Vacatureteksten voor HRM’ers: hoe?

Stel: je stelt een vacaturetekst op voor een HR functie. Hoe richt je die vacaturetekst dan in? Idealiter hou je in iedere vacaturetekst rekening met hoe de doelgroep de tekst leest. HRM’ers houden zich regelmatig bezig met vacatureteksten en lezen deze ongetwijfeld anders dan bijvoorbeeld ICT’ers. Hieronder volgen enkele voorbeeldteksten, laten we eens gaan discussiëren over hoe de eigenschappen van de ideale vacaturetekst voor een HRM’er.

Waar let je op in een vacaturetekst?
Als we van een of enkele vakgebieden gaan bespreken wat een tekst een goede tekst maakt, is het nuttig om een paar criteria op te stellen. Nu zijn er eindeloos veel criteria om een tekst aan te toetsen, maar laten we beginnen met enkele basiscriteria:

– Schrijfstijl (vlot, serieus, populair)
– Layout (veel tekst, of juist bulletpoints)
– Inhoud (zo volledig mogelijk, gericht op ‘gebeld worden’)
– Lengte van de tekst

Deze vier lijken me altijd belangrijk. Schrijfstijl bepaalt hoe je iemand aanspreekt. Je layout is gebaseerd op hoe de tekst gelezen wordt en de lengte is gebaseerd op de aandachtsspanne (en misschien op: hoe belangrijk komt de vacature zo over?). Zijn er meer criteria, specifiek voor HRM’ers? Meldt het hieronder!

Enkele voorbeelden
Ik heb op google een paar volledig willekeurige vacatures opgezocht, niet als ‘onderzoek’, maar om wat concrete voorbeelden te hebben. Deze vacature (1) vond ik erg sprekend een HR vacature: ze wordt kort en helder ingeleid en de tekst bestaat bijna alleen uit bulletpoints. Deze vacature (2) vond ik vergelijkbaar en bij beide vacatures kreeg ik het idee dat ze met name prikkelen: ze geven alleen de basisinformatie: werkzaamheden, gevraagde profiel en bedrijfsprofiel. De eerste vermeldt wel een salaris, de tweede niet. Bij een keuze zou ik voor een HRM’er altijd het salaris vermelden.

Een niet HRM-achtige vacature vond ik deze (3). Het eerste dat je ziet is een muur van tekst: dat kan afschrikken. Informatie over de organisatie is zeker relevant voor een HRM’er, maar dan wel zo geordend dat de tekst alleen over de organisatie gaat.

Vacatureprofiel voor de HRM’er
Hoe ziet het vacatureprofiel voor de HRM’er er uit? HRM’ers hebben zelf veel ervaring met vacatureteksten en zijn daardoor wellicht immuun voor alle poespas er omheen. Ze willen zo snel mogelijk weten of de vacature een kanshebber is. Daarom lijkt het me goed om:

– De (inleidende) tekst kort te houden
– Veel bulletpoints te gebruiken
– Basisinformatie (salaris, functieprofiel) volledig te melden
– Schrijfstijl lijkt me afhankelijk van de organisatie, maar meer richting serieus/zakelijk

Bovenstaande is gebaseerd op de aanname dat verschillende doelgroepen, verschillende vacatureteksten vereisen. Misschien is dat geen correcte aanname. Wat denkt u?

In de nabije toekomst zal ik ook een discussie starten over de ideale vacaturetekst voor marketeers en ICT’ers. Hopelijk worden mogelijke verschillen tussen vacatureteksten voor deze doelgroepen dan zichtbaar.

Geef een antwoord

2 Comments