Rabobank faalt op alle fronten met sollicitatie-eis

De Rabobank lijkt een onbezonnen proef te zijn begonnen waarbij het bedrijf voor een aantal functies sollicitanten feitelijk dwingt een sollicitatieclip via Clooks op te laten nemen. Hoewel de Rabobank het in vriendelijke bewoordingen stelt, kan je als kandidaat feitelijk niet anders dan het ‘verzoek’ van de Rabobank te accepteren:

image

En hier klopt helemaal niets van. Op meerdere fronten.

Het lijkt erop dat Rabobank Goeree-Overflakkee de gelukkige is waar deze proef wordt uitgevoerd. Want ik heb zo snel geen andere vacatures van de Rabobank kunnen ontdekken waar bovenstaande tekst inclusief hyperlink was opgenomen. En dat is maar goed ook, want deze proef lijkt bijzonder slecht doordacht te zijn. Op drie fronten:

 1. Allereerst werkt de hyperlink niet. Dat is wel bijzonder stompzinnig. Testen is blijkbaar teveel gevraagd voor de recruitment of marketing afdeling van de bank
 2. Verder jaagt de Rabobank een kandidaat met dit ‘verzoek’ op extra kosten. Tenslotte heeft niet iedereen een webcam; maar die is wel nodig om aan het ‘verzoek’ van de Rabobank te voldoen. Kan je deze investering op de bank verhalen?
 3. En dan is er nog de vraag of het opnemen van een sollicitatieclip uberhaupt van een kandidaat mag worden verlangd. Wil je weten wie de persoon achter een sollicitatiebrief is? Nodig die persoon uit voor een sollicitatiegesprek. Of kijk eens of je de kandidaat op LinkedIn kan vinden… Of zijn die recruiters van Rabobank allemaal zo druk dat ze een deel van hun werkzaamheden maar op alle sollicitanten wensen af te wentelen?

Conclusie: Slecht doordacht broddelwerk van de Rabobank.

Hieronder nog even de volledige vacature van de Rabobank:

image

Geef een antwoord

3 Comments
 • Nick
  says:

  1. Als de link niet werkt is dat amateuristisch, maar wel een technisch probleem. Het zegt niets inhoudelijks over de clip.

  2. Iedereen heeft tegenwoordig een webcam, die dingen zitten standaard op elke pc, mac of smartphone. Als je die niet hebt kun je je beter afvragen of je wel in deze tak van sport wilt werken, want zonder ICT is een bank nergens.

  3. Ik vind een sollicitatieclip vernieuwend en innovatief. Toont durf en lef. Ik vermoed dat je dan mensen met deze eigenschappen aantrekt. Als je het eng vindt, kun je beter niet bij de Rabobank gaan werken.

  Broddelwerk van de auteur Marc Drees.