Wat is er in VS uitzendland aan de hand?

Vlag van de VS De maand september is alweer bijna afgelopen, en dat betekent tevens dat het derde kwartaal van 2010 vrijwel compleet is. We kunnen ons dus weer op gaan maken voor een stroom aan cijfers over de stand van de economie en de resultaten van bedrijven daarbinnen. Heerlijk!

Als een eerste aanzet is het aardig om eens naar de de ontwikkeling van de uitzendmarkt in de VS te kijken. Want daar is iets zeer bijzonders aan de hand. Er is sprake van een gigantische werkloosheid terwijl tegelijkertijd de uitzendmarkt tegen de klippen op lijkt te groeien. Vreemd, heel vreemd…

In onderstaande figuur zijn twee datareeksen gecombineerd. De blauwe lijn geeft de ontwikkeling van de officiele werkloosheid per maand in de VS weer. In januari 2008 stond de werkloosheid op 5%, nu is de werkloosheid 9,6%. De rode lijn geeft de weekindex van de American Staffing Association (ASA) weer. In januari van 2008 stond de index op 98, op dit moment staat de index wederom op 98. Het dieptepunt lag op 69 (januari 2009 en 2010):

Uitzendindex (ASA) en officiele werkloosheid VS, 2008 - 2010

Uitzendindex (ASA) en officiele werkloosheid VS, 2008 – 2010

Wat klopt er niet aan dit plaatje? De linkerhelft van de grafiek lijkt nog wel te kloppen: een ineenstortende uitzendindex met een gelijktijdig sterk oplopende werkloosheid. Maar wat daarna volgt tart iedere verbeelding. Want vanaf medio 2009 is de ASA uitzendindex aan een onverbiddelijke groei begonnen die tot dit moment aanhoudt. De uitzendindex is weer op het niveau van voor het uitbreken van de financiele crisis!

Maar tegelijkertijd is de werkloosheid onverminderd hoog, en naar verwachting zal september een verdere groei van de werkloosheid te zien gaan geven. We hebben dus een zeer hoge werkloosheid en een sterk groeiende uitzendindex. Hier klopt iets helemaal niet. Want de werkloosheid zou moeten zijn gedaald, tenzij al die uitzendkrachten niet tot de Amerikaanse beroepsbevolking mogen worden gerekend. En dat lijkt me erg onwaarschijnlijk.

Volgens de ASA floreert de Amerikaanse uitzendbranche, volgens het Bureau of Labor Statistics (BLS) is er sprake van een jobless recovery. En ik snap er helemaal niets meer van. Iemand wel?

Geef een antwoord

3 Comments
 • Dirk Goossens
  says:

  Niet gehinderd door enige kennis van zaken is van dit alles wel een logisch verhaal te maken:

  uitzendvolume stort in;
  mensen verliezen massaal hun baan;
  tarieven van uitzenders komen onder druk te staan;
  werkgevers vervangen hun vaste krachten door flexibele.

  Heeft iemand een arbeidsmarktmobiliteitscijfer paraat?

 • Michiel Cobben
  says:

  Enerzijds werkloze bankiers en consultants en anderzijds hamburgerdraaiers via het UZB? Oftewel een poor-jobs recovery? Al met al zou dat moeten leiden tot een lager percentage mensen met een (soort van) vaste job want het jomt uit de breedte.
  Anyway, itt tot jou vind ik al die cijfers niet ‘heerlijk’ Ik lees jouw interpretatie wel, dat is een stuk makkelijker (en vermakelijker). Waarvoor dank.

 • David
  says:

  Volgens ASA;

  The ASA Staffing Index is not seasonally adjusted. Sustained staffing job growth started the first week of July 2009. Nonseasonally adjusted data from the U.S. Bureau of Labor Statistics shows sustained staffing job growth began in August, just a few weeks later.
  The BLS difference between staffing job growth starting in August or October is a matter of seasonal adjustment, which will likely be revised.
  If and when the economy fully recovers and resumes normal growth, the ASA analysis suggests that changes in staffing employment would likely be reflected in overall nonfarm employment about six months later. While this relationship had been strong from 1972 to 2008, whether it will hold true coming out of this deep and prolonged recession remains to be seen.