Beurskoers Monster ontploft na cijfers Q3

De publicatie van de cijfers over het derde kwartaal afgelopen donderdag nabeurs heeft op vrijdag de beurskoers van Monster doen ontploffen. De koers sloot maar liefst 25,5% hoger op een verder vlakke beursdag! De nodige flessen champagne zullen zijn opengetrokken op het hoofdkantoor van Monster:

Beurskoers Monster tot en met 29 oktober 2010

De vraag is natuurlijk of dit een logische danwel een overspannen reactie van de beurs is. Iedereen is tenslotte krampachtig op zoek naar beta en vooral alfa. Tijd voor wat nader onderzoek.

Allereerst even het commentaar van Sal Iannuzzi (CEO Monster):

Our business is growing in large part due to our unrivaled global reach, our portfolio of innovative solutions, and our search products powered by our patented 6Sense® technology

Da’s heel erg mooi natuurlijk, alleen wordt hiermee de belangrijkste vraagt niet beantwoord: wat levert 6Sense dan aan extra omzet en vooral bottom line resultaat? Dat zou eindelijk enig inzicht geven in de mate waarin de investering van Trovix daadwerkelijk begint op te leveren. Maar het blijft nog altijd oorverdovend stil op dit gebied. Hoewel er mogelijk enig inzicht wordt gegeven op basis van de omzetcijfers, maar daarover later meer.

Ook nog even de promotalk die Monster bij elke conference call na de publicatie van de kwartaalresultaten geeft; de bookings. Oftewel de verwachte toekomstige omzet die door klanten is toegezegd maar nog niet is ingevuld. En dat geeft het volgende beeld:

Monster | Bookings en Revenue Trend Q3 2010

Een prachtig plaatje waaruit duidelijk blijkt dat die bookings aan het flatlinen zijn in de afgelopen 2 kwartalen. Een logische ontwikkeling als je naar de onverminderd hoge werkloosheidscijfers en de zorgwekkende economische outlook van de VS kijkt. De intermediaire wereld, de belangrijkste doelgroep voor Monster, begint waarschijnlijk alweer de impact van deze negatieve effecten te merken.

Maar dat laat onverlet dat de omzet voor het eerst is 2gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2009. Na 7 opeeenvolgende kwartalen van omzetdaling heeft Monster dus weer een omzetgroei weten te noteren. En dat is zonder meer een positief resultaat.

Maar ondanks al die vrolijke bookings verhalen gaat het uiteindelijk om de gerealiseerde omzet; niet om de te verwachten omzet. En die omzet is 3,7% hoger dan Q3 2009. Mooi, maar niets schokkends.

Een horrorstory van omzet en operationele kosten
Als we naar de verdeling van de omzet over de business lines van Monster kijken ontstaat er een totaal ander beeld. Hier is duidelijk dat Monster in het 3e kwartaal van 2010 een zeer duidelijk herstel vertoond in Amerika, maar dat voor de rest van de wereld er sprake is van aan aanzienlijk ongunstiger situatie:

 

Monster | Q10 over Q3 2010

 

De omzet in Noord-Amerika is met maar liefst 12,7% gegroeid ten opzichte van vorig jaar is de rest van de wereld met slechts 1,1% gestegen. Dat is vrijwel verwaarloosbaar. En als je dan kijkt naar het operationele resultaat van deze twee business lines wordt het beeld pas echt angstaanjagend!

Want waar Noord-Amerika een enorme verbetering van het operationele resultaat laat zien is in de rest van de wereld een volledig omgekeerde beweging zichtbaar. Het bloed spuit uit de internationale business line; op een omzet van bijna $ 87 miljoen wordt ruim $ 92 miljoen aan operationele kosten gemaakt! Dat is bijzonder ongunstig, en al helemaal als je de ontwikkeling van die operationele kosten bekijkt; een stijging van 170% in vergelijking tot hetzelfde kwartaal in 2009. Op een omzetstijging van 1,1%…

De bijzonder hoger corporate expenses ($ 20 miljoen) worden overigens toegewezen aan het Hotjobs verhaal en zijn daarmee eenmalige kosten.

Overigens is de stijging van de omzet met $12 miljoen in Noord-Amerika ten opzichte van Q3 2009 dus mogelijk voor een deel te danken aan 6Sense. De million dollar question is natuurlijk: wel deel van die $ 12 miljoen? Maar zolang het geen substantieel deel betreft ga ik er vanuit dat Monster hier geen uitspraken over doet. Met andere woorden; het is op dit moment nog geen substantieel deel; ondanks het getoeter van Iannuzzi.

Wat gaat de nabije toekomst brengen
Overigens verwacht Monster een nog fraaier Q4, getuige de onderstaande cijfertjes:

image

Jawel, de bookings en de omzet groeien heel fors door. In het beeld van Monster althans. Natuurlijk hebben we oktober achter de rug; dus 1/3 van dit 4e kwartaal zit al in de achterzak. Maar de het bruto binnenlands product (GDP) over het 3e kwartaal is met 2% weliswaar redelijk; de onderliggende cijfers tonen een belangrijke bijdrage als gevolg van groeiende voorraden. Daarnaast is de GDP vooral een politiek cijfer, en met de mid-term verkoezingen van begin volgende week is het te verwachten dat het GDP cijfer in de komende periode naar beneden bijgesteld gaat worden. Sterker nog; de algemene verwachting is dat de GDP van Q4 negatief zal uitkomen. En dan is er nog die akelig hoge werkloosheid die van heen wijken wil weten.

Ik zet daarom voorlopig mijn geld op het advies van UBS: een herhaling van een Sell advies met een prijsniveau van $10 – $12 per aandeel. Ruim een jaar geleden (21 september 2009) gaf UBS nog een Buy advies, met een prijsniveau van $15 – $ 27 dollar… Om de vreugde in een iets breder perspectief te plaatsen. En alle medewerkers van Monster met aandelenpakketten: Verkoop nu! Deze piek zal niet lang duren…

Geef een antwoord