SheTalentbank: vacaturesite voor vrouwen?

image We hadden al niche vacaturesites voor bepaalde beroepsgroepen of voor bepaalde regio’s en zelfs voor mensen met een moeilijk lichaam, maar nu hebben we ook een vacaturesite voor vrouwen: SheTalentbank.nl. De grootste minderheidsgroep wenst zich blijkbaar te onderscheiden; want de subtitel van de site is: De CV- en vacaturebank van/voor hoogopgeleide vrouwen.

Tja, nog een extra plaats om in de gaten te moeten houden tijdens de zoektocht naar werk, maar nu is er zelfs geen enkel criterium anders dan het feit dat je vrouw bent. Da’s nogal onhandig en bizar natuurlijk, maar ik moet direct toegeven dat ik de ‘logica’ van vrouwen nog nooit heb begrepen, dus waarom zou dat nu ineens veranderen?

Waarom een vacaturebank van/voor vrouwen?
Dit is de raison d’etre van SheTalentbank:

Het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid willen meer hoogopgeleide vrouwen in management- en bestuursfuncties, maar deze vrouwen mogen van de wetgever niet expliciet in vacatures aangesproken worden. SheTalentbank biedt de oplossing voor dit probleem. SheTalentbank is er niet alleen voor werkzoekenden. Ook vrouwen die openstaan voor verbetering van hun loopbaan kunnen gebruik maken van SheTalentbank.

Wat gemakshalve in deze ‘rationalisatie’ wordt vergeten is dat een vacaturesite voor vrouwen de cultuur in het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid niet veranderd; en dat een aannamebeleid dat gericht is op diversiteit de gewenste doelstelling van meer hoogopgeleide vrouwen in hogere functies zou moeten verbeteren. Niet een vacaturesite van/voor hoogopgeleide vrouwen.

Een nieuwe ontslagreden?
De gekkigheid van SheTalentbank gaat echter nog verder. Want wat te denken van deze tekst:

Sommige werkgevers gaan er vanuit dat het de vrouw is die de zorgtaken thuis er bij krijgt. Hoogopgeleide vrouwen worden daarom uitgenodigd om hun cv en presentatie op SheTalentbank uit te breiden met specifieke informatie over beschikbaarheid, thuissituatie, wensen en ambities. Zo is het mogelijk om aan te geven dat er geen kinderwens is.

Natuurlijk, laat vrouwen ook vermelden of er al dan geen kinderwens is. Speel in op die onfatsoenlijke zorg van werkgevers en geef aan dat je geen kinderen wilt hebben. Zou de werkgever je vervolgens aan kunnen spreken als je na een jaar (of wat) moet aangeven dat je wens is gewijzigd, of dat je zwanger bent? Ben benieuwd of er dan ineens een ontslaggrond is ontstaan…

Volstrekte stupiditeit
Maar het wordt nog erger; van onderstaande alinea in het persbericht ben ik van mijn stoel gelazerd van het lachen:

De overheid stimuleert daarom de arbeidsparticipatie van hoogopgeleide vrouwen. Echter, werkgevers mogen geen vacatures aanbieden die exclusief voor vrouwen zijn. Dat is namelijk in strijd met het anti-discriminatiebeginsel in de grondwet. Ook niet als het personeelsbestand niet in balans is. Daarom heeft SheConsult de SheTalentbank bedacht. Bedrijven en recruiters kunnen op SheTalentbank vacatures plaatsen. Zij kunnen ook zoeken in de databank met anonieme cv’s. De vacaturebank richt zich alleen op hoogopgeleide vrouwen waardoor de marktvraag naar talentvolle hoogopgeleide vrouwen toch beantwoord kan worden.

Hahaha… en zouden recruiters van wergevers die geen vacatures exclusief voor vrouwen mogen aanbieden dit wel mogen doen op een site exclusief voor vrouwen? Wordt daarmee het anti-discriminatiebeginsel ineens niet geschonden? Natuurlijk wel, tenzij diezelfde vacature ook op een vrij toegankelijke vacaturesite wordt geplaatst. En wat is dan het voordeel van een vacaturesite van/voor hoogopgeleide vrouwen? Inderdaad: nul!

Conclusie
SheTalenbank is een lachwekkende ‘oplossing’ voor een serieus probleem. Wat je nooit en te nimmer kan oplossen met een vacaturesite. De site is daarmee volstrekt zinloos. Ik heb daarom niet eens de moeite genomen om de site inhoudelijk te onderzoeken. En natuurlijk ook omdat ik niets met deze site kan. Ik ben tenslotte geen hoogopgeleide vrouw.

Achtergrond
SheTalentbank is eigendom van SheCompany VOF, die op haar beurt weer wordt gedreven door Vreneli Stademaier. Een merkwaardige discrepantie is de melding bij het persbericht dat SheConsult is een sterk groeiende organisatie met vestigingen in vijf steden terwijl de KvK registratie aangeeft dat er slechts 1 persoon bij de VOF werkzaam is.

