De gedupeerde miljonairs van Corgwell Group

Lege kluis

Update: Quotenet meldt dat Roland Kahn niet, en Eric Companjen wel in Synergia II investeren.

Zes ton in euro’s hebben negen partners van de bankroete Corgwell Group voor hun doorstart betaald. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van curator Carin Schreuder. Vorige week berichtte deze website dat de voormalige partners en directeuren van de in september omgevallen consultancy doorstartten onder de naam De Roo.

In het faillissementsverslag staat ook opgesomd wie de gedupeerden zijn van het bankroet. Naast een veertigtal zzp’ers en de doorstartende kleine aandeelhouders, zijn dat huisbankier Fortis, oprichter René Vos-Van Reenen (grootaandeelhouder middels Oinq B.V.) en – naar nu blijkt – investeringsfonds Synergia in Veenendaal. Die laatste – tevens grootaandeelhouder van detacheerder Welten – was met oprichter Vos goed voor ruim 70% van de aandelen Corgwell. En deze twee investeerders zijn verantwoordelijk voor het bankroet. Stelt directeur Arjen Jaarsma, die eind augustus surseance aanvroeg.

Lege kluis Zes ton in euro’s hebben negen partners van de bankroete Corgwell Group voor hun doorstart betaald. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van curator Carin Schreuder. Vorige week berichtte deze website dat de voormalige partners en directeuren van de in september omgevallen consultancy doorstartten onder de naam De Roo.

In het faillissementsverslag staat ook opgesomd wie de gedupeerden zijn van het bankroet. Naast een veertigtal zzp’ers en de doorstartende kleine aandeelhouders, zijn dat huisbankier Fortis, oprichter René Vos-Van Reenen (grootaandeelhouder middels Oinq B.V.) en investeringsfonds Synergia in Veenendaal. Die laatste – tevens grootaandeelhouder van detacheerder Welten – was met oprichter Vos goed voor ruim 70% van de aandelen Corgwell. En deze twee investeerders zijn verantwoordelijk voor het bankroet. Stelt directeur Arjen Jaarsma, die eind augustus surseance aanvroeg.

Dat verwijt van Jaarsma staat in het faillissementsverslag:

De constructie waarbij twee investeerders samen de positie van grootaandeelhouder innamen en een 2/3 belang in het bedrijf hadden is in veel opzichten verlammend geweest voor de besluitvorming. Een mislukte verkoop in 2008 heeft verder geleid tot nogal wat negatieve sentimenten binnen de organisatie en op het niveau van de aandeelhouders.


Loopgravenoorlog tussen bestuurder en aandeelhouders
Die negatieve sentimenten tussen bestuur enerzijds en Vos-Van Reenen en Leo Schenk (directeur van Synergia) anderzijds, ontaarden toen eind 2009 de vraag naar interimmers in de publieke sector instortte in een complete ruzie, zo staat even verderop te lezen.

Na een tijdrovend conflict tussen aandeelhouders en dreiging door de bestuurder met juridische stappen richting de grootaandeelhouder, heeft er in mei van 2010 een kleine emissie plaatsgevonden ter financiering van een reorganisatie.

Die injectie bleek te klein. Voor de zomer heeft Jaarsma nog geprobeerd om de succesvolle dochter Management Drives voor EUR 4,25 miljoen te verkopen en zo de bankschuld af te lossen. Toen dat mislukte, vroeg Jaarsma surseance aan en viel Corgwell Group om.

Fortis: minstens EUR 3,5 miljoen
En daarmee kunnen we een eerste inschatting maken van de gedupeerde kapitaalverschaffers. Allereerst Fortis Bank. Voorlopig vordert de bank EUR 3,5 miljoen bij de curator. En daarmee is de schade kleiner dan die had kunnen zijn. De oorspronkelijke lening van Corgwell Group bij Fortis bedroeg EUR 7,6 miljoen.

