ADP heeft meer verstand van payrolling. Hoop ik…

Verwarring Salarisverwerker ADP kwam vandaag met een persbericht met de ronkende kop: Personeelsfunctionarissen verwachten krappere arbeidsmarkt. En die kop wordt gevolgd door een tweetal volzinnen die me bleek om de neus maken:

Personeelsfunctionarissen verwachten dat de arbeidsmarkt vanaf volgend jaar aantrekt. Voor het eerst sinds 2008 denken ze meer problemen te ondervinden met werving & selectie.

Wat denk je dan als argeloze lezer? Ik weet niet wat jij denkt natuurlijk, maar ik dacht direct: die arme personeelsfunctionarissen gaan in 2011 een hectische tijd tegemoet!  Maar dat blijkt enorm mee te vallen.

Het persbericht is overigens bedoeld om het onderzoeksrapport HR Trends 2010-2011 te promoten; een jaarlijks onderzoek wat ADP Nederland blijkbaar met Berenschot en Performa Uitgeverij onder ‘maar ‘liefst’ 819 Nederlandse HR-professionals uitvoert. Waarmee het meteen het grootste onderzoek onder HR-professionals in Nederland is. Ach gut…

Maar goed, het persbericht geeft dit vergelijk over de afgelopen jaren en een doorkijkje naar 2011:

In 2008 gaf bijna driekwart (74%) van de P&O’ers aan moeite te hebben met het aantrekken van nieuwe medewerkers. Na de economische terugslag was dit aantal in 2009 gedaald naar iets meer dan de helft (54%) en in 2010 verder gedaald tot een kwart (26%). Voor het komende jaar verwacht echter bijna een op de drie (32%) personeelsfunctionarissen problemen met het invullen van de vacatures.

Nou, die personeelsfunctionarissen gaan het inderdaad een heel stuk moeilijker krijgen! In plaats van een magere 26% van de ondervraagden voor dit jaar is voor 2011 een whopping 32% van de ondervraagden van mening dat ze moeite gaan krijgen met het aannemen van nieuwe medewerkers. Stop de persen!

Ik vraag me af of het verschil tussen 26% en 32% niet als statistische ruis kan worden aangemerkt. Maar daarvoor moet ik nog minimaal vijf werkdagen wachten, want dan valt het rapport op zijn vroegst pas in mijn fysieke brievenbus. Inderdaad, een papieren variant, geen PDFje. Ach ja…

Maar ik dwaal af, want op basis van deze schokkende ontwikkeling van percentages orakelt Hein Brockhoff (directeur ADP Nederland) het volgende:

Hoewel dit aantal nog niet op het niveau is van voor de crisis, is er duidelijk sprake van een trendbreuk

Whoehaha! Het aantal is nog niet op het niveau van voor de crisis. Is de man soms stand-up comedian? Voor de crisis was het volgens zijn onderzoek 74%; voor 2011 is de verwachting 32%. Dat is geen statistische ruis maar een gigantisch verschil.

En dan die trendbreuk opmerking. Een trendbreuk! Hoe verzin je het? Een uptick van 26% naar 32% is een trendbreuk. Veroorzaakt door het astronomische aantal van 819 respondenten. Mijn god… Zou de man aan een haspijp hebben liggen lurken voordat hij deze koddige uitspraak deed? Het moet haast wel…

Is ADP Nederland werkelijk zo wanhopig dat een dergelijk onzinverhaal de wereld in moet worden geslingerd? Blijkbaar. Maar ik weet meer als ik dit ‘onderzoek’ op de deurmat heb gekregen. Ik ben benieuwd…

Geef een antwoord

4 Comments