Nationale Werkonderzoek? Lariekoek

Nationale Werkonderzoek 2010 | Eerste pagina Enkele maanden geleden schreef ik over de megalomane doelstelling van JobTrack (van het modderende Wegener) en Intelligence Group bij het overigens grappig vormgegeven Nationale Werkonderzoek 2010. De doelstelling van het onderzoek luidde:

objectief en ongekleurd de mening van werkend Nederland te laten horen. [Want] alleen zo kunnen goede beslissingen genomen worden over de toekomst van Nederland.

Inderdaad, opgeblazen woorden voor een online poll die alleen op JobTrack te zien was. Maar vandaag struikelde ik op JobTrack over de eerste, pittige (?) resultaten. Pittig? Voor de zekerheid maar even een glas melk en een schaaltje vol suikerklontjes gehaald. Dan kan ik nu zonder zorgen naar de resultaten kijken. Pittig?

En die resultaten worden in de tegenwoordig hippe infographics stijl weergegeven. Wat er natuurlijk heel leuk uitziet als je niet veel te melden hebt:

image

Whoaahh! Een eerste suikerklontje zit al in de mond! Dit is inderdaad een bijzonder pittig resultaat. Altijd gedacht die alle medewerkers zich 100% gewaaardeerd voelden door hun werkgever. Dit is me een schok!

Ik hoop dat de andere resultaten iets minder scherp zijn, want ik weet niet of mijn gestel dit kan trekken.

image 

Sodeju! JobTrack en Intelligence Group weten van geen ophouden! Hahaha. Wat barsten we van de stoere Nederlanders. Meer dan 10% loopt weg als iemand zwart wordt betaald? En 50% gaat er vandoor als de baas iemand seksueel intimideert? Jongens toch, wat zal Nederland ineens een caroussel van zich verplaatsende werknemers worden…

Na deze schokkende resultaten heb ik twee grote slokken melk genomen om van dat brandende gevoel af te komen. En voor de zekerheid er ook nog een suikerklontje achteraan gegooid.

En ook het volgende resultaat is ongekend pittig:

image

Je verzint het niet! Wat zou er van Nederland zijn geworden als JobTrack en Intelligence Group deze Internet poll toch niet hadden gehouden? Het zou een ramp voor volk en vaderland zijn geworden. Een slok melk en twee suikerklontjes later ben ik klaar voor alweer het vierde resultaat:

image

Holy crap! Dit is onvoorstelbaar! Dit onderzoek blijkt een schatkist vol pittigheiden. 28% van de Nederlanders wil wel 1 dag per week thuiswerken. Wie had dat gedacht? Als overheid en werkgevers nu geen actie ondernemen dan weet ik het ook niet meer… En maar liefst 29% zou wel 2 dagen thuis willen werken. Ik klap spontaan dubbel van de pijn die dit bijzonder pittige resultaat met zich meebrengt.

Na drie slokken melk denk ik bestand te zijn tegen het volgende pittige resultaat:

image

Goede genade! Dit had ik absoluut niet verwacht! Stop de persen… mannen hebben een grotere voorkeur voor prestatiebeloning dan vrouwen? Schiet mij maar lek! Schokkend is het! Ik voel het bijna door mijn maagwand heen branden! Gauw een handvol suikerklontjes naar binnen gegooid. En ook nog even het glas melk en het schaaltje suikerklontjes weer bijgevuld. Wat hebben JobTrack en Intelligence Group nog meer in petto? Ik weet niet meer of ik het nog wel kan trekken…

image

Nou, dit valt een beetje tegen. Iedereen die toch een keer heeft geprobeerd zich via Werk.nl te registreren moet toch elk vertrouwen in het UWV WERKbedrijf zijn verloren? Of zouden JobTrack bezoekers nooit naar Werk.nl zijn gegaan? Vast niet. Uit balorigheid neem ik gewoon een handvol suikerklontjes die ik wegspoel met een half glas melk. Brr…

En het is maar goed dat ik dat heb gedaan, want de uitsmijter is de volgende, buitengewoon pittige uitslag:

image

Potverjankaatje, ik crepeer bijna van de pijn! Dit resultaat is gewoonweg te pittig voor woorden. Jongens, jongens, wie had dat allemaal kunnen denken. Ik dacht altijd dat met 8 uur per week er een glanzende carriere in het verschiet lag… Vijf klontjes wegklokken met de rest van de melk!

Damn, ik ben door al mijn suikerklontjes heen. Gelukkig heb ik bij de buurvrouw nog een kopje suiker kunnen lenen; anders had ik de bijzonder pittige resultaten van het Nationale Werkonderzoek 2010 niet overleefd…

Mijmeringen
Enigszins hersteld van alle branderigheid vraag ik me af wat JobTrack en Intelligence Group in godsnaam heeft bezield. Een online poll via een vacaturesite waar je resultaten alleen worden bewaard als je gek genoeg bent om nog allerlei persoonsinformatie op te geven. Vanwege de summiere kans op een of ander kadootje. Daar krijg je in geen 100 jaar een representatieve steekproef voor terug.

Desondanks wordt die bijzonder selecte steekproef steevast door JobTrack en Intelligence Group als Nederland en Nederlanders betiteld. Wat natuurlijk ronkende onzin is. En deze twee dolende partijen willen het resultaat ook nog eens aanbieden aan werkgevers- en werknemersorganisaties en de landelijke politiek. Dat zal echt een impact hebben…

Conclusie
Het Nationale Werkonderzoek 2010 leek bij aanvang al volslagen onzin; het resultaat is een mooi vormgegeven maar desondanks treurige bevestiging hiervan. Waar JobTrack nog als excuus het slechte resultaat van Wegener kan opvoeren, rest voor Intelligence Group niets anders dan diepe, diepe schaamte. Minstens zo groot als de schaamte van Feyenoord na het 10-0 verlies tegen PSV van gisteren… Brrrr…

Geef een antwoord

4 Comments