De beste vacaturesite van Nederland: JobTrack?

Beste,slechtste vacaturesite van Nederland Ondertussen heeft mijn persona Roland een bezoekje gebracht aan StepStone en Monsterboard. Gezien zijn ervaringen is het begrijpelijk dat hij niet staat te trappelen om alweer een vacaturesite te gaan bezoeken; maar contract is contract. Aan de slag dus!

Zijn tocht langs de dertien geselecteerde vacaturesites brengt hem vandaag bij JobTrack. De site met dat onzinnige Nationale Werkonderzoek 2010 met al die pittige resultaten. Daar heb ik in ieder geval hartelijk om kunnen lachen; de vraag is of Roland die emotie zal ervaren tijdens de uitvoering van zijn zes opdrachten…

Roland gaat een zestal opdrachten tot een goed einde proberen te brengen:

 1. Gebruik de zoekmogelijkheden van de site om vacatures te vinden die aan onderstaande criteria voldoen: deeltijdfunctie (32 uur/week), werkervaring van > 7 jaar, opleidingsniveau HBO(+), maximale reistijd 30 minuten van Rotterdam, met een salaris van minimaal EUR 3.750
 2. Maak een e-mail service aan die dagelijks nieuwe vacatures stuurt die voldoen aan de zoekcriteria
 3. Sorteer het zoekresultaat op salaris en/of verfijn het zoekresultaat op salaris
 4. Kies een vacature en zoek de contactgegevens van de recruiter / HR-medewerker. Neem vervolgens contact op met de medewerker via e-mail
 5. Onderzoek of de vacature uitleg geeft over de bereikbaarheid van de werkplek via openbaar vervoer
 6. Solliciteer online en neem nogmaals contact op met de recruiter / HR-medewerker op basis van de contactgegevens in de e-mail reactie

Opdracht 1. Zoeken naar vacatures
De zoekopdracht begint op de homepage, en daar struikelt Roland al over de eerste hobbel:

JobTrack | Homepage, overlay

Wat is dit nu denkt Roland. Ik ben helemaal geen JobTracker, ik ben op zoek naar een baan. Ik ben niet geinteresseerd in een of ander onderzoek, laat staan naar de resulaten. Waarom moet ik dit zien? Een goede vraag, maar JobTrack denkt blijkbaar dat werkzoekers hierop zitten te wachten. Of nee, geen werkzoekers, maar JobTrackers…

Goed, Roland klikt dit onzinnige scherm weg en komt dan op de hompage van JobTrack terecht:

JobTrack | Homepage

Wat een drukke homepage! Hier gebeurt wel heel erg veel…

Roland ziet al snel dat ook bij JobTrack op zoek moet worden gegaan naar uitgebreid zoeken functie. Die door JobTrack verstopt is achter de hyperlink: Meer details invoeren. Roland vraagt zich af waarom JobTrack die hyperlink niet gewoon uitgebreid zoeken heeft genoemd. Goede vraag, Roland!

Als hij op die hyperlink klikt komt inderdaad een scherm met meerdere zoekcriteria tevoorschijn:

JobTrack | Uitgebreid zoeken

Het levert een aantal aanknopingspunten op om te zoeken, maar lang niet alle. En ook hier is het niet mogelijk om bijvoorbeeld voor zowel HBO als WO als waarden te kiezen bij het criterium Opleiding. Roland vraagt zich af waarom dit is…

Als Roland op de knop Zoeken heeft geklikt, krijgt hij het volgende zoekresultaat te zien.

JobTrack | Zoekresultaat

En verdraaide irritant, die Sponsored Jobs. Waarom staan die vacatures boven zijn zoekresultaat? Hij wil gewoon zijn zoekresultaat zien!  Zo zijn er maar een paar vacatures in beeld, terwijl hij er veel meer had kunnen zien. En helaas heeft hij de eerste opdracht niet volledig kunnen voltooien. Wel ziet hij dat hij ook bij JobTrack opdracht 3 niet kan uitvoeren omdat er geen mogelijkheid is om op salaris te sorteren of te verfijnen. Sterker nog, er wordt in het geheel geen salaris getoond. Dat is stom!

Opdracht 2. E-mail service aanmaken
Het zoekresultaat biedt een mogelijkheid om een e-mail service aan te maken via de knop Bewaar zoekopdracht als zoekprofiel. Maar dat is volledig onduidelijk voor Roland, die vruchteloos de pagina heeft afgezocht om te zien waar hij een e-mail service voor vacatures kon aanmaken. Wel ziet hij een Jobs via RSS staan, maar dat is niet hetzelfde als de gevraagde E-mail service. Dus geeft hij aan dat hij geen e-mail service kan aanmaken. Tja, waarom zou je als vacaturesite ook een duidelijke omschrijving geven als je ook een cryptische kan maken?

Opdracht 4. Neem via e-mail contact op met de recruiter van een vacature
Er is helaas geen vacature van JobTrack zelf te vinden. Vacatures van Wegener (het moederconcern van JobTrack) bieden geen persoonlijk e-mail adres van een recruiter. Met als gevolg dat het voor Roland niet mogelijk is om contact op te nemen met de recruiter van een vacature. Bummer…

Opdracht 5. Geeft de vacature uitleg over bereikbaarheid via OV? 
De vacatures die Roland heeft kunnen vinden van Wegener bevatten geen uitleg over de bereikbaarheid via het openbaar vervoer, maar het gaat hier dan ook om bezorgers. Dat is dus niet helemaal eerlijk, daarom geeft Roland JobTrack het voordeel van de twijfel op dit punt

Opdracht 6. Solliciteer online en neem contact op met recruiter op basis van contactgegevens in de e-mail
Tja, dat is hetzelfde probleem als bij opdracht 4; er is geen sollicitatiemogelijkheid gevonden. Of het moet een algemeen e-mail adres zijn; en daar gaat Roland dus echt geen sollicitatie naar toesturen. Hier faalt JobTrack volledig in de optiek van Roland

De eindscore
Nou, wederom een forse tegenvaller voor Roland. Maar hij begint al een beetje te wennen aan de kwaliteit van vacaturesites en is niet langer zo geschokt als na zijn eerste ervaring.

De score voor JobTrack is als volgt:

 • Opdracht 1: 2,5 punten (van 6)
 • Opdracht 2: 0 punten (van 5)
 • Oprdracht 3: 0 punten (van 2)
 • Opdracht 4: 0 punten (van 1)
 • Opdracht 5: 1 punten (van 1)
 • Opdracht 6: 0 punten (van 10)

Een wel zeer magere score van 3,5 punten op een maximum score van 25. Hiermee zet JobTrack het slechtste resultaat van de tot op heden onderzochte vacaturesites neer.

Volgende keer? Werk.nl!

Geef een antwoord

2 Comments