Synergia: EUR 1 tot 5 miljoen
Dan Synergia: het investeringsfonds waar onder meer ondernemers als miljardair Marcel Boekhoorn, zijn vroegere zakenpartner Eric Companjen (ex-Bakker Bart), industrieel Wim van der Leegte (VDL Groep), en textielretailer Roland Kahn (Cool Cat) en een deel van hun vermogen hebben gestald. Overigens, al hun namen staan in de Quote-500. Het is niet duidelijk of deze heren ook hebben geïnvesteerd in het tweede fonds van Synergia (dat drie fondsen telt), maar zeker is dat de vermogensbeheerder ettelijke miljoenen euro’s heeft verloren aan het bankroet van Corgwell Group. Volgens de eigen website investeerde het fonds Synergia II in 2004 ‘tussen EUR 1 en 5 miljoen’ in Corgwell Group.

René Vos: EUR 1 tot 5 mijoen
En ten slotte René Vos-Van Reenen. Deze man ondertekent al zijn jaarverslagen met de naam Vos van Reenen. Opmerkelijk is dat het handelsregister van de Kamer van Koophandel diezelfde naam met een tussenstreepje weergeeft, wat zou impliceren dat Van Reenen een meisjesnaam betreft. Deze ondernemer vergaarde zijn vermogen begin deze eeuw door onder schimmige omstandigheden de aandelen van zijn beursgenoteerde IT-bedrijf Aino te verkopen, voordat het bedrijfje omviel. Twee jaar later begon hij Corgwell. Aangezien hij (middels OinQ B.V.) een even groot belang in Corgwell Group bezat, nemen we aan dat hij een even groot bedrag kwijt is als mede-aandeelhouder Synergia.

Synergia versus René Vos?
Wat Synergia en René Vos betreft: In het jaarverslag van Corgwell Corporate Governance Group over 2008 bedroeg de totale waarde van hun aandelen (agioreserve + herwaarderingsreserve) EUR 12,5 miljoen. Hadden ze toen maar verkocht; iets wat volgens het faillissementsrapport (zie boven) in dat jaar aan de orde was. Waarom de verkoop niet doorging is onduidelijk, maar het leidde tot ‘nogal wat negatieve sentimenten […] op het niveau van de aandeelhouders’. Het is niet uitgesloten dat Leo Schenk van Synergia en René Vos-Van Reenen sindsdien met elkaar overhoop lagen.

Hoe dan ook, twee jaar later kunnen beide grootaandeelhouders naar hun geld fluiten.

Dat verwijt van Jaarsma staat in het faillissementsverslag:

De constructie waarbij twee investeerders samen de positie van grootaandeelhouder innamen en een 2/3 belang in het bedrijf hadden is in veel opzichten verlammend geweest voor de besluitvorming. Een mislukte verkoop in 2008 heeft verder geleid tot nogal wat negatieve sentimenten binnen de organisatie en op het niveau van de aandeelhouders.

Loopgravenoorlog tussen bestuurder en aandeelhouders

Die negatieve sentimenten tussen bestuur enerzijds en Vos-Van Reenen en Leo Schenk (directeur van Synergia) anderzijds, ontaarden toen eind 2009 de vraag naar interimmers in de publieke sector instortte in een complete ruzie, zo staat even verderop te lezen.

Na een tijdrovend conflict tussen aandeelhouders en dreiging door de bestuurder met juridische stappen richting de grootaandeelhouder, heeft er in mei van 2010 een kleine emissie plaatsgevonden ter financiering van een reorganisatie.

Die injectie bleek te klein. Voor de zomer heeft Jaarsma nog geprobeerd om de succesvolle dochter Management Drives voor EUR 4,25 miljoen te verkopen en zo de bankschuld af te lossen. Toen dat mislukte, vroeg Jaarsma surseance aan en viel Corgwell Group om.

Fortis: minstens EUR 3,5 miljoen

En daarmee kunnen we een eerste inschatting maken van de gedupeerde kapitaalverschaffers. Allereerst Fortis Bank. Voorlopig vordert de bank EUR 3,5 miljoen bij de curator. En daarmee is de schade kleiner dan die had kunnen zijn. De oorspronkelijke lening van Corgwell Group bij Fortis bedroeg EUR 7,6 miljoen.

