De geheime operatie Sunflower

Logo(type) Randstad 50 Deze maand is het drie jaar geleden dat Vedior in de uitverkoop ging. Topman Tex Gunning – tegenwoordig bestuurder bij AkzoNobel – had net bij zijn aantreden bekend gemaakt dat hij de strategie van het bedrijf ging herzien. Voor concurrenten was duidelijk dat Vedior geheel of in delen in de ramsj stond. USG-bestuurders Ron Icke en Rob Zandbergen gingen die maand enkele malen in gesprek met de Vedior-top, totdat Gunning eind oktober lucht kreeg van de plannen van Randstad en op zondag 28 oktober Ben Noteboom in zijn woning op de koffie uitnodigde. Het gevolg van die ontmoeting is bekend…

Nu kunnen we een nieuw triviaal feit aan de geschiedenis van deze monsterdeal toevoegen. Randstad deed al ruim voor het gesprek met Gunning in het geheim onderzoek naar een combinatie met Vedior. En wel onder de codenaam Sunflower. Dat laatste staat in het vorige week verschenen jubileumboek Randstad. Werken aan een Droom.

Het is een quasi-religieus trekje van dealmakers om dergelijke geheime projecten een mysterieuze naam te geven. Zo’n naam scheidt de insiders van de outsiders en in geval van mislukking kan de naam met alle documenten eenvoudig door de papiervernietiger. Sunflower kan verwijzen naar het bloemrijk geïllustreerde laatste jaarverslag van Vedior.

Nog zo’n opvallend detail: in dezelfde onderhandelingen met Randstad hanteerde Vedior de respectievelijke codenamen Raphaël (Randstad) en Victor (Vedior). Dat staat in het verslag van de boete die de Autoriteit Financiële Markten vorig jaar aan Randstad als rechtsopvolger van Vedior uitdeelde.

Victor en Raphaël

Achteraf heeft Randstad de hoofdprijs betaald voor Vedior – Victor is alleen in die zin een zeer profetische codenaam gebleken. Maar Raphaël? Raphaël is een aartsengel, van wie de naam in het Hebreeuws ‘God geneest’ betekent. Of Randstad die reddende engel is, moet nog blijken.

En de vraag blijft: welke codenaam hanteerde Vedior voor die andere gesprekspartner, USG People?

Geef een antwoord