook al weten ze niet of ze uberhaupt 1 CV gaan ontvangen… Wat zelfs nog aan de hoge kant zal zijn; gezien de volgende opmerking:
   Met meer dan 4000 unieke bezoekers per maand is opensolliciteren.nl één van de snelst groeiende sollicitatie websites van Nederland.
    
   En wat is eigenlijk een sollicitatie website?