De beste vacaturesite van Nederland: StepStone?

combinatie_medaille_150x150 In mijn zoektocht naar de beste vacaturesite van Nederland is het de hoogste tijd om de ervaringen van “de werkzoeker” met de geselecteerde vacaturesites te delen. Tenslotte is het alweer bijna twee maanden geleden dat ik deze werkzoeker (Roland) uitgebreid heb voorgesteld en de opdrachten (die hij moet uitvoeren) heb beschreven.

De tocht van Roland langs de dertien geselecteerde vacaturesites is volstrekt willekeurig. Waarbij vandaag de kleinste van de genomineerden wordt bezocht: StepStone. Een site waarvan het Nederlandse hoofdkwartier in Leiden is gevestigd, dus misschien is de volgorde toch niet geheel willekeurig…

Roland gaat een zestal opdrachten tot een goed einde proberen te brengen:

 1. Gebruik de zoekmogelijkheden van de site om vacatures te vinden die aan onderstaande criteria voldoen: deeltijdfunctie (32 uur/week), werkervaring van > 7 jaar, opleidingsniveau HBO(+), maximale reistijd 30 minuten van Rotterdam, met een salaris van minimaal EUR 3.750
 2. Maak een e-mail service aan die dagelijks nieuwe vacatures stuurt die voldoen aan de zoekcriteria
 3. Sorteer het zoekresultaat op salaris en/of verfijn het zoekresultaat op salaris
 4. Kies een vacature en zoek de contactgegevens van de recruiter / HR-medewerker. Neem vervolgens contact op met de medewerker via e-mail
 5. Onderzoek of de vacature uitleg geeft over de bereikbaarheid van de werkplek via openbaar vervoer
 6. Solliciteer online en neem nogmaals contact op met de recruiter / HR-medewerker op basis van de contactgegevens in de e-mail reactie

Opdracht 1. Zoeken naar vacatures
De zoekopdracht begint op de homepage, die er zo uitziet:

StepStone Homepage

Hmmm… Roland mertk dat hij niet alle zoekcriteria niet op de homepage kan invoeren. Na de homepage te hebben afgezocht, ziet hij aan de linkerzijde dat er ook een mogelijkheid voor Gedetailleerd zoeken bestaat en besluit daar maar eens op te klikken:

StepStone | Uitgebreid zoeken

Roland ziet als snel dat hij met de mogelijkheden die StepStone biedt bij lange na niet de zoekopdracht kan uitvoeren. Eigenlijk kan hij alleen op Rotterdam zoeken en de reistijd, de deeltijdfunctie en de werkervaring enigzins benaderen. Salaris en opleiding zijn in het geheel geen zoekcriteria. Bepaald geen sterke beurt die StepStone hier maakt…

Het resultaat ziet er naar aanleiding van zijn zoekopdracht als volgt uit:

StepStone | Zoekresultaat

Goed… Of eigenlijk, niet goed. Want Roland ziet al heel snel dat hij de 3e opdracht (Sorteren/verfijnen op salaris) niet kan uitvoeren. Nou ja, dat scheelt weer tijd…

Opdracht 2. E-mail service aanmaken
Het zoekresultaat biedt gelukkig wel een mogelijkheid om een e-mail service aan te maken via de knop Job Agent aanmaken. Gelukkig staat er boven deze knop een uitleg (Regelmatig vacatures ontvangen aan de hand van uw zoekopdracht), anders had Roland niet zo snel geweten wat een Job Agent nou eigenlijk is:

StepStone | Pop-up voor e-mail service

Ohhh… Dat is slecht. Roland wil een e-mail service aanmaken, maar in plaats daarvan krijgt hij eerst, en ongevraagd, iets over een nieuwsbrief te zien. Erger nog, hij ziet niet eens een bevestiging dat hij via deze pop-up zijn e-mail service kan bevestigen. Of het moeten de onderstaande zinnen zijn waarvan het Nederlands zo krom is dat Roland zich afvraagt of dit soms een automatische vertaling is:

U heeft gezocht naar vacatures op StepStone. Sla uw zoekopdracht naar deze vacatures op en ontvang gratis matching. Vacatures via e-mail. U hoeft alleen uw e-mail adres in voeren en krijg recente aanbiedingen elke dag.

Hoewel de pop-up het niet laat zien blijkt na enig vertical scrollen er een call-to-action te zijn in de vorm van de knop Job agent opslaan. Wat Roland dan ook doet nadat hij zijn E-mail adres heeft ingevoerd:

StepStone | Pop-up detail

Waarna hij de volgende boodschap op het scherm krijgt:

StepStone | Mededeling

Wat een vreemde mededeling… Roland heeft net bewust een e-mail service aangemaakt, dus hoezo misbruik? Welk misbruik en door wie? Een raadselachtig bericht dus.

Overigens ziet de e-mail er als volgt uit, waarbij de zoekcriteria die Roland heeft ingevoerd dus duidelijk niet zijn meegenomen. Dat is wel zeer onzorgvuldig van StepStone:

StepStone | E-mail 

Nadat Roland op de knop Bevestig hier uw Job Agent heeft geklikt is de e-mail service eindelijk actief. Gelukkig, opdracht 2 is volbracht, maar het was wel heel erg veel werk.

Opdracht 4. Neem via e-mail contact op met de recruiter van een vacature
Roland zoekt in dit geval een vacature van StepStone zelf uit, waar hij de volgende informatie kan gebruiken om met de ‘recruiter’ via e-mail contact op te nemen contact op te nemen; in dit geval is dat overigens de directeur van StepStone Nederland:

 StepStone | Detail vacaturetekst, 1

Hiervoor gebruikt Roland overigens de volgende standaard tekst:

Geachte [],

In het kader van een onderzoek naar de beste vacaturesite van Nederland door het weblog RecruitmentMatters benader ik u hierbij langs deze weg om te bepalen hoe lang het duurt voordat ik een passende reactie ontvang.

Met vriendelijke groet,

En nou maar wachten natuurlijk… Overigens duurt dat wachten heel kort. Roland krijgt per kerende mail een uitnodiging van Piet Derriks om eens een biertje in prachtig Leiden met elkaar te drinken. En daar zegt Roland natuurlijk geen nee tegen!

Opdracht 5. Geeft de vacature uitleg over bereikbaarheid via OV?
Nou, hier scoort StepStone een vette voldoende:

StepStone | Detail vacaturetekst, 2

Die mooie werkplek is overigens een understatement; want die werkplek is zonder enige overdrijving prachtig te noemen. Maar daar gaat het hier natuurlijk niet over…

Opdracht 6. Solliciteer online en neem contact op met recruiter op basis van contactgegevens in de e-mail
Met de online sollicitatie loopt het proces volledig in het honderd. Het begint al wanneer Roland op de knop Solliciteer nu wil gaan klikken. Want op het moment dat zijn muis over die knop hovert komt de volgende balloon in beeld:

StepStone | Balloon 

Wat krijgen we nu, denkt Roland. Solliciteren naar een functie bij StepStone en dan doorverwezen worden naar een site waardoor ik mijn StepStone CV (die hij overgens niet heeft) niet zou kunnen gebruiken? Wat een bizarre situatie. Maar goed, Roland overwint zijn angsten en klikt op de knop Solliciteer nu:

StepStone | Internationaal

Nou, het wordt nog vreemder. Ineens is de hele bovenzijde in het Engels; Roland is blijkbaar op een internationale StepStone site gekomen. Maar daaronder is alles weer in het Nederlands. Wat een warrige situatie. En waarom zou hij hier zijn (niet aanwezige) StepStone CV kunnen gebruiken? Eerlijk gezegd zou Roland al zijn afgehaakt als hij niet door RecruitmentMatters wordt betaald om de opdrachten uit te voeren.

Het lijkt er ernstig op dat Roland in een ATS terecht is gekomen. Zou het soms StepStone Solutions zijn? Hoe dan ook, de ervaring is traumatisch voor Roland. Het systeem dwingt hem in allerlei bochten, geeft enge foutmeldingen en je moet zelfs via een checkbox aangeven of je een bepaalde pagina af hebt. Hoezo, luie software…

Als Roland klaar is met de invoer van gegevens en het plakken van een CV (je kan geen vrije tekst invoeren, je kan ook geen LinkedIn profiel uploaden…) ziet hij dit:

image

Als hij dan op Hier klikken om uw sollicitatiefomulier te verzenden heeft geklikt krijgt hij dit te zien:

image

WTF? Wat is dit nu weer? BEVESTIGING & WETTELIJKE TEKST… Het ziet er ernstig naar uit dat StepStone het een en ander vergeten is in te vullen. Wat meteen aangeeft hoe zorgvuldig het bedrijf met eigen kandidaten om wenst te gaan. Een onbegrijpelijke interactie middels een gruwelijk ATS.. Als je daar doorheen komt ben je blijkbaar geschikt om voor StepStone te werken. En de idiotie is nog niet klaar. Want als Roland op de hyperlink (waarom geen knop) Sollicitatie verzenden klikt, krijgt hij dit te zien:

image

Waarom opnieuw inloggen, en waarom contactgegevens bijwerken? Waarom? Wat is dit? Overigens geen enkele melding of, en zo ja wanneer, er contact met Roland opgenomen gaat worden. Brr… Maar het wordt nog veel erger. Want dit is de automatische e-mail response van StepStone op de online sollicitatie:

image

Gruwelijk! En in het Engels nog wel… Aan deze e-mail is zoveel fout dat ik het er niet eens over wil hebben. Overigns is duidelijk dat Roland op geen enkele manier contact met de recruiter kan opnemen. En dus deze opdracht niet kan completeren.

De eindscore
Nou, Roland wist zich het zweet van het voorhoofd. Als hij had geweten hoeveel werk deze zes simpele opdrachten zouden opleveren, dan had hij RecruitmentMatters aanzienlijk meer in rekening gebracht. Hij hoopt dat de volgende sites aanzienlijk eenvoudiger zullen blijken te zijn.

De score voor StepStone is als volgt:

 • Opdracht 1: 2,5 punten (van 6)
 • Opdracht 2: 1 punt (van 5)
 • Oprdracht 3: 0 punten (van 2)
 • Opdracht 4: 1 punt (van 1)
 • Opdracht 5: 1 punt (van 1)
 • Opdracht 6: 1 punt (van 10)

Tja, een magere score van 6,5 punten op een maximum score van 25. Laten we er maar vanuit gaan dat alle begin moeilijk is. En verder hoop ik niet dat StepStone klanten adviseert over het online recruitment proces. Want daar snappen ze nog bijzonder weinig van.

Volgende keer? Monsterboard!

Geef een reactie

13 Comments