De beste vacaturesite van Nederland: Monsterboard?

Beste, slechtste vacaturesite van Nederland Enkele dagen geleden heeft mijn persona Roland een bezoekje gebracht aan StepStone. Een ervaring waarvan hij mij in vertrouwen mededeelde dat het hem enorm was tegengevallen. Dat had ik hem natuurlijk kunnen vertellen, maar ik was bang dat hij de opdracht dan niet had aangenomen…

Zijn tocht langs de dertien geselecteerde vacaturesites brengt hem vandaag bij Monsterboard. De site die stelt sociale media te omarmen, ook al weet zij in het geheel niet wat sociale media zijn. Maar daar gaat het vandaag niet om. Vandaag gaat het erom of Roland zijn zes opdrachten al dan niet met enig gemak (en plezier) kan uitvoeren.

Roland gaat een zestal opdrachten tot een goed einde proberen te brengen:

 1. Gebruik de zoekmogelijkheden van de site om vacatures te vinden die aan onderstaande criteria voldoen: deeltijdfunctie (32 uur/week), werkervaring van > 7 jaar, opleidingsniveau HBO(+), maximale reistijd 30 minuten van Rotterdam, met een salaris van minimaal EUR 3.750
 2. Maak een e-mail service aan die dagelijks nieuwe vacatures stuurt die voldoen aan de zoekcriteria
 3. Sorteer het zoekresultaat op salaris en/of verfijn het zoekresultaat op salaris
 4. Kies een vacature en zoek de contactgegevens van de recruiter / HR-medewerker. Neem vervolgens contact op met de medewerker via e-mail
 5. Onderzoek of de vacature uitleg geeft over de bereikbaarheid van de werkplek via openbaar vervoer
 6. Solliciteer online en neem nogmaals contact op met de recruiter / HR-medewerker op basis van de contactgegevens in de e-mail reactie

Opdracht 1. Zoeken naar vacatures
De zoekopdracht begint op de homepage, en die is door Monster recentelijk vernieuwd:

 Monsterboard | Homepage

Dat gaat niet lukken met die zoekcriteria op de homepage. Maar Roland ziet ook geen bewijs dat hij met zijn criterai de zoekopdracht kan volvoeren. Dat is vervelend.. Hij begint daarom van arremoede maar met het invoeren van de stad Rotterdam en klikt op de knop Zoeken:

Monsterboard | Zoekresultaat

Wat merkwaardig! Roland is even in verwarring of hij nog op dezelfde site is omdat alles er ineens totaal anders uitziet. Die homepage is zo volledig verschillend van het zoekresultaat! Maar na enig scannen blijkt dat hij nog steeds op Monsterboard zit.

En wat is dat toch merkwaardig, hier ziet Roland ineens de hyperlink Meer zoekopties staan. Had dat niet op de homepage kunnen staan? En dan nog iets waar hij niets van begrijpt; waarom staan er boven het zoekresultaat twee vacatures die helemaal niet relevant zijn? Eentje in Antwerpen en een in Amsterdam; daar heeft hij toch helemaal niet op gezocht? Heel merkwaardig…

Goed, na dit (vermijdbare…) oponthoud probeert hij duidelijk te krijgen of hij op basis van zijn zoekcriteria de juiste vacature(s) kan vinden. En de facet search aan de rechterkant geeft hem enige aanknopingspunten, waardoor hij een redelijk resultaat kan boeken:

Monsterboard | Zoekresultaat, 2

De facet search biedt geen mogelijkheid om meer dan 1 waarde per facet te kiezen, waardoor Roland niet in staat is zijn zoekopdracht naar behoren uit te voeren. Verder is er geen selectiecriterium voor salaris. Omdat het zoekresultaat wel een icoon salaris toont maar daar niet op kan sorteren betekent het dat ook bij Monsterboard Roland zijn 3e opdracht (Sorteren/verfijnen op salaris) niet kan uitvoeren. Nou ja, dat scheelt weer tijd…

Opdracht 2. E-mail service aanmaken
Het zoekresultaat biedt een mogelijkheid om een e-mail service aan te maken via de knop Bewaar zoekopdracht. Maar dat is volledig onduidelijk voor Roland, die vruchteloos de pagina heeft afgezocht om te zien waar hij een e-mail service voor vacatures kon aanmaken. En om die reden deze opdracht heeft opgegeven. Zou dit een reden kunnen zijn waarom er zo weinig werkzoekers een e-mail service bij Monsterboard aanmaken?

