CPB: onze excuses, wij kunnen niet rekenen

Logotype CPB Gisteren verscheen de meeste recente aflevering in de serie driemaandelijkse gokjes van het CPB op het gebied van de werkloosheid. Deze keer komt het CPB met de verwachting dat de werkloosheid voor 2010 en 2011 op 5½% uit gaat komen. Drie maanden geleden was dat 5¾% voor 2010 en 6% voor 2011. En zes maanden geleden was het 6½ voor zowel 2010 als 2011…

Bedenk hierbij dat het CPB de basis vormt voor het overheidsbeleid van Nederland. Een instituut wat in 6 maanden tijd haar schatting voor zowel het lopende (!) jaar als 2011 met bijna 20% moet bijstellen! Mijn nog niet gerealiseerde kleindochter had het beter gedaan…

Bij die voorspelling van 5½% werkloosheid voor 2010 stelt CPB het volgende:

De werkgelegenheid neemt dit jaar naar verwachting nog af, in reactie op de enorme productieafname in 2009.

Maar… hoe kan dat nou? We zitten voor de eerste acht maanden van 2010 op een gemiddelde werkloosheid van 5,6%. Willen we op een werkloosheid van 5,5% uitkomen dan is onderstaande ontwikkeling noodzakelijk:

image

Met andere woorden, de werkgelegenheid moet voor de maanden september – december op hetzelfde niveau blijven als in augustus: 5,3%. Hoe kan het CPB nou stellen dat er een stijging van de werkloosheid zal optreden?

En het wordt nog gekker, want voor 2011 verwacht CPB ook een 5½% werkloosheid. Het CPB verwacht dus een stijging van de werkloosheid ten opzichte van het laatste deel van 2010. Vreemd genoeg stelt het CPB iets anders:

Komend jaar stabiliseert de werkgelegenheid: tegenover een afname in de marktsector en bij de overheid staat een substantiële toename van de werkgelegenheid in de zorgsector.

Dat is vreemd. Zo kom je dus nooit op 5,5% over 2011; dat percentage zou dan rond de 5,3% moeten liggen!

Maar ineens is er die bliksemflits van begrip; eindelijk snap ik al dat gestuntel van het CPB in de afgelopen jaren. Dit bureau kan helemaal niet rekenen! Ze doen weliswaar hun uiterste best om dat te verbergen, maar met deze uitspraken van het CPB is er toch geen andere conclusie mogelijk?

Met het CPB is in ieder geval 1 ding zeker. Over drie maanden kan zowel 2010 als 2011 er zomaar weer heel anders uitzien. Wat betreft de werkloosheid wel te verstaan. En als ik er een gokje tegenaan mag gooien; ga gevoegelijk uit van een stijging van de werkloosheid in 2011. Waarbij een werkloosheid boven de 6% een stuk waarschijnlijker zal zijn dan enig lager percentage.

Geef een antwoord

2 Comments