De beste vacaturesite van Nederland: Werk.nl?

Beste, slechtste vacaturesite van Nederland Vanochtend had ik een lichtelijk boze Roland aan mijn bureau. Hij vond dat hij met belachelijk slechte sites werd opgezadeld om te onderzoeken. Ik heb moeten praten als Brugman om hem uit te leggen dat de sites die hij tot op heden hade bezocht (StepStone, Monsterboard en JobTrack) Tot het creme de la creