Peter Smit back in business

Logotype KIK Peter Smit is weer een detacheringsbedrijf begonnen. De oprichter, gewezen directeur en voormalig grootaandeelhouder van DPA heeft daarvoor met zakenpartner Raymond Meijer het bedrijf KIK Group opgericht. Dat deed het duo geheel in stilte – volgens de Kamer van Koophandel staat het bedrijf onder de naam YR Project al sinds 12 mei dit jaar op naam van Meijer.

Met de oprichting wil Smit de concurrentie met DPA aangaan. En daarmee komt een einde aan anderhalf jaar mediastilte rond Smit.

KIK – ofwel: Kennis is Kracht – heeft twee activiteiten: KIK for IT en KIK for Finance. Volgens het bericht zou KIK inmiddels 16 interimmers hebben rondlopen bij Rabobank, Nederlandse Spoorwegen, VolkerWessels en Nuon.

Twintig jaar Peter Smit
Wie was Smit ook weer? Peter Smit richtte in 1990 Dutch Partners in Assistance (ofwel DPA) op en bracht het in 1999 naar de beurs. Daarbij cashte Smit 23 miljoen gulden. Met zijn geld richtte hij in 2004 Gadal Investments op – een investeringsmaatschappij waarmee hij minderheidsbelangen vergaarde in allerhande IT- en HR-startups. Onder de verdenking van belangenverstrengeling – zakelijke deals tussen die startups en DPA – kreeg hij het in 2008 aan de stok met commissaris Michel van Hemele van DPA. Smit ruimde het veld (1), en raakte in diverse gerechtelijke procedures met DPA verwikkeld. De voornaamste daarvan betrof een betwiste vastgoeddeal tussen DPA en vastgoedpartij Fortress, waaraan Smit zich persoonlijk met ‘ettelijke miljoenen’ zou hebben verrijkt (2). DPA en Smit lieten wederzijds bij elkaar beslag leggen. Dat alles stond begin vorig jaar in FEM Business te lezen.

Toen Roland van der Hoek in 2009 als CEO van DPA aantrad, schikte hij met Smit én vastgoedpartij Fortress. Ook sprak hij met Smit af dat die zijn aandelen in DPA zou verkopen (3). Dat deed Smit in februari 2009. Daarna werd het stil rond Smit.

Tot vandaag. Als het aan Smit ligt, zal zijn nieuwste bedrijf KiK volgend jaar met 100 professionals 7 à 8 miljoen euro omzetten.

Reactie DPA
Gevraagd om een reactie wenst algemeen directeur Martin Delwel van DPA Smit daarbij succes. Delwel bevestigt dat het concurrentiebeding dat Smit bij vertrek bij DPA tekende vorig jaar is verlopen. ‘Het staat hem vrij iets nieuws te beginnen.’

Overigens maakt DPA vandaag bekend dat bij de bijzondere aandeelhoudersvergadering (bava) de drie zittende commissarissen Michel van Hemele, Mienke Schaberg en Ellard Blaauboer zijn opgestapt. Dirk Lindenbergh en Ron Icke zijn bij diezelfde bava tot commissaris benoemd. Blaauboer blijft aan DPA verbonden als adviseur van de raad van commissarissen.

Verantwoording
Noot 1). Smit stelde toen en nu uit vrije wil te zijn vertrokken bij DPA.

Noot 2). Het betrof het huidige hoofdkantoor van DPA, waarvoor Smit een huurcontract tekende met Fortress, waarop Fortress het pand met een premie van ruim 10 miljoen euro doorverkocht. Volgens Van Hemele bezat DPA emails waaruit bleek dat Smit met Fortress had afgesproken van dat bedrag ‘ettelijke miljoenen’ op een eigen rekening te ontvangen. Smit stelde toen en nu dat het huurcontract mede door de commissarissen is goedgekeurd en dat hij deze afspraken nooit heeft gemaakt en het geclaimde bedrag nooit heeft ontvangen. Ook stelt Smit dat de desbetreffende emails niet bestaan.

Noot 3). Smit stelt zijn belang vorig jaar uit vrije wil te hebben verkocht.

Geef een antwoord

3 Comments