Vacaturekrant: zinloos testje en competitievervalsing

Logo en logotype Vacaturekrant Vacaturekrant kwam gisteren in haar nieuwsbrief met een beroepskeuzetest:

Hoe meer je over je zelf te weten komt, hoe groter de kans dat je je ambitie waarmaakt. Klik hier en doe de tests en ontdek wat jij écht belangrijk vindt en welke rol en organisatie bij jouw karakter past. Maak kennis met je karakter, je competenties en je valkuilen!

Nou, dat is altijd leuk om te doen, en eens zien of Vacaturekrant na het afronden van die test ook passende banen aan mij weet te presenteren. Want als ik zowel mijn rol als de juiste organisatie heb weten te bepalen dan wil ik natuurlijk wel graag mijn droomvacatures bij dat droombedrijf zien!

Nou, vergeet het maar. Dit lees ik als ik bij de beroepskeuzetest ben aangekomen:

Met onze beroeskeuzetest kun je online testen wat jouw motivaties en drijfveren zijn en kom je er snel achter welke functie het beste past bij jouw specifieke kwaliteiten. En als je eenmaal weet waar jouw interesses en talenten liggen, vind je ook veel gemakkelijker net die ene vacature die perfect bij jou past!

Waar is die welke rol en organisatie bij jouw karakter past uit de nieuwsbrief nou ineens gebleven? Ik word gewoon weer eens genept. Maar een testje kan ik nooit weerstaan dus zet ik door. Via 36 keuzevragen worden mijn motivaties en drijfveren bepaald:

image

Er zitten de nodige onmogelijke keuzes bij maar dat is standaard in dit soort tests. Ik doe een enkele iene-miene-mutte en vervolgens klik ik op de knop Uitslag:

image

Misschien heeft de test doorgehad dat ik zat te faken, dus met het schaamrood op de kaken doe ik de test nog maar een keer en nu dan ook meteen een stuk serieuzer. Ahh.. gelukkig, nu mag ik wel door:

image

Nou, dat is alles wat ik krijg. Geen functie, geen organisatie. Wel waar mijn interesses liggen maar natuurlijk niet waar mijn talenten liggen. Want die is via de bovenstaande test natuurlijk helemaal niet te beoordelen. En dat maakt de test meteen volslagen zinloos. Zo was op jonge leeftijd mijn interesse om viool spelen, maar mijn talent voor deze interesse was een dikke, vette nul. Afijn…

En verder blijkt deze korte beroepskeuzetest niets anders dan een plug voor de test 123test.nl. Dat had Vacaturekrant wel eens wat eerder mogen zeggen in plaats van een werkzoeker een onzinnig testje te laten doorlopen.

Addendum
Overigens zag ik in dezelfde nieuwsbrief dat Vacaturekrant lezers oproept om op de site te stemmen in het kader van de Website van het jaar verkiezing. Waarbij de site het de stemmer extra aantrekkelijk maakt door een aantal prijzen in het vooruitzicht te stellen:

Tja, hoe eerlijk is een uitverkiezing als de ene site iPad’s rond gaat strooien en de andere dit niet doet? Zo maakt Werk.nl natuurlijk nooit een kans…

Geef een antwoord

3 Comments