USG People: ‘Wij omarmen de zzp-markt’

Interview Vorige week lanceerde USG People een marktplaats voor freelancers. Onder de naam IKKI Freelance wil de nummer 2 in uitzenden ook de zzp-markt grootschalig veroveren. Althans, dat stelt Michael Ammerlaan, met Marco van Hurne verantwoordelijk voor het project.

Wij spraken hem erover.

In het persbericht staat dat IKKI Freelance ‘het juridisch werkgeverschap van de opdrachtgever’ overneemt. Is IKKI Freelance gewoon een payrollingbureau?
‘Nee, dat was een foutje van ons in het persbericht. De zzp’er zal niet in dienst van ons treden. Het gaat wel om het juridische opdrachtgeverschap – de contractvorming tussen opdrachtgever en freelancer, daar zal IKKI tussenin gaan zitten. Dit heeft IKKI overigens gedelegeerd aan CapitalP ZZpay, een ander onderdeel van USG People.’

USG People is dus zzp-bemiddelaar geworden. Tegen welke marge?
‘Bij een geslaagde match rekenen wij een eenmalige fee van EUR 1000 aan de opdrachtgever. Dat geldt als er geen intermediair bij betrokken is. Indien de opdrachtgever en zzp’er gebruik maken van onze administratieve diensten, rekenen we aanvullend een uurtarief van vijf euro per gewerkt uur. De helft daarvan, EUR 2,50 houden we in op het tarief van de zzp’er en de andere EUR 2,50 reken we bovenop het tarief van de opdrachtgever. Dat is de basis. Daarbovenop kan de zzp’er voor EUR 2,- per uur ervoor kiezen dat wij het debiteurenrisico overnemen. In dat geval betalen wij de zzp’er binnen twee weken.’

Wat bedoelt u met ‘als er geen intermediair bij betrokken is’?
‘Wij stellen onze marktplaats open voor de opdrachten van intermediairs – dat kunnen de eigen dochtermaatschappijen van USG People zijn, maar ook uitzenders, zzp-bemiddelaars, en consultancy’s van buiten. Als een zzp’er dan via IKKI een match maakt via zo’n intermediair, dan staan wij daarbuiten. En dan gelden de voorwaarden die die intermediair zelf stelt. Overigens hoeven wij voor zo’n match ook geen marge te heffen.’

Verreweg de meeste opdrachten op de site lopen via USG-dochters als Start Professionals en Unique. Als ik een match zou maken via die labels, geldt dan het IKKI-tarief?
‘Nee. Start People is ook een intermediair. Die heeft ten behoeve van zijn opdrachtgevers deze opdrachten op de marktplaats gezet. Dus houdt Start People de leiding. Afhankelijk van de keuze voor administratieve ontzorging, wordt door Start People een fee in rekening gebracht.’

De databank zit nu vol met dergelijke USG-intermediairs. Klopt dat?
‘Ja, je hebt een groot volume nodig om de marktplaats voor zzp’ers interessant te houden. Het is natuurlijk de bedoeling dat grote opdrachtgevers zelfstandig hun opdrachten op de marktplaats zullen zetten. En zodra dat volume er is, zul je zien dat ons oorspronkelijke betalingsmodel in werking treedt.’

Welk soort administratieve diensten levert IKKI Freelance voor die duizend euro?
‘Het digitaliseren van het contract, het checken van de VAR-verklaring, het zorgen dat de opdrachtomschrijving goed aansluit op de VAR-verklaring. Dat laatste gaat vaak mis en dan krijgen opdrachtgever en zzp’ers problemen met de fiscus. Daarnaast houden we de uren elektronisch bij en factureren we elektronisch. Al met al zit onze toegevoegde waarde in het dekken van de risico’s voor freelancers en opdrachtgever.’

Een kleine tien jaar geleden waagde USG met ‘Independent Solutions’ ook al een poging om de zzp-markt te betreden. En inmiddels hebben vele concurrenten hetzelfde geprobeerd. Wat heeft IKKI Freelance van al die pogingen geleerd?
‘Allereerst: als je een marktplaats neerzet, doe je er verstandig aan focus aan te brengen. Met IKKI Freelance kiezen we voor zogenaamde ‘kennisintensieve dienstverlenende zzp’ers’. Dus bij ons geen metselaars en loodgieters: daar zijn genoeg marktplaatsen voor. Het tweede is dat wij niet automatisch doorplaatsen. Dat betekent dat wij elke opdracht voorafgaand aan de plaatsing handmatig screenen. De kwaliteit van omschrijvingen valt op veel marktplaatsen namelijk flink tegen. Er staat vaak niets over een richttarief of over de duur van de opdracht. Die criteria nemen wij allemaal wel mee.’

Ga door.
‘Veel labels hebben ofwel alleen maar een marktplaats, óf bieden alleen maar benefits, óf zijn alleen maar een community, óf richten zich puur op administratieve ontzorging. Wij doen alle vier. Dat betekent dat als een freelancer zijn computer opstart, dan hoeft hij of zij eigenlijk nog maar naar één site toe. Want bij ons is alles te vinden. Dit soort dingen ontwikkel je niet in een maand tijd. Als je het goed wilt doen, moet je de doelgroep goed leren kennen en weten wat de opdrachtgevers willen.’

