Vacatures per regio: stilstand (is geen achteruitgang)

Regiomonitor | Daling De stijging van de afgelopen weken is voorbij; we zitten in de stagnatiefase. Over de afgelopen drie weken laat alleen Oost-Nederland een lichte groei zien terwijl onze grootste regio, West-Nederland, een daling toont. De andere twee regio’s blijven vrijwel onveranderd.

De stagnatie was verwacht, simpelweg omdat de groei van de afgelopen periode werd veroorzaakt door het aantrekkende vacaturevolume na afloop van de zomervakantie. De komende tijd wordt spannend; gaat het vacaturevolume net als in 2009 teruglopen of blijft het deze keer gelijk? We zullen geduld moeten oefenen…

Dit is de grafiek voor de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 36 – 38 (2008 – 2010)

Vacatures per regio: week 36 – 38 (2008 – 2010)

In vergelijking met vorige week is dit het resultaat:

  • Zuid-Nederland: 0,0%
  • West-Nederland: -0,2%
  • Oost-Nederland: +0,1%
  • Noord-Nederland: 0,0%

Nog altijd redelijk goede resultaten dit jaar voor de meeste regio’s; Zuid- en Oost-Nederland steken nog altijd trots boven de resultaten van 2009 uit. En hoewel Noord-Nederland een iets lager resultaat laat zien is ook in 2010 de volume nog altijd boven dat van 2008.

West-Nederland blijft de slechtst performende regio van de vier. Helaas is het ook meteen de grootste regio waardoor de impact op de totaalresultaten fors is. Tot West-Nederland een duidelijk herstel laat zien blijft het toch nog altijd een beetje aanmodderen.

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

In bovenstaande grafiek is te zien dat alle regio’s behalve West-Nederland nog altijd een groei laten zien, hoewel zich dat voor Zuid- en Noord-Nederland niet in een stijging van het percentage toont. Daarvoor is de groei net te klein. Wel is duidelijk dat voor alle regui’s de groei sterk afvlakt. Voor West-Nederland is de groei zelfs omgezet in een stevige daling. En dat was toch niet de afspraak…

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

  • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
  • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
  • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
  • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord