YER en Michael Page hadden niet-aanvalsverdrag

Interview Terwijl werving- en selectieconcern Michael Page de wonden likt na enkele Nederlandse managementlagen compleet te hebben weggesaneerd, werft concurrent YER al ruim een halfjaar nieuwe consultants. En dat komt niet alleen omdat ook de Nederlandse markt weer richting groei gaat, zoals afgelopen week bleek uit de kwartaalcijfers van Michael Page.

Nee, YER-directeur en grootaandeelhouder Jaap Kooijman en Michael Page-executive Peter Rietvelt hielden zeker tien jaar lang een niet-aanvalsverdrag in ere. Dat laatste stelt Kooijman in een interview met RecruitmentMatters. ‘Peter en ik hadden afgesproken geen consultants van elkaar te benaderen voor een overstap. Die afspraak verviel toen Peter begin dit jaar bij Michael Page vertrok.’

Rietvelt laat weten niet op het bericht te kunnen reageren. Dus spraken wij Kooijman erover.

Na de eerste wervingsactie in het voorjaar, volgde deze zomer een tweede. Hebben de campagnes succes gehad?
‘Ja. We zijn alweer ruim een halfjaar aan het werven en kunnen nieuwe consultants nog altijd goed gebruiken. Deze maand zijn er 9 gestart en voor november hebben we er al 11 ingetekend. Ons doel is om het nieuwe jaar met 30 tot 35 extra consultants te beginnen. Als je de nieuwe lichting die deze maand start meetelt hebben we zo’n 150 fee-earners in dienst.’

Heeft de vervanging van het Nederlandse management door Fransen bij concurrent Michael Page effect gehad op de werving?
‘Ja. Je moet weten: Peter en ik hadden afgesproken geen consultants van elkaar te benaderen voor een overstap. Dat was een afspraak die ik ongeveer tien jaar geleden al maakte met zijn voorganger, Rob Vermaak [tegenwoordig directeur van Robert Walters Nederland, WG]. Die afspraak verviel toen Peter begin dit jaar bij Michael Page vertrok. Dát was het moment waarop we de eerste advertentie plaatsten. Het is opvallend dat consultants van Michael Page vaak succesvol zijn en goed in de cultuur passen bij YER.’

En? Komen er veel nieuwe consultants van Michael Page vandaan?
‘Ja. Ook van andere bureaus, maar zeker ook van Michael Page. In september en oktober zijn twee voormalige kantoormanagers van Michael Page bij ons begonnen. Van dat niveau hebben we ze niet eerder van Michael Page geworven.’

Tijdens de laatste kwartaalrapportage van Michael Page bleek dat ook de wereldwijde vraag naar interimmers weer toeneemt. Merkt u dat bij YER ook al?
‘De cijfers van september heb ik nog niet binnen. Maar het zou wel goed nieuws zijn. Vorig jaar heeft YER Interim Management nog een erg goed jaar gehad, maar sinds januari dit jaar zakte dat deel van de omzet tegen onze verwachting wat weg.’

Hoe was de maand september voor YER?
‘Van de interimmers heb ik pas de helft van de urenstaten binnen. Het ziet ernaar uit dat september de beste maand tot nu toe is: beter dan juni. Vooral de segmenten Online Marketing, Inkoop en Support Professionals scoren erg goed. En voor permanente plaatsingen stromen de opdrachten binnen.’

Gelooft u in een dubbele dip?
‘Nee. Ik geloof er niet in. Het kan nog even uitbodemen, maar the only way is up. Mocht ik het toch mis hebben, dan maak ik me geen zorgen: we weten nu wat we moeten doen.’

Neemt u geen voorzorgsmaatregelen? Neemt u bijvoorbeeld alleen nog tijdelijke krachten aan?
‘Nee, we nemen iedereen aan voor onbepaalde tijd. Ik geloof dat je er alleen wat van kunt maken als je voor de lange termijn gaat. Maar ik zie er ook geen reden toe. Onze consultants hebben volle portefeuilles. Van grote ondernemingen komen deze weken geregeld zes opdrachten in één keer binnen. Dat is écht wat anders dan een halfjaar geleden.’

Geef een antwoord

6 Comments