Hoe lang heeft Project IKKI Freelance geduurd?
‘We zijn 1 augustus 2009 begonnen. We hebben in die tijd alle ruimte genomen om niet direct commercieel te gaan. We hebben in juli een bèta-versie live gezet om te kijken hoe het model viel.’

Is IKKI voor de massa bedoeld?
‘Ja. Hoewel je nu vooral onze eigen opdrachten op de site ziet, hebben we vier bronnen voor de opdrachten. Naast onze eigen werkmaatschappijen zijn dat: grote opdrachtgevers die in één klap al hun freelance-opdrachten aan ons uitbesteden. Daarnaast kleinere opdrachtgevers en intermediairs, die op jaarbasis enkele opdrachten zullen plaatsen. En tot slot hebben we een crawler ontwikkeld. Daarmee spideren we verschillende sites op zoek naar opdrachten die we doorplaatsen op onze site. Dat laatste heeft overigens niet als doel om er geld aan te verdienen. Maar het is wel een service voor onze klanten om onze site compleet te maken. Uit die vier bronnen moet het volume komen.’

Dus ook concurrerende uitzendmerken mogen bij IKKI terecht.
‘Jazeker! Het droommodel is dat elke freelancer nog maar één site nodig heeft. Overigens, voordat we toestaan dat alle intermediairs toestromen, maken we afspraken over de kwaliteit van de opdrachten en hoe die eruit moeten gaan zien.’

Beconcurreert IKKI met de freelance-opdrachten niet rechtstreeks de detacheringsmarkt?
‘Dat zijn twee gescheiden markten. Het is niet de bedoeling dat we dezelfde interimklussen op beide manieren aanbieden. Een detacheringsovereenkomst is een werkgeversovereenkomst. Dat is precies de reden dat de brutomarge van een dergelijk contract hoger is.’

Zijn er opdrachten die als detacheringsopdracht én tegelijk als zelfstandige klus in de markt worden aangeboden?
‘Nou, het is de opdrachtgever die dat bepaalt.’

Het zal veel opdrachtgevers om het even zijn of ze tijdelijk een gedetacheerde of een freelancer binnenkrijgen. Als de professional maar goed is, en liefst ook een beetje goedkoop.
‘Er is één onderscheid: de detacheringskracht wordt intensief begeleid, en dat is bij een zzp’er niet het geval. De een is werknemer en de ander bewust niet.’

Als IKKI Freelance een succes wordt, zal de omzet van UGS People stijgen, maar de brutomarge van het geheel dalen. Is dat een bedreiging voor het bedrijf?
‘Nee hoor. Dat omarmen we. Nogmaals: freelancen is ook een soort van flexibele arbeid – en wel een ontzettend populaire onder onze klanten. Het aantal zzp’ers omvat zeker 9 procent van de beroepsbevolking. Bovendien maken ze gemiddeld meer uren dan uitzendkrachten, tegen een hoger tarief. De omvang van de zzp-markt is in Nederland een factor 5 tot 7 keer zo groot als de totale uitzendmarkt. En het aantal zzp’ers groeit ondanks de crisis gewoon door. USG People kan daarin niet in achterblijven. Dus we omarmen dat. Dat dit tegen een lagere brutomarge gaat, klopt. Echter, de kosten zijn ook navenant lager.’

Hoeveel omzet heeft IKKI Freelance nodig om een succes te zijn? Waar kan ik u aan houden?
‘Wij weten precies welk aantal we moeten hebben om succesvol te zijn, maar wij zijn beursgenoteerd en daar kan ik geen uitspraak over doen. Maar laat duidelijk zijn dat het om grote volumes zal moeten gaan. We zijn gestart met een groot aantal eigen opdrachten. Nu zullen we de grote opdrachtgevers moeten interesseren. En daar valt veel te winnen, want er zijn opdrachtgevers bij die jaarlijks 30 tot 40 miljoen euro kwijt zijn aan freelancers. Bij die bedrijven speelt dat ze geen flauw benul hebben waar die mensen binnen hun organisatie allemaal rondlopen. Bovendien lopen veel van die bedrijven juridische risico’s met die opdrachten. De bedrijven willen die risico’s onder controle krijgen. Een voorbeeld: een van de grootste energiebedrijven van Nederland heeft nu bijvoorbeeld een tender uitgeschreven om dit hele proces onder controle te krijgen. En dat is niet het enige bedrijf – ik weet van zeker drie van dit soort tenders om de kosten die de organisatie maakt op de inhuur van zzp’ers uit te besteden. Dat gaat stuk voor stuk om inhuurkosten aan zzp’ers van tientallen miljoenen euro’s.’

