Vacaturesite top 10: lekker, heel lekker

Vacaturemonitor | PositiefWederom een fantastische week achter de rug; waarbij het aantal vacatruesplaatsingen met maar liefst 5.000 vacatures in vergelijking met de vorige drieweeksperiode; van 15.2000 naar 157.000. Alsof het niets is. Waarmee het aantal vacatureplaatsingen ondertussen maar liefst 16% hoger staat dan de vergelijkbare drieweeksperiode in 2009.

En het zijn niet alleen het aantal vacatureplaatsingen wat een aanzienlijk beter resultaat laat zien in vergelijking met vorig jaar. Ook het aantal unieke vacatures schiet omhoog. Ondertussen is het aantal unieke vacatures ook ruim 10% hoger in vergelijking met dezelfde periode in 2009; maar lieftsat 12,1%. Met andere woorden, zowel het aantal plaatsingen als het aantal vacatures groeit als kool.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 40 – 42)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 40 – 42)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  • Werk.nl: -1,2%
  • Nationale Vacaturebank: -0,1%
  • Monsterboard: +0,3%
  • DOVAjobs: +0,1%
  • Megajobs: 0,0%
  • Vacaturekrant: -0,6%
  • JobTrack: +0,1%
  • Careerbuilder: 0,0%
  • Gus.nl: +0,7%
  • Randstad: 0,0%

Via een zeer marginale crowdsourcing waarbij ook USG zich niet onbetuigd liet heb ik besloten om Gus.nl en DOVAjobs beiden in de top 10 te houden. Beide sites zijn aggregators van uitzendvacatures. De ene site uitsluitend van USG labels (Gus.nl) de andere uitsluitend van Randstad labels (DOVAjobs). Gus.nl is overigens ook de grootste stijger en dat is niet zo verwonderlijjk natuurlijk.

Het beeld van vorige week is overigens nog niet veranderd; Monsterboard laat nog altijd een beter resultaat zien in vergelijking met vorig jaar terwijl de situatie bij Nationale Vacaturebank precies omgekeerd is. Verder laten DOVAjobs, Megajobs, Careerbuilder en Randstad opvallend betere resultaten zien in vergelijking met 2009.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Zie je wat ik zie? Monsterboard lijkt stiekem naar de lijn van Nationale Vacaturebank te kruipen. Zou alle aandacht op San Diego bij Nationale Vacaturebank de huidige site onder druk zetten? En is bijna een jaar na de komst van Warren Hammond Monsterboard op de weg terug? Wie zal het zeggen? De cijfers natuurlijk! Maar daarvoor zullen we toch nog enige tijd geduld moeten hebben.

Geef een antwoord