Vacaturesite top 10: Als een speer!

Vacaturemonitor | Positief Een week vol positieve berichten. En dan heb ik het niet alleen maar over de groei van het aantal vacatureplaatsingen. Hoewel ik daar traditioneel gesproken wel mee begin. Een fraaie stijging van 148.000 naar 152.00. Wederom een stijging van 4.000, net als vorige week. En in vergelijking met vorig jaar staat het aantal vacatureplaatsingen op een forse 11% hoger! Een prachtig resultaat.

Maar nog veel mooier is de ontwikkeling van het unieke aantal vacatures. Want daar is een fors hoger aantal te rapporteren in vergelijking met 2009! En dat is pas echt verschrikkelijk goed nieuws. En het beeld is ook radicaal beter; want ten opzichte van vorig jaar is het aantal unieke vacatures maar liefst 6,9% hoger. Overigens heb ik verleden week een verkeerd percentage gemeld voor dit verschil; in plaats van de gemelde –4% had het –1,1% moeten zijn.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 39 – 41)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 39 – 41)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  • Werk.nl: +0,2%
  • Nationale Vacaturebank: -0,1%
  • Monsterboard: +0,1%
  • DOVAjobs: -0,2%
  • Megajobs: +0,4%
  • Vacaturekrant: -0,1%
  • JobTrack: -0,2%
  • Careerbuilder: -0,2%
  • Randstad: +0,1%

En we hebben een nieuwkomer: Gus.nl. Die hiermee Jobnews uit de top 10 dondert. Maar ik heb direct een crowdsourcing vraagje naar aanleiding van deze nieuwkomer. In de top 10 staan nu twee aggregator sites van uitzenders: DOVAjobs (Randstad) en Gus.nl (USG People). Feitelijk zijn deze sites niets anders dan verzamelsites van de verschillende uitzendlabels. En die afzonderlijke uitzendlabels hebben elk hun eigen site waar deze vacatures ook  op staan. De vraag is dus: aggregator sites in deze Vacaturesite top 10: Ja of Nee?

Opvallend verschil: Monsterboard steekt iets boven het resultaat van vorig jaar uit terwijl Nationale Vacaturebank er juist net onder bungelt. Een interessante ontwikkeling… Verder is er in de top 10 een nogal gemixed beeld van kleine stijgingen en kleine dalingen. Een redelijk rustig weekje dus.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Geen grote bijzonderheden, hoewel Nationale Vacaturebank lijkt te flatlinen terwijl Monsterboard mogelijk tekenen van een revival laat zien. Dat kan nog wel eens spannend worden in de komende weken. Verder is Werk.nl weer eens onverstoord aan het doorgroeien… tot de volgende crash. What’s new?

Geef een reactie

4 Comments