Mijn ontmaagding

Ik had er wel eens van gehoord, op feestjes en partijen. Dit fenomeen was alleen voor de echte hardcore mensen. Voor mensen die iets moesten met hun verslaving. Een uitlaatklep, een verzetje, een mogelijkheid om af te stemmen met gelijkgestemde.  De geruchten circuleerde al maanden op twitter. Zou het er komen, wanneer en waar, was heel lang de vraag. Echter sinds enkele weken was locatie uitgelekt. Eindelijk zou het gebeuren. Ik maakte mij klaar om ook te komen. Ik heb mij geschoren, er voor gezorgd dat ik okselfris was en mijn haar gekamd. Eindelijk was de dag van mijn ontmaagding aangebroken. Eindelijk zou ik mee maken, waar lotgenoten van mij, zo van konden genieten.  

Gisteren was het dan zo ver mijn eerste IRL Tweetup. Ik Twitter nu geruime tijd en heb veel mensen ontmoet via Twitter. Tot op heden, altijd 1 op1 en niet in groepsverband.  De tweetup was in cafe de Ysbreker in Amsterdam. De aanwezigen waren vooral mensen die dagelijks mijn tijdlijn versieren. Mensen die leven, werken en denken in 140 tekens. Mensen die blind 140 tekens eruit kunnen knallen.

Een Tweetup is echt een nieuw sociologisch fenomeen van deze eeuw. Vroeger had je dorpsfeesten, nu heb je tweetup’s waar je alle mensen kan ontmoeten die zich bevinden in jouw virtuele village. Er werd al druk getwitterd voordat het event van start ging. Mensen die baalde omdat ze niet konden, omdat ze in de buurt van Tholen wonen, tot drukte met het werk en het afmaken van de kwartaal cijfers. Van de Tweeps die wel kwamen, vloeide de tweets ook rijkelijk. Mensen die in de file stonden, verlaat waren of zoals deze provinciaal, naarstig op zoek waren naar een parkeerautomaat waar je ook met munten kon betalen.

Het grappige was dat mensen zich aan elkaar voorstelde. Vervolgens dat men elkaar vervreemd aankeken met de vraag : “wie ben jij dan”. Vervolgens werd de twitter naam genoemd en plotseling wist men het…. zo’n blik van herkenning. Een voorbeeld was van onze medische kickboxende top recruiter @yaeloc. Bijna iedereen kent haar als @yaeloc Uitgesproken: Jee Lok, terwijl je deze dame haar naam eigenlijk als  “Ja El” uitspreekt en de “ok” met haar achternaam heeft te maken.

Mensen herkennen aan zo’n klein fotootje op twitter is toch lastig. Zeker omdat sommige mensen een avatar hebben die niet echt overeenkomt met de werkelijkheid. Zo lijkt het op Twitter dat @mirboersma blond haar heeft. Dat @hoogervorst een suf brilletje heeft, maar in het echt een bril heeft waar Viktor en Rolf een puntje aan kunnen zuigen. Het lijkt op twitter alsof @brechtjedeleij een bankhangende huismoeder is, maar in het echt een stunning mooie vrouw is. @lieksteen op twitter lijkt alsof ze eeuwig op vakantie is, maar eigenlijk een hardwerkend directeurtje is.

Door twitter heeft men ook het gevoel elkaar te kennen. Zeker als je elkaar al enige tijd volgt. Zo ziet er @lennartsloof er van een afstand wellicht uit als een suffe online amc jongen, maar in het echt iemand die van muziek houdt en van DJ-en en een stevige beat. Als ik voor mij zelf spreek is mijn online identiteit wel  anders, dan wie ik echt ben. Helaas prikken mensen daar niet altijd doorheen.

Ik heb veel verschillende topics voorbij horen komen gisteren. De nieuwe iPhone, tweetdeck, twitterstress, social media overload en pingchat. Echter het ging ook over de tweeling, vakanties en passie voor andere dingen. Mijn inziens was het een geslaagde tweetup. Helaas kon ik er niet tot het eind bij blijven, maar zeker geen spijt en een aanrader voor de volgende keer.

@martijnrecruit

Geef een antwoord

6 Comments
 • Telly
  says:

  Ik ben blij dat ik er niet bij was. Afgaand op het verslagje zou ik zijn afgebrand op de kortzichtigheid, prietpraat, emo verheerlijking etc. Nee, dan ben ik blij dat ik niet op hyves, linked in, facebook etc sta, vrij weinig sms, al helemaal niet twitter. Oh ja, ben ook niet dol op ‘net’werken; laat mij maar gewoon werken. Betrouwbaar, doordacht en met redelijke zekerheid.

 • jasper
  says:

  Die hele sociale media hype gaat zo langzamerhand wel een stapje te ver !

  Hebben mensen dan echt gewoon de hele dag niks beters te doen dan te melde dat ze net de trein gehaald hebben of aan het poepen zijn ?

 • Dirk Goossens
  says:

  Toch hoopte ik, bij het lezen van de naam Martijn Smit in combinatie met ontmaagding, – ik geef het eerlijk toe – op een verhaal dat zich iets verder onder de gordel zou afspelen.

  • Geen idee
   says:

   Welkom bij het kuddevolk-ontmaagding…. twitter is nu eenmaal aandachtvragerij van mensen die aandacht tekort komen, gewoon een afgekapte vorm van chatten of msn, voor afvalligen van de samenleving 🙂

 • Yael O'Callaghan
  says:

  Het was ook mijn tweetup ‘ontmaagding’ en het voelde alsof ik op blinddate ging met 30 mensen tegelijk, wat eigenlijk ook gewoon zo was. Wel even spannend dus maar zeer de moeite waard.
  Wat was het leuk om iedereen eens IRL te ontmoeten. Ik kan het iedereen aanraden!
  En @martijnrecruit ik ben zeer vereerd met mijn nieuwe ’titel’ 🙂
  Groetjes Yael a.k.a. @yaeloc

  • Sander van Lingen
   says:

   Leuk berichtje!
   Nog vervelender dat ik er niet bij kon zijn..
   Zelf probeer ik ook voor het eerst een Tweetup te organiseren:
   #fb020 Tweetup: Borrelen & naar ‘The social network’ op 5 november! hoop tot dan 😉 zie: http://ow.ly/2Pt9S

   en dat het maar net zo gezellig mag worden als gister 😉
   Gr Sander