Eurostat: Werkloosheid Eurozone omhoog naar 10,1%

Logotype Eurostat Eurostat kwam vandaag met het werkloosheidscijfer voor de Eurozone voor september 2010. En dat cijfer staat op 10,1%. Wat ook het cijfer was wat Eurostat voor augustus 2010 had gepubliceerd, maar dat is met de huidige rapportage weer naar beneden bijgesteld tot 10,0%. Dus de werkloosheid in de Eurozone is gestegen. Bent u allemaal nog wakker?

De laatste tijd vinden er veel te vaak wijzigingen van werkloosheidscijfers door Eurostat plaats; wat doet vermoeden dat het instituut beter iets langer kan wachten dan voortijdig met onjuiste cijfers naar buiten te komen. Maar ja, wie ben ik? En wat is nou eigenlijk 0,1% op de beroepsbevolking van de Eurozone (spoiler: dat zijn heel, veel mensen…).

Voor een aantal Eurozone landen en de UK ziet de ontwikkeling van de werkloosheid over de afgelopen twee jaar er als volgt uit:

image

Eurostat: Werkloosheid geselecteerde Eurolanden en de UK (oktober 2008 – september 2010)

Het enige land wat in september is gestegen is Spanje. Maar daar groeit de werkloosheid nog altijd krankzinnig snel. Bedenk dat in januari 2010 de werkloosheid in Spanje nog op 19,0% stond! Dus in 9 maanden tijd is daar nog eens 1,8% bijgekomen… En bijna 21% werkloosheid; dat is bijna niet voor te stellen. Waarbij de Spaanse overheid ook nog eens allerlei bezuinigingen moet uitvoeren. Even het realiteitsgehalte inschatten…

De overige landen laten stilstand (Belgie en Frankrijk) of lichte krimp zien (Duitsland, Nederland en de UK, maar de laatste loopt twee maanden achter in haar rapportage).

De werkloosheid is dus nog altijd op een bijzonder hoog niveau, en na de mid-term verkiezingen in de VS (volgende week) zullen hopelijk uit dat land ook weer meer betrouwbare cijfers gaan komen. Dat zal vervolgens het economisch sentiment in de wereld weer aardig naar beneden doen donderen…

Geef een antwoord