Van twee kanten – De interne kandidaat van Egon Zehnder

Ik werd afgelopen week – waarin ik verzuimde mijn wekelijkse column te schrijven, mijn excuses – getipt door Arno Bouwens om eens te kijken naar de interne kandidaat voor dé topfunctie. Reden is de manier waarop onze collega’s van Egon Zehnder recent in het nieuws (de Quote) zijn geweest met hun activiteiten voor USG en KPN.Egon Zehnder leverde de nieuwe – externe – topman voor USG, Herman van Campenhout (ex-Reed Business). Klaarblijkelijk was er intern onvoldoende talent voor de opvolging van plotseling vertrokken Ron Icke. Nu Van Campenhout weer weg is, mag alsnog CFO Rob Zandbergen het roer overnemen. USG een aardig centje lichter en de opvolger liep klaarblijkelijk toch rond.

Wijzer geworden, zou je zeggen dat ze voor de opvolging van Ad Scheepbouwer wel de juiste interne kandidaat zouden weten te selecteren – heel grappig dat KPN dat trouwens niet zelf kan – maar nee, zoals je ook in dit artikel uit de Qoute kunt zien, vindt Egon Zehnder – tot grote frustratie van het legioen – al dan niet wannabe – kroonprinsen – dat ook de nieuwe KPN topman van buiten moet komen.

En dat terwijl Philips in alle rust met Frans van Houten een interne Philips man als opvolger van Kleisterlee benoemt en Ahold vakkenvuller Dick Boer tot topman benoemd.

Los van het echec van Egon Zehnder vind ik het interessant om naar de argumenten te kijken voor intern vs. extern.

Naar mijn mening moet je alleen een externe nemen als er intern een verziekte managementcultuur is, die door het zittende management in stand is gehouden en tot dramatische resultaten heeft geleid. In de meeste andere gevallen, lijkt me een interne kandidaat toch verre de voorkeur te genieten.

Quote suggereert dat de opvolging van Scheepbouwer tot onderlinge rivaliteit tussen de kroonprinsen en een vechtcultuur leidt binnen KPN, maar dan stuur je je managers toch echt aan op de verkeerde manier. Als vechtgedrag wordt beloond met de toppositie is er veel meer mis met een bedrijf dunkt me.

Van bovengenoemde bedrijven staat USG er het minst florissant voor, maar toch hebben ze daar nu – in tweede instantie – voor een interne man gekozen. Philips, Ahold en KPN zitten allen na een pittige fase in een relatief stabiele periode, dus waarom gaan Ahold en Philips intern en KPN extern? Zou dat toch de invloed van die vermaledijde headhunters van Egon Zehnder zijn? Ben benieuwd naar jullie mening over dit onderwerp.

Geef een reactie

9 Comments
 • Boris B.
  says:

  Ja, nu is de CFO bij USG People ook benoemd. Terugkijkend zat er niet veel visie achter het geheel. Een punt en visie op de horizon tav welke management willen we, was er binen de RVC (lees bij Alex) niet. Pragmatiek van de dag en sturen op de dag. Alex heeft vanuit de buik besloten Ron weg te sturen. Rob was een copie van Ron – ook finance – zij het een beetje meer outgoing, maar minder slim – een me too en (toen) echt niet de aangewezen CEO – visie eind 2009. Dus extern werven maar en wel via eigen vriendjes. 500K werving, een mismatch en 1500K verder was rust wel even de belangrijkste factor en ja dan staat er intern de oud interim CEO klaar – Rob Zandbergen. En ja hoe breng je rust – lees vooral blijft nog zoveel mogelijk de macht waar de macht zit, dan neem je een CFO aan die ook geen bedreiging is van de rust en de macht van de zittende CEO/board en dan neem je als primaire Benelux club een Belgische dame aan. Dit om het Nederlandse feestje meer in evenwicht te brengen. Goed voor je diversiteits- en MVO beleid. Let wel twee hoger geplaatste dames (Evamaria De Boer en Anneke van der Wilt) zijn recent weg, dus als bedrijf waar meer vrouwen dan mannen werken, mag er bovenin ook wel iets vrouwelijks zichtbaar zijn. Chapeau Rob, zou Herman zeggen.
  Heeft Egon Z -Herman bemiddelt naar TMG? Who else?

  • Blacky
   says:

   Nog een opmerking bij USG zijn er veel managers weggelopen ,
   waarom ??????
   Als je niet kunt doorgroeien in het bedrijf waar je jaren je best hebt voorgedaan en de nieuwe krijgt gelijk een aandelen pakket (20.000stuks)dat hij gelukkig heeft afgestaan.
   En dan nog wel een afscheidscadeau krijgt van 1.5 miljoen .
   Dan vraag  je je af zit ik hier wel goed.