Netwerven is concurrent voor VNU Media?

Logo en logotype Netwerven VNU Media kondigde medio mei van dit jaar de Intermediair CV Service aan, in navolging van Monsterboard’s Assisted Search.  Zowel VNU als Monsterboard bieden hiermee e-sourcing diensten aan; een relatief basale dienst die onderdeel uitmaakt van het portfolio van werving- en selectiebureaus. Beide vacaturesites betreden daarmee het terrein van een deel van hun eigen klantenkring. Die overigens fors betalen voor de toegang tot de CV-database. Een bijzondere vorm van concurrentievervalsing.

Maar het lijkt er op dat VNU nog een stap verder gaat. Volgens Leon Willemsens (directeur Netwerven) heeft VNU Media besloten het contract met Netwerven voor toegang tot de CV-database niet te verlengen. De reden die de account manager van VNU heeft opgegeven? Netwerven is concurrentie voor VNU

Het is dus officieel, VNU / Nationale Vacaturebank is concurrent geworden van werving & selectiebureaus. Of in ieder geval van 1 bureau, Netwerven; toch niet een van de minste bureaus. Maar daarmee zet VNU Media een precedent waarbij niet alleen de CV database maar ook vacatureplaatsingen ter discussie komen te staan. Tenslotte laat je je niet als W&S bureau buitensluiten voor gebruik van de CV database om vervolgens je vacatures wel bij dezelfde partij te plaatsen. Toch?

Als er geen andere reden is dan de door Willemsens beschreven reactie van de VNU account manager (Orders van boven) dan is VNU Media feitelijk bezig een deel van haar klantenkring van zich te vervreemden. Een nieuwe dienst, Intermediair CV Service, is daarmee feitelijk een verkapte aanval op de positie van de W&S markt door een vacaturesite. Een bijzondere ontwikkeling die mij als buitengewoon onverstandig overkomt.

Tenslotte vormt de intermediaire wereld een bijzonder belangrijke bron van vacatures en inkomsten voor vacaturesites. Door deze bron te vervuilen loopt VNU het risico om meer bloed te verliezen dan via de transfusie middels de Intermediair CV Service wordt aangevuld.

Ik ben vooral benieuwd of Netwerven het enige slachtoffer van de expansiedrift van VNU Media is. Of zijn er ondertussen al meer partijen die door VNU Media de deur zijn gewezen?

Geef een antwoord

27 Comments
 • Thomas Waldman
  says:

  Ons contract is inmiddels ontbonden op basis van artikel 6.3 en 6.4 van de AV. VNU houdt het er op dat sec daar het probleem ligt en nergens anders.
  Overigens hebben ze wel een heel schappelijk restitutievoorstel gedaan.

 • Leon Willemsens (met een extra S dus)
  says:

  @quintin
  Dit leveringsvoorwaardenverhaal klopt volgens mij niet, in ieder geval niet in relatie tot Netwerven. Ik hoop niet dat je het over ons had in je antwoord.
  In maart van dit jaar hebben we nog koffie gedronken in Vak Zuid. We hebben toen uitgebreid gesproken over ons search model. Ik hou van transparantie, dus geen enkel probleem. Dat was een goed leverancier-en-klant gesprek en we zijn vrolijk uit elkaar gegaan. Ik meen me niets te herinneren over voorwaardenschending.
  Vertel me anders graag wat Netwerven verkeerd doet:

  We gebruiken de database alleen voor recruitmentdoeleinden voor een beperkt aantal klanten & vacatures.
  We ‘brokeren’ niet op de database, die is voor eigen rekening en risico.
  We geven geen passwords aan derden.
  Er vindt geen geautomatiseerde CV-extractie plaats.

  Volgens mij leid je aandacht af van wat account managers, klanten, bloggers en CEO al tijden roepen: VNU is moving up the recruitment food chain en gaat onherroepelijk concurreren met haar eigen klanten. Dat wordt alleen niet breed en hardop in de buitenwereld gecommuniceerd om de huidige klanten in de W&S-branche niet te verontrusten.
  Ik lig er niet wakker van, aangezien onze overige dienstverlening “veel breder is” dan search. Daar kan ik je alles over vertellen bij een bak koffie, dit keer met een lekker warm NDA’tje erbij 🙂
  Maar…. als ik directeur was van een (middel)groot W&S-bureau wat jaarlijks flink wat geld bij je afstort, zou ik wel zenuwachtig worden van die hete adem in mijn nek.
  Ik ga nu een lekker muziekje opzetten.
  Je hebt mijn nummer 🙂
  PS: vandaag heb ik diverse aanbiedingen gekregen om via accounts van anderen te gaan searchen in je databases. Ik heb er beleefd voor bedankt. Niet mijn stijl, maar dat wist je al.