Opdracht 4. Neem via e-mail contact op met de recruiter van een vacature
Roland zoekt in dit geval een vacature van Monsterboard uit. Maar terwijl hij dat doet, komt er opeens dit in de rechterbenedenhoek van het scherm tevoorschijn:

Monsterboard | Notificatie

Nou, denkt Roland, een perfect moment om te vragen hoe ik een e-mail verzendservice kan aanmaken voor mijn eerdere zoekresultaat. En hij klikt hoopvol op de hyperlink Stel nu je vraag.

Monsterboard | Stel je vraag aan de Monstercoach

Roland kiest voor Twitter en tweet de volgende vraag: Hoe maak ik vanuit mijn zoekresultaat een e-mail verzendservice voor vacatures aan? Tegelijkertijd vraag Roland zich af wanneer hij een antwoord gaat krijgen. Tenslotte is hij op zaterdagochtend bezig, en zou die Monstercoach soms dag en nacht werken?

Het uitblijven van een antwoord geeft uitsluitsel. Je kan wel een vraag stellen, maar wanneer je antwoord krijgt is bijzonder onzeker. Jammer, en een vermijdbare deuk in het imago van Monsterboard. Hoewel Roland daar anders over denkt. Hij houdt er gewoon een kater aan over.

Maar terug naar opdracht 4. Roland kiest dus een vacature van Monsterboard uit om te zien of hij met een recruiter via e-mail contact kan opnemen. Helaas, daar is geen mogelijkheid voor. Er is slechts een algemeen e-mail adres: selectie@monsterboard.nl, terwijl de naam van de recruiter wel wordt genoemd. Met andere woorden, ook opdracht 4 kan niet worden gecompleteerd.

Opdracht 5. Geeft de vacature uitleg over bereikbaarheid via OV?
Helaas, ook voor opdracht 5 zijn er door Monsterboard geen punten te verdienen. Want hoe hard Roland ook heeft gezocht in onderstaande vacature, er is niets te vinden over de locatie, laat staan over de bereikbaarheid met het openbaar vervoer.

Monsterboard | Vacature

Opdracht 6. Solliciteer online en neem contact op met recruiter op basis van contactgegevens in de e-mail
Om online te kunnen solliciteren moet Roland zich registreren en allerlei gegevens invullen die ook in zijn CV staan. Het blijft voor hem een merkwaardige gewaarwording, ook al omdat hij hoopte gebruik te kunnen maken van zijn LinkedIn profiel.

Als antwoord op de sollicitatie krijgt Roland het volgende antwoord van Monsterboard:

Monnsterboard | Online response op sollicitatie

En hier snapt Roland dus helemaal niets van. Want waarom is er voor hem een Monsterboard account aangemaakt? Hij heeft bij Monsterboard gesolliciteerd, niets meer en niets minder. Kan Monsterboard hem niet gewoon vertellen wanneer hij een reactie kan verwachten?

En dan nog dit:

Het door jou gebruikte CV is privé en kan niet worden gevonden. Als je je CV zichtbaar wil maken voor werkgevers, klik op de onderstaande link.

Wat is dit in hemelsnaam, denkt Roland. Waarom zou mijn CV gevonden moeten worden door werkgevers, anders dan Monsterboard? Ik heb toch bij Monsterboard gesolliciteerd? Hij snapt er helemaal niets meer van en besluit RecruitmentMatters te informeren dat hij bij opdracht 6 is afgehaakt.

De eindscore
Nou, wederom een forse tegenvaller voor Roland. Maar hij begint al een beetje te wennen aan de kwaliteit van vacaturesites en is niet langer zo geschokt als na zijn eerste ervaring.

De score voor Monsterboard is als volgt:

 • Opdracht 1: 3 punten (van 6)
 • Opdracht 2: 0 punten (van 5)
 • Oprdracht 3: 0 punten (van 2)
 • Opdracht 4: 0 punten (van 1)
 • Opdracht 5: 0 punten (van 1)
 • Opdracht 6: 3 punten (van 10)

Tja, een magere score van 6 punten op een maximum score van 25. Wat een mager resultaat voor zo’n grote vacaturesite…

Volgende keer? JobTrack!

Geef een antwoord

5 Comments