De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf | Stijging Een kleine stijging in vergelijking met vorige week, zij het dat deze stijging vrijwel volledig op het conto van Werk.nl kan worden bijgeschreven. Want deze site ging weer eens als een idioot omhoog; dit keer met zo’n 2.500 vacatures. Wat daarvan klopt is nog altijd volstrekt duister.

De andere sites komen nauwelijks van hun plaats hoewel er iets vreemds aan de hand lijkt met Monsterboard. Want hoewel JobFeed een lichte stijging van het vacaturevolume voor deze site laat zien is er volgens de site zelf slechts een daling te constateren. En dat is toch wel opvallend te noemen. Vooral omdat Monsterboard deze week volgens eigen opgave door de 18.000 vacatures heen zakt. Geen goede ontwikkeling…

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft. De kolom JobFeed is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.

En daar gaat Werk.nl weer eens; 2.500 vacatures meer dan vorige week… Gaan we weer hetzelfde stuitergedrag van deze site krijgen als enige tijd geleden? Ik hoop het niet… Nationale Vacaturebank is de stabiele rots in de branding die nauwelijks beweegt terwijl Monsterboard weliswaar nauwelijks daalt maar net onder de magische grens van 18.000 is gedoken. Geen goede ontwikkeling. Vacaturekrant zakt iets in (-200) terwijl JobTrack geen verandering laat zien.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vijf:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Nou, dat lijkt toch redelijk op synchroon zwemmen met JobTrack als enige dissonant. Oftewel vier stijgende lijnen en eentje die de verkeerde kant op wijst. Met name het trage maar voortdurende herstel van Vacaturekrant lijkt een onvermijdelijke uitkomst te hebben: zonder verandering wordt JobTrack binnenkort weer ingehaald door Vacaturekrant. En dat zou toch wel heel opvallend zijn.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens JobFeed:

Vacaturevolume op basis van JobFeed, laatste 52 weken 

Vacaturevolume op basis van JobFeed, laatste 52 weken

Werk.nl schiet weer eens een keer de lucht in. Hoera? Het levert deze week een positief resultaat op maar de vraag is of het klopt. Daarvoor laat Werk.nl simpelweg teveel variatie zien. JobTrack laat als enige van de 5 sites een gestaag dalende lijn zien; het effect van de stijgende aantallen vacatures per week laat zich nog altijd niet in de totalen zien. Nationale Vacaturebank toont een minimale groei terwijl Vacaturekrant toch iets harder stijgt.

Monsterboard is een probleemgevalletjes. Want waar volgens JobFeed de dalende trend van de afgelopen tijd eindelijk is omgebogen laat de site zelf weten nog altijd te krimpen.Dat moet eens iets nader worden onderzocht. Maar daar kom ik in een apart artikel op terug.

Geef een antwoord

2 Comments
  • Ben
    says:

    werk nl heeft veel vacatures zoniet de meerderheid die gewoon op de andere vacaturesites staan dus werk nl is geen goede graadmeter, en er zijn de bestanden van de wgsp specifiek gericht op bepaalde groepen werklozen

  • Dennis
    says:

    In een aantal voorgaande artikelen staat dat het belang van vacaturesites aan het afnemen is. Dus als je nu constateert dat het aantal vacatures bij bepaalde sites daalt, is het dan een slechte ontwikkeling voor de algemene economie of slechts voor de sites?