 • Peter
  says:

  Kom op jongens… sluit gewoon met een collega w&s organisatie een deal dat ze een extra code voor jullie inkopen. Gaat al jaren zo en daar kunnen ze echt niets tegen doen!
  Gaat VNU nu ook bedrijven aanpakken die cv’s printen en in een map stoppen en hiervoor geen toestemming vragen aan de kandidaat omdat dit niet strookt met de voorwaarden van VNU? Dan kunnen ze wel alle uitzend organisaties en uzb’s gaan afsluiten want iedereen doet dit!
   

 • Marc Drees
  says:

  Volgens mij is het beter om de discussie publiek voort te zetten. Hiermee is het meteen voor eenieder duidelijk wanneer sprake zou zijn van oneigenlijk gebruik en in hoeverre hier al dan niet een relatie met de Intermediair CV Service dient te worden gelegd.

 • Thomas Waldman
  says:

  Hi Quintin, Ook vanuit hier dank voor de toelichting. Overigens is dit niet het verhaal dat ik van jouw medewerkers te horen krijg. misschien dus even rechttrekken met het team.
  Ik heb de algemene voorwaarden er met een jurist op nageslagen en die geeft aan dat Findwell iig niet in strijd met de voorwaarden handelt. Bovendien was bij het sluiten van het contract en in latere gesprekken met jou persoonlijk luid en duidelijk bekend hoe onze dienstverlening in elkaar steekt. Dat was keer op keer geen probleem.
  Je kunt je dus best voorstellen dat er nu de indruk ontstaat dat het wel degelijk met de lancering van jullie dienst te maken heeft.
  Zou dit gesprek overigens graag persoonlijk met je voort zetten.

 • Michel Rijnders
  says:

  Dank voor de reactie Quintin. Kun je ook toelichten op welke manier wij oneigenlijk gebruik maken van jullie CV Database en op welke wijze wij daarvan verschillen van werving en selectiebureaus (pur sang zie ik m.b.t. de ondersteuning van de werving alleen als verschil dat wij niet op kantoor selecteren).
  Daarnaast ben ik natuurlijk ook benieuwd waarom dat ineens nu gebeurt en niet duidelijk gecommuniceerd wordt (VNU accountmanagers weten zelfs niet wat de reden is, behalve dat dat van hogerhand besloten is).
  Ik kijk uit naar je reactie!

 • Quintin Schevernels
  says:


  Tegen mijn gewoonte in heb ik toch de behoefte om meer toelichting te geven op deze discussie.
  Er zijn een beperkt aantal partijen in de markt die, conform onze leveringsvoorwaarden oneigenlijk gebruik maken van onze CV-Database (leveringsvoorwaarden die overigens dateren van ver voor de introductie van onze CV Service). Wij kunnen dat niet toestaan.
  Deze partijen hebben wij de afgelopen dagen dan ook te kennen gegeven dat ze in de toekomst geen gebruik meer kunnen maken van onze CV-databases. Het betreft hierbij geen W&S-bureaus (die een veel bredere dienstverlening hebben). W&S bureaus kunnen dus, indien ze dat wensen, gewoon gebruik blijven maken van onze CV-Database.

 • Sidney Hiele
  says:

  @thomas, ik ben het helemaal met je eens. Maar als je aandeelhouder VNU zou zijn en je leest in alle serieuse media dat er een krapte op de arbeidsmarkt aankomt en je ziet dat er iedere dag  CV’s worden bijgeschreven in jouw databases terwijl jouw blaadje, de intermediair, nog steeds eng dun is. Dan komt er een moment dat je zegt: en nu is het uit met dat geschrijf en geflierefluit. We zitten op een goudmijn en je gaat maar eens wat verzinnen om die goudmijn om te zetten in harde euro’s.

  En ja jouw visie deel ik wat betreft de tolerantie van de werkzoekende. Maar dat heb ik met Linkedin ook. Mijn profiel wordt steeds verder uitgenut voor commercieel gewin. Maar goed die discussie moet ik met jou misschien maar niet aangaan..