Wat kunnen we spoedig nog meer van IKKI Freelance verwachten?
‘Als onderdeel van het hele portaal maken we ook afspraken met externe partijen, om de zzp’er op andere vlakken te ondersteunen. Voor flexibele werkruimte maken we bijvoorbeeld afspraken met een partij als Regus. Andere uitdagingen zijn arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen en autoleasecontracten. We hebben als voordeel dat wij een grote organisatie zijn met behoorlijk wat inkoopkracht. Als je eenpitter bent, dan heb je die kracht niet. Overigens, ook daar verdient IKKI niet aan, dat is ook niet ons businessmodel. Ons businessmodel is bemiddelen en administratieve ontzorging. Dit moet ervoor zorgen dat freelancers ook bij IKKI Freelance terug te komen. Want daar kun je ook interessante deals vinden.’

Geef een reactie

9 Comments
 • Tanja Bax
  says:

  Hoi Wilbert!
  Volgens mij IKKI Freelance inmiddels op al weer op sterven na dood, of vergis ik me als ik https://1001interimjobs.nl/toonnieuws.php?nummer=8646 lees?
  Goed weekens,
  Tan

 • Maarten Wienbelt
  says:

  Ik heb e.e.a. zojuist doorgenomen maar dit lijkt mij interne informatie die schadelijk kan zijn voor USG en haar directe contuiniteit.  Als je het twee keer doorneemt dan is het een winstwaaschuwing van de aller grootste orde. 

  Recruitment Matters ik zou de hele discussie of in elk geval de links maar wissen want dit gaat zo niet goed vrees ik.

  • Marc Drees
   says:

   Er is in het geheel niets te wissen; het betreft een presentatie die door een medewerker van USG People op Slideshare is gezet. Als USG People het als een winstwaarschuwing zou hebben beschouwd was deze presentatie niet online gezet. Verdwijnt de presentatie plotseling van Slideshare dan heb je mogelijk wel gelijk…

   • loes u
    says:

    Of je past de presentatie aan. Dat is dus nu gebeurd. Eerst 62 slides nu 38. Leuk om dan de inhoudelijke mutaties te zien. Alle interne – Opco vs. corporate zaken etc. – en concurrentievergelijkende zaken zijn geskipped…..

 • Maarten Wienbelt
  says:

  Ten eerste welkom als collega in ons segment. Er is, als er 650.000 zzp-ers zijn, ruimte genoeg voor ons allemaal lijkt mij. In totaal heeft de top 10 van intermediairs momenteel 15.000 zzp-ers onder contract. Lijkt mij een goede zaak dat 1 van de grote 4 instapt, met hun netwerk moeten ze toch in staat zijn 1% zeg 6500 zzp-ers onder contract te krijgen in het komend jaar.

  Een aantal zaken liggen wat lastig echter.
  Praat niet over een baan (zag ik op jullie site) een zzp-er zoekt een project en geen baan. De fiscus wordt overigens wel enthousiast als jullie zzp-ers aan een baan helpen maar jullie aandeelhouders niet.

  Kijk nog eens goed naar het marge model indien jullie er voor contractbeheer tussen blijven zitten, 2 euro 30 dagen betaal termijn is maximaal. Ga je naar 14 dagen dan kun je er wel 2.50 voor vragen veel meer is niet realistisch.

  Wel brillijant jullie hebben als eerste een verzekering voor jullie crediteuren tegen jullie eigen faillisement voor 0,25 per uur. Ik was al bezig om te kijken of wij dit risisco voor onze leveranciers zouden kunnen her verzekeren want dit is echt additionele service. Als jullie een tip hebben hoe jullie dit geregeld hebben dan houd ik mij aanbevolen.

  Het portaal ziet er naar mijn mening goed uit maar ik ben al twee jaar enthousiast over IKKI en haal het ook vaak aan als voorbeeld bij mijn collega’s. 

  Veel succes

 • Michael Ammerlaan
  says:

  Beste Wessel,

  Ik kan mij voorstellen dat je eerste kennismaking wellicht leidt tot deze conclusie. Echter, ik zou je willen uitnodigen iets meer te exploreren als het gaat om de vergelijking tussen de verschillende sites. Dat hebben wij namelijk bij het opzetten en ontwerpen van IKKI Freelance ook gedaan, aangezien wij geen “look-a-likes” maken. Zonder er nu een “zoek en raad de verschillen” spel van te maken, kan ik je in ieder geval aangeven dat er: a) niet één specifiek portal gericht op kennisintensieve dienstverlenende ZZP-ers bestaat, die b) 4 bronnen voor opdrachten heeft, c) 4 verschillende dienstverleningslagen biedt  en d) de mogelijkheid biedt aan opdrachtgevers tot ondersteuning bij het selecteren van de best passende ZZP-er voor een specifieke opdracht.

  Alsvanzelfsprekend licht een collega van IKKI dat graag aan je toe, mocht je daar behoefte aan hebben.

  Met vriendelijke groet,

  Michael Ammerlaan

 • Wessel
  says:

  Lijkt verdomd veel op een aantal andere initiatieven in de markt;  Associates (van ABN) Myler (van Achmea) en ZZP-Nederland,etc.

  Ik zie eigenlijk nog steeds weinig verschil met andere intermediairs, altijd allemaal de beste bedoelingen…