De grote vijf: aantallen vacatures

Grote vijf | Positief De afgelopen week is wederom een goede week gebleken voor de vijf grootste vacaturesites van Nederland. Tenminste als je naar de totaalcijfers kijkt. Want onderling zijn er tussen deze vijf sites de nodige verschillen te constateren. Waarmee het vrij onduidelijk is hoe de markt zich lijkt te gaan ontwikkelen.

Werk.nl neemt bijna de volledige winst in aantal vacatures van de afgelopen voor haar rekening. Of dit een werkelijkheid is volgens Werk.nl of een feitelijke werkelijkheid blijft zoals te doen gebruikelijk volstrekt onzeker. Wat wel zeker lijkt is da JobTrack over enkele weken door Vacaturekrant wordt ingehaald. Het is ondertussen een nek-aan-nek race tussen deze twee dreumessen van de top 5 geworden.

Wat  Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft. De kolom JobFeed is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.

Werk.nl schiet over de magische grens van 40.000 vacatures; een plus van zo’n 800 vacatures in vergelijking met vorige week. De andere reuzen, Nationale Vacaturebank en Monsterboard, komen nauwelijks van hun plaats. Hezeltde geldt overigens voor Vacaturekrant en JobTrack. Met andere woorden; de groei van de afgelopen week komt dus vrijwel uitsluitend op het conto van Werk.nl

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vijf:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Zo! Monsterboard schiet als een raket omhoog en komt vrijwel op het niveau van Nationale Vacaturebank. Een bijzonder goede score dus deze week. Ook Werk.nl en Nationale Vacaturebank laten ten opzichte van vorige week een stijgende lijn zien.

Dat beeld is helaas volledig anders bij de twee kleine sites uit de top 5. Zowel JobTrack als Vacaturekrant laten een daling zien. Voor JobTrack is dat zo langzamerhand geen verrassing meer; voor Vacaturekrant is dat natuurlijk wel het geval als je de laatste maanden in ogenschouw neemt.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens JobFeed:

Vacaturevolume op basis van JobFeed, laatste 52 weken

Vacaturevolume op basis van JobFeed, laatste 52 weken

Een bijzondere mix; waarbij Werk.nl en Vacaturekrant sterk blijven groeien, Nationale Vacaturebank een zeer geleidelijke groei laat zien en Monsterboard en JobTrack een pas op de plaats lijken te maken. Een behoorlijke variatie aan sentiment dus en bepaald geen eenduidige richting van de online vacaturemarkt.

Geef een antwoord