Vacaturesite top 10: plaatsingen groeit, aantal daalt

Vacaturemonitor | Positief Een forse stijging deze week. Het aantal vacatureplaatsingen ging in de afgelopen drie weken met 4.000 omhoog; van 144.000 naar 148.000. En daarmee is het aantal plaatsingen in dezelfde periode van vorig jaar overstegen met 3,2%. Da’s een prachtig resultaat!

Helaas wil het aantal unieke vacatures niet meedoen met deze fraaie trend. Want dit aantal is maar liefst 4,1% lager in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. We zitten dus nog altijd in een situatie met steeds minder vacatures die op steeds meer plaatsen zichtbaar worden. Een woekering van plaatsingen met een gelijktijdige daling van het aantal unieke vacatures. Vreemd…

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 38 –

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 38 – 40)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  • Werk.nl: +0,8%
  • Nationale Vacaturebank: +0,1%
  • Monsterboard: +0,6%
  • DOVAjobs: -0,4%
  • Megajobs: +0,6%
  • Vacaturekrant: +0,3%
  • JobTrack: -0,2%
  • Careerbuilder: +0,1%
  • Randstad: -0,1%
  • Jobnews: -0,1%

Opvallende verschillen voor Nationale Vacaturebank en Monsterboard met de resultaten van vorig jaar. Dat ziet er echt niet gezond uit. Maar eigenlijk geldt dat voor alle vacaturesites waar resultaten voor zowel 2009 als 2010 zichtbaar zijn. In alle gevallen, met uitzondering van Randstad, is het resultaat van dit jaar niet bepaald hoopgevend. Werk.nl werd vorig jaar nog niet volledig gespiderd door JobFeed, dus die percentages doen niet mee.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Werk.nl gaat weer vrolijk de hoogte in de afgelopen weken. Maar zo langzamerhand is duidelijk dat Werk.nl op een merkwaardige manier aan het stuiteren is. Een beetje de ADHD-er van vacatureland. Maar ook de andere twee sites laten zich van hun goede kant zien: groei.

De komende weken worden wat verwarrend, omdat zowel Monsterboard als Werk.nl in deze periode van vorig jaar onder een beter spidering regime kwamen te vallen waardoor de resultaten betrouwbaarder werden. Zoals uit de linkerzijde van de grafiek kan worden opgemaakt schieten beide sites omhoog in percentage. Monsterboard zakte weliswaar snel weer terug maar dat had met het structurele verlies van ongeveer 10% van het aanbod te maken als gevolg van te harde contractonderhandelingen.

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. JobFeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord

2 Comments