Synergia: EUR 1 tot 5 miljoen

Dan Synergia: het investeringsfonds waar onder meer ondernemers als miljardair Marcel Boekhoorn, zijn vroegere zakenpartner Eric Companjen (ex-Bakker Bart), industrieel Wim van der Leegte (VDL Groep), en textielretailer Ronald Kahn (Cool Cat) en een deel van hun vermogen hebben gestald. Overigens, al hun namen staan in de Quote500. Het is niet duidelijk of deze heren ook hebben geïnvesteerd in het tweede fonds van Synergia (dat drie fondsen telt), maar zeker is dat het bedrijf ettelijke miljoenen euro’s heeft verloren aan het bankroet van Corgwell Group. Volgens de eigen website investeerde het fonds Synergia II in 2004 ‘tussen EUR 1 en 5 miljoen’ in Corgwell Group.

René Vos: EUR 1 tot 5 mijoen

En ten slotte René Vos-Van Reenen. Deze man ondertekent al zijn jaarverslagen met de naam Vos van Reenen. Opmerkelijk is dat het handelsregister van de Kamer van Koophandel diezelfde naam met een tussenstreepje weergeeft, wat zou impliceren dat Van Reenen een meisjesnaam betreft. Deze ondernemer vergaarde zijn vermogen begin deze eeuw door onder schimmige omstandigheden de aandelen van zijn beursgenoteerde IT-bedrijf Aino te verkopen, voordat het bedrijfje omviel. Twee jaar later begon hij Corgwell. Aangezien hij (middels OinQ B.V.) een even groot belang in Corgwell Group bezat, nemen we aan dat hij een even groot bedrag kwijt is als mede-aandeelhouder Synergia.

Synergia versus René Vos?

Wat Synergia en René Vos betreft: In het jaarverslag van Corgwell Corporate Governance Group over 2008 bedroeg de totale waarde van hun aandelen (agioreserve + herwaarderingsreserve) EUR 12,5 miljoen. Hadden ze toen maar verkocht; iets wat volgens het faillissementsrapport (zie boven) in dat jaar aan de orde was. Waarom de verkoop niet doorging is onduidelijk, maar het leidde tot ‘nogal wat negatieve sentimenten […] op het niveau van de aandeelhouders’. Het is niet uitgesloten dat Leo Schenk van Synergia en René Vos-Van Reenen sindsdien met elkaar overhoop lagen.

Hoe dan ook, twee jaar later kunnen beide grootaandeelhouders naar hun geld fluiten.

Geef een reactie

5 Comments
 • Ed Kroonsberg
  says:

  René Vos is, gezien mijn ervaringen bij destijds AINO, uitermate onbetrouwbaar gebleken en heeft vele mensen destijds onnodig belazerd.
  Van Reenen is de naam van Petra, zijn tweede vrouw destijds in de AINO tijd. Heeft inderdaad nog voet in Datapool van Corinne. Destijdsin Houten. Mencen BV is of was ook van Vos. Schimmigcallemaalnen zeer discutabele handelswijzen.

 • Ed Kroonsberg
  says:

  René Vos is, gezien mijn ervaringen bij destijds AINO, uitermate onbetrouwbaar gebleken en heeft vele mensen destijds onnodig belazerd.
  Van Reenen is de naam van Petra, zijn tweede vrouw destijds in de AINO tijd. Heeft inderdaad nog voet in Datapool van Corinne. Mencen BV is of was ook van Vos. Schimmigcallemaalnen zeer discutabele handelswijzen.

  • Patrick van den Berg
   says:

   Rene Vos van Reenen, laatste betreft idd een meisjesnaam (de 2e vrouw van Rene Vos heet Van Reenen, deze dame deed ook de marketing voor de bedrijven van Vos), is samen met Gerlof van den Burg, eigenaar van Datapool in Waardenburg. Corine Broekhuis is daar directeur.