Vacaturesite top 10: we dalen (een heel klein beetje)

Vacaturemonitor | dalend De stijgingen van de afgelopen drie weken liggen achter ons, en zoals kon worden voorzien is er voor deze week een stilstand te noteren. Eigenlijk is het een kleine daling, maar dan praten we over een paar honderd vacatures. Dus dat is ruis. Over de afgelopen drie weken is het bruto-aantal nieuwe vacatrues op 144.000 uitgekomen.

En dit is 2,3% lager dan gedurende dezelfde periode in 2009. Het aantal unieke vacatures ligt overigens nog een stuk lager; daar ligt het vacaturevolume 7,6% lager dan in dezelfde periode van vorig jaar. Gezien de continuerende trend van lagere aantallen unieke vacatures ben ik zeer benieuwd naar de ABU cijfers van morgen.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 36 – 38)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 36 – 38)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

 • Werk.nl: +0,1%
 • Nationale Vacaturebank: +0,2%
 • DOVAjobs: +0,1%
 • Monsterboard: +0,1%
 • JobTrack: +0,1%
 • Megajobs: -0,4%
 • Careerbuilder: +0,8%
 • Vacaturekrant: +0,3%
 • Randstad: 0,0%
 • Jobnews: 0,0%

Geinig. Als het vacaturevolume groeit is er een gelijktijdige daling van het marktaandeel van de grootste vacaturesites te constateren. Daalt het vacaturevolume dan stijgt het marktaandeel van de grote vacaturesites. Een bijzonder patroon waar ik nog altijd geen goede verklaring voor heb kunnen vinden. Maar je kan er de klok op gelijkzetten.

Met uitzondering van Megajobs is er in de afgelopen drie weken slechts groei of stilstand te constateren. Waarbij met name de groei van Careerbuilder opvalt, maar dat lijkt meer op een technische correctie in de spidering van JobFeed dan dat er sprake zou zijn van een werkelijke groeispurt van deze site.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Nou, hier zullen bij de HQ’s van de drie grootste vacaturesites de mondhoeken weer licht gaan krullen; min of meer gelijk aan de hellingshoek van de stijgende lijnen. Er is dus nog niet al teveel te lachen, maar er is in ieder geval weer beweging omhoog te constateren.

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. JobFeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord

2 Comments
  • Marc Drees
   says:

   Je hebt helemaal gelijk, ik heb me een week vergist.
    
   Ik verwacht van de ABU cijfers feitelijk geen verandering ten opzichte van de vorige 4-weeks resultaten; een vorm van bottom-bouncing zonder duidelijk herstel. Oftewel, min of meer in lijn met de ontwikkeling van het vacaturevolume. Het enige wat afwijkt is feitelijk de werkloosheid. Daar is sprake van een daling terwijl een krimpend vacaturevolume en laag uitzendvolume toch een ander signaal geven. Een zeer merkwaardige situatie.