 • Sidney Hiele
  says:

  Ik mag er toch vanuit gaan dat dit geen ad hoc beslissing is van VNU, maar onderdeel is van een lange termijn strategie. Op de lange termijn zal het met die krapte zeker niet los lopen. Het is dan volgens mij niet prematuur om nu al stelling te nemen.

 • Thomas Waldman
  says:

  @Sydney, de vraag is juist of een Media bedrijf Search wel moet willen kunnen. Zeker voor een partij als VNU, dat een sterke redactionele verarming heeft doorgevoerd zou de focus mijns inziens vooral op onderscheidende content en conversie moeten liggen. Zodra de werkzoekende doorkrijgt dat hij zich eigenlijk inschrijft bij een veredeld W&S bureau in plaats van op een openbate marktplaats, haakt die af.
  Misschien een leuke volgende actie voor Youp?

 • Sidney Hiele
  says:

  Met de enorme krapte op de arbeidsmarkt in zicht en de vraag naar meer gerichte recruitment diensten en services als search diensten is het toch niet gek dat partijen stelling nemen om hun marktaandeel te gaan veroveren.

  En of ik dan mijn geld moet zetten op de innovatiekracht van Netwerven of de CV database van VNU. Geen idee. Voorlopig heb ik het geinvesteerd in ons search center in Slowakije waar wiskundigen dagelijks onze search technieken optimaliseren. Echt searchen is heel iets anders dan datamining in een CV database.
  Ik verwelkom de actie van VNU, het zegt mij dat ik en mijn collega searchers het goed hebben gezien. Dit is een groeimarkt waar de oorlog zojuist is losgebarsten.

  • Marc Drees
   says:

   Met die enorme krapte op de arbeidsmarkt loopt het nogal los; het lijkt me verder zeer prematuur (en ongeloofwaardig) als VNU Media dit als argument zou gaan gebruiken voor het blokkeren van de toegang tot haar CV database(s) voor een (deel van) de intermediaire wereld.

 • Matthijs
  says:

  Dit soort “protectionisme” is niet meer van deze tijd. Eigenlijk is het gewoon wachten op de partij die een manier vindt om alle inhoud openbaar te maken en tevens de kwaliteit en privacy te waarborgen. Dat zou een grote verandering in je business model betekenen maar tevens krijg je de beschikking over zoveel resources en inhoud dat geen enkele concurrent je nog kan volgen. Als je de stukken en de reacties leest zie je dat LinkedIn (Waarbij een groot deel van de informatie over professional vrij wordt gegeven.) waarschijnlijk deze partij gaat worden.  VNU media lijkt mij dan de grote verliezer in dit spel.

  Het hele verhaal lijkt een beetje op Funda vs Jaap op de huizenmarkt een paar jaar geleden. Het grote verschil is dat de aanbieders van CV’s nog steeds alles in een beveiligde omgeving doen.

  • Marc Drees
   says:

   Het is de hoogste tijd voor een Nederlandse versie van Zoominfo. Dan heb je het door jou gewenste model van openbare informatie met redelijke garanties met betrekking tot kwaliteit van de beschikbare informatie.

 • Ruben @ Poolz
  says:

  Wat een domme zet van VNU. Juist het bestaan en succes van partijen als Netwerven en Findwell legitimeert enigszins de keuze om ook een soortgelijke dienst te starten. Je hebt die concullega’s hard nodig. Nu krijgen ze er een probleem bij. Netwerven en Findwell zullen namelijk ook succesvol zijn zonder de producten van VNU. En zullen dit in de markt gaan roepen. Dan heeft VNU : klanten minder, geen focus gehouden op hun corebusiness en hun assisted CV search flopt.  Maar dat is natuurlijk doemdenken 😉

  • Marc Drees
   says:

   Hun CV Service flopt natuurlijk niet als er voldoende CV’s binnen blijven stromen. Maar ik ben bang dat VNU Media de negatieve signalen over 3rd party recruiters die kandidaten ongericht benaderen heeft laten prevaleren over een breder zicht op het gedrag van de intermediaire markt richting kandidaten in de CV databases van VNU. En als dat echt het geval is dan schiet VNU zich zwaar in de voet.
    
