Faillissementen in oktober

grafzerk Het aantal faillissementen bij uitzenders en werving & selectiebureau’s is in oktober onverwacht fors gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Werden in september nog 1 faillissementen genoteerd; in de afgelopen maand steeg dit aantal naar maar liefst 17. En dat is nogal onverwacht gezien de groei van het online vacaturevolume.

De trendlijn voor het maandgemiddelde op basis van het voortschrijdende jaarvolume lijkt dan ook af te vlakken op zo’n 18 faillissementen per maand; aanzienlijk boven het gemiddelde van 2008 minder dan 6 per maand). Niet bepaald de ontwikkeling waar we op zaten te wachten en tegengesteld aan de juichgeluidjes bij uitzenders, de dalende werkloosheid en het stijgend aantal vacatures

In onderstaande grafiek is de grijze lijn het aantal faillissementen per maand, de rode lijn is het gemiddeld aantal faillissementen per maand, gebaseerd op het voortschrijdende jaarvolume:

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend jaarvolume

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend jaarvolume

De trendlijn (seizoensgecorrigeerd omdat het om een jaargemiddelde is gebaseerd) laat nog altijd een daling zien, maar die daling lijkt sterk af te vlakken. Hiermee zou de trendlijn op een wel zeer hoog aantal faillissementen blijven steken. Waarmee een sterke indicatie wordt afgegeven dat de markt nog lang niet gezond is.

Nou is dat natuurlijk helemaal waar. Het vacaturevolume en het volume aan uitzenduren zit nog altijd nog zeer ver beneden het niveau van voor de financiele crisis. En nu de blaadjes weer vallen is het blijkbaar voor een aantal bureaus genoeg geweest. Te lang op een houtje bijten is niet goed voor de motivatie.

Verantwoording
De grafiek is gebaseerd op de faillissementsinformatie van Faillissementen.com. De cijfers betreffen bedrijven binnen de BIK-code 745 (Arbeidsbemiddeling/uitzendbureau’s) die in de database van Faillissementen.com als failliet staan geregistreerd.

Geef een antwoord