Jubelend Empresaria lekt EUR 2 miljoen op EAR Holding

kluis_leeg Het Britse Empresaria vertrok eerder dit jaar uit de Nederlandse markt. Afgelopen maand heeft het Vedior-kloontje (met in de board de voormalig Vedior-bestuurders Tony Martin en Zach Miles) het 60-procentbelang in het Nijkerker EAR Holding verkocht. Verkocht is eigenlijk een groot woord – koper Frank van Gool van OTTO Work Force betaalde in april exact één euro voor het geheel.

Vandaag ontdekten wij meer details over deze deal. De omzet van EAR Holding is in 2010 vrijwel gedecimeerd.

Het bedrijfje – drie uitzendkantoren en enkele submerkjes, vooral in de bouw en de schildersbranche – maakte al anderhalf jaar enkele tonnen verlies, op een omzet die in 2009 nog GBP 4,7 miljoen bedroeg. Van die omzet was het eerste halfjaar van 2010 nog maar GBP 0,3 miljoen over.

Opgeteld bedroeg het nettoverlies sinds januari vorig jaar GBP 0,4 miljoen. Tel daarbij nog eens GBP 0,4 miljoen aan reorganisatiekosten, een afschrijving op de goodwill van GBP 0,9 miljoen en een somma van EUR 175.000 die de Britten aan Van Gool (in ruil voor die ene euro) teruggaven, en het totaalbedrag dat Empresaria met EAR Holding door het putje spoelde, bedraagt EUR 2,2 miljoen.

Win-win?
Toch – en dat is zo fascinerend! – jubelen de Empresaria-heren dat ze winst hebben gemaakt op de verkoop van hun halfdochtertje. In het halfjaarverslag van Empresaria Group luidt die kronkel zo:

A profit of £0.3m arose on the disposal of EAR, being the costs of disposal less the carrying amount of the subsidiary’s net liabilities and attributable goodwill.

De kosten van de verkoop (EUR 174.999) minus de waarde van de passiva (GBP 600.000) en wat er nog resteerde van de goodwill (onbekend) zorgt voor een winstje van enkele tonnen. Da’s dus pure boekhouderstaal om de aandeelhouders tevreden te stellen – ‘we zijn uw miljoenen kwijtgeraakt, maar gelukkig hoeven we daarover nooit meer rente aan de bank te betalen…’

Wie die boekhouderstaal spreekt, doet in dit dealseizoen goeie zaken met beursgenoteerde firma’s.

Geef een reactie