   Tenslotte kan VNU nooit de schaal bereiken om bedrijven te ondersteunen zoals de intermediaire markt (mede via de CV databases van VNU) doet. En door de intermediairs van zich te vervreemden zorgt VNU ook nog eens voor een potentieel extra negatief effect: minder vacatureplaatsingen. Wat op haar beurt weer leidt tot minder CV’s. Geen gegarandeerd scenario natuurlijk, maar ben je als dominante marktpartij bereid dat risico te nemen? Blijkbaar wel…

  • Marc Drees
   says:

   Twee behoorlijk verschillende partijen (Netwerven, Findwell) die eenzelfde bericht krijgen van VNU Media. Dan kan het haast niet anders of er moeten aanzienlijk meer bedrijven zijn die ook een dergelijke mededeling van VNU hebben ontvangen (of nog gaan ontvangen).
    
   Gaat VNU Media de intermediair uitsluiten van haar CV database? Een bijzondere ontwikkeling. En gaat Monsterboard hetzelfde doen? Tenslotte biedt deze vacaturesite dezelfde service als VNU. Als ik LinkedIn was zou ik me enorm verkneukelen. Maar dat terzijde. En wat betekent dit overigens voor een service als MrSearch? Die zal toch ook minder blij worden van een dergelijke beweging van VNU Media.
    
   VNU Media wenst de intermediair dus uit te sluiten. Ik ben zeer benieuwd wat dit voor het vacaturevolume van Intermediair en Nationale Vacaturebank gaat doen. Ik heb een donkerbruin vermoeden…

 • Leon Willemsens (met een extra S dus)
  says:

  @Marc,
  Ik ben minstens zo nieuwsgierig als jij naar de andere ‘slachtoffers’. Overigens hecht ik er wel aan om een paar correcties te plegen, los van mijn achternaam.
  Netwerven is niet echt een W&S-bureau te noemen. Ik zal niet uitwijden over prijs en aanpak, maar itt tot W&S-bureaus adverteren wij bijvoorbeeld NOOIT op carrièresites. Daar zit dus geen potentiële bleeder bij VNU om jouw transfusie-analogie te blijven volgen. Het zou dus best zo kunnen zijn dat wij de enige roadkill zijn op weg naar winst voor VNU. Ik wacht rustig af.
  Daarbij is CV search ook niet de kern van ons bedrijf. We doen graag en met liefde aan CV-search, maar ik voel me niet helemaal thuis onder het label W&S-bureaus. Laat staan dat we ‘niet 1 van de minste bureaus’ in de sector zouden zijn.
  Vanuit een andere optiek heb je wel gelijk. Wij doen inmiddels veel meer voor onze klanten dan de ‘platte search’. We bouwen websites, meten recruitmentprocessen door en richten bijvoorbeeld campagnes met ze in. En dan komt VNU vroeg of laat toch weer Netwerven tegen als adviseur van de klant.
  Laat ik de avond maar afsluiten met een warm gevoel. Als dit soort bedrijven je als concurrent ziet, mag je daar ook wel een beetje trots op zijn. Misschien dat TMG ons nu wil overnemen. We zijn tenslotte een concurrent van de concurrent geworden 🙂

  • Marc Drees
   says:

   Tja, allereerst mijn excuses voor de missende ‘s’. Vraag maar eens aan Michel hoe vaak ik zijn naam al niet fout heb geschreven. Een blinde vlek ondanks manmoedige pogingen dit te verbeteren. Maar natuurlijk is je achternaam nu wel correct.
    
   Tenzij ik me vergis biedt Netwerven W&S diensten aan. Of je daarbij op vacaturesites (ik heb nog nooit een carrièresite mogen aanschouwen…) publiceert is in mijn optiek irrelevant. Het is echter wel zo dat de meeste W&S bureaus zowel CV search als vacatureplaatsingen combineren, en dat maakt deze ontwikkeling natuurlijk tot een zeer bijzondere.  Want als VNU Media meerdere intermediairs van CV database toegang uitsluit of al heeft uitgesloten kan dit wel eens bijzonder onaangename consequenties hebben. Voor VNU Media wel te verstaan. Tenslotte is het palet aan alternatieven voor intermediairs aanzienlijk; VNU is een belangrijke speler maar zeker niet de enige. En de CV database van VNU is evenmin de grootste of uniek.
    
   Ik kan me bijna niet voorstellen dat VNU deze consequenties niet heeft doordacht; maar dat vond ik ook al ten tijde van de lancering van de Intermediair CV Service. Een peaceful coexistence tussen vacaturesite en intermediair is hiermee overigens wel uit de wereld. Het polderen is passe, te beginnen in online recruitment land. Hoezee?
    
   En hou dat warme gevoel vast, de winter komt eraan dus dat komt zeker van pas.