Ik soliciteer voor account manager…..

Gisteren sprak ik een collega en zij is onder meer verantwoordelijk voor de werving en selectie van horeca personeel voor een aantal hotels. Zij vertelde mij dat zij zich er inmiddels over verbaasd wanneer zij een sollicitatie ontvangt zonder taalfouten.

Nu is het schrijven van correct Nederlands voor deze groep sollicitanten geen dagelijks werk, maar toch. Zij vindt het onbegrijpelijk. Iedere jobsite benadrukt nota bene dat je geen taalfouten moet maken.

Haar klacht sluit aan op klachten van werkgevers uit de UK  “…… Surprisingly, it is particularly bad among those doing master’s degrees — bad grammar, bad spelling and they do tend to be very, very verbose and say very little…..”

Twitter, SMS, Chatten het zijn zaken die ongetwijfeld niet bijdragen aan interesse voor goed taalgebruik. Maar los daarvan, wat moet je als recruiter nu doen met sollicitaties die duiden op slordigheid dan wel gebrek aan schriftelijke taalbeheersing?

Met je tijd meegaan en begrip tonen, kijken naar de aard van het werk en de noodzaak van schriftelijke taalvaardigheid, direct afschrijven, …………?

Ik ben benieuwd naar de ervaringen,  de mening en het advies van de lezers van deze blog.

Alexander

PS.  Zie de reactie van Peter en mijn antwoord daarop.

Geef een antwoord

5 Comments
 • Cynthia Blackstone
  says:

  en wat te denken van bijgaand stijlbloempje, geschreven door een kandidate die solliciteert naar een baan als directiesecretaresse:

  Mijn kracht in een functie als Directiesecretaresse ligt vooral in een grote mate van zelfstandigheid, proactief, weet goed mijn prioriteiten te stellen, sta steivig in mijn schoenen, communicatief sterk.

 • Tristan
  says:

  Eens hoor; een taal- of tikfout in een brief of CV is geen aanbeveling. Ik heb echter ook recent, na een aanpassing in mijn CV, met het schaamrood op de kaken moeten constateren dat ik een klassieke “d”/”t” fout had gemaakt. Enige oplossing: aangepast CV met een mea culpa nazenden. Maar….. wat ook kwalijk is zijn bedrijven die in werving- en selectieprocedures uitglijden. Zo kreeg ik recent een antwoord van een bedrijf dat gericht was aan mevrouw…. terwijl in mijn CV toch echt heel duidelijk staat dat ik ooit nog eens in militaire diens heb gezeten. Je vraagt je af hoe zorgvuldig dat CV dan gelezen is.

 • W. v.d. Berg
  says:

  In personeelsadvertenties op internet staan ook regelmatig fouten. Meestal maak ik het bedrijf hierop attent. Ook schrijvers op jullie site maken regelmatig fouten, bijvoorbeeld ‘goelgroep’ en ‘in het ligt van’. Wat mij betreft hoeven taalfouten in een sollicitatiebrief niet te leiden tot het niet uitnodigen als het niet beslist noodzakelijk is voor de functie.