Voor de volledigheid ook nog even een plaatje van de homepage. Vreemd genoeg zie ik in het politiek correcte diversiteitsplaatje ook mannen staan:

SheTalenbank | Homepage

Geef een antwoord

4 Comments
 • Marc Drees
  says:

  Soms kan een vriend je ergste vijand zijn. Zoals het geval is voor SheTalenbank met een verdediging als bovenstaande reactie. Ik zou zeggen: ga zo door en bewijs de onzin die SheTalenbank is.
   
  O ja, en leer te lezen. Want door je zwaar gekleurde bril lijk je daar niet toe in staat. Of zou het slechts onvermogen zijn?

 • Jolanda Rudolfs
  says:

  Wat weer een typische reactie van een boze man. Inhoudelijk gaat het nergens over. Het is puur emotie. Maar, begrijpelijk. Marc z’n vrouw heeft hem verlaten en zijn nieuwe slimme vriendin heeft hem onlangs ook gedumpt, Marc zou veel te veel vast zitten in dat traditionele rollenpatroon en thuis geen moer uitvoeren. Marc vindt dat vrouwen moeten zorgen. Niet denken. Marc heeft langzamerhand een hekel gekregen aan vrouwen die vinden dat ze net zo slim zijn dan Marc. Of erger, slimmer. Vandaar die emotie. Vriend Marc brand een nieuw initiatief af zonder argumenten. Een beetje schreeuwen. Een soort Wilders aan de grensen van de recruitmentland Hij wenst zelfs zich niet te verdiepen in de site, want op zich is het al helemaal niets, vindt Marc.

  Volgens mij is dit een prima initiatief, het zal niet de wereld veranderen, maar het help wel om eenvoudig bepaalde doelgroepen eenvoudig te vinden. En het zorgt voor discussie. En dat is nodig. Kijk maar eens naar de harde realiteit. Ook dat is meegenoemen.

  En Marc dat Marc zijn tirannie eindigt met een vast stelling dat een VOF maar 1 persoon op de payrol kan hebben, zegt alles van de kennis of hopelijk voor Marc en zijn mogelijke opdrachtgevers over de emotie van Marc.

  • Maria
   says:

   @ Jolanda. Ik krijg de indruk dat je zo’n type bent dat alleen de koppen van de krant leest. Heb je het stuk überhaupt gelezen of kreeg je al meteen een rood waas voor de ogen? En heb je de informatie op de site van SheTalentbank zélf wel gelezen. De hele opzet heeft namelijk niets te maken met het aan een goede baan helpen van hoog opgeleide vrouwen. De hele insteek is juist gericht op het helpen van (traditioneel denkende) werkgevers met bevestiging van alle vooroordelen t.a.v. hoogopgeleide vrouwen. Op de pagina bedoeld voor de werkgevers (zover is Marc kennelijk niet eens gekomen) tref ik o.a. het volgende aan:

   Belangrijk: wij geven duidelijk aan dat de vacatures ook open staan voor mannelijke kandidaten”.

   en:
   Hoewel wij net als u, vinden dat het in de praktijk altijd primair gaat om kwaliteit, weegt het vrouw zijn mee bij de werving en selectie. En dat begrijpen we. Immers, ondanks die zelfde opleiding en startambitie, is het in Nederland vooral de vrouw die binnen een relatie ook de zorgtaken erbij krijgt.
   Ze wordt extra belast (in de praktijk betekent dit) dus vaak balanceren tussen ambities en mogelijkheden.”

   Welja, bevestig werkgevers in hun vooroordelen!
   Je krijgt de gelegenheid als hoogopgeleide vrouw te vermelden dat je b.v. geen kinderwens hebt. Doe je dit niet dan kan de werkgever hieruit dus opmaken dat je die kinderwens wél hebt? Als dat soort zaken bij de selectie wettelijk gezien geen rol mag spelen waarom stimuleer je dan dat vrouwen hierover openheid van zaken geven?

   Kortom: SheTalentbank is niet meer en niet minder dan een wolf in schaapskleren.

   Wat ik wel aardig vind is dat SheeTalenbank de openstelling van de vacaturebank, tussen het moment waarop Marc zijn artikel plaatste en vandaag, uitgesteld hebben van 19 oktober naar 1 november. Kennelijk en hopelijk loopt het geen storm voor wat betreft het aantal ingezonden CV’s. Zo slim zijn hoogopgeleide vrouwen natuurlijk wel.

 • robert
  says:

  “Vreemd genoeg zie ik in het politiek correcte diversiteitsplaatje ook mannen staan”

  Detail: De vacaturebank richt zich op hoger opgeleide vrouwen, de mannen staan expres achteraan omdat die minder hoog zijn opgeleid of minder dienstjaren hebben? Zo werkt t ook bij de Bordesscene van vandaag, daar wordt een schifting gemaakt op dienstjaren en relevantie 🙂

  Dus de vrouwen dienen de mannen te gaan domineren, zou dat de gedachte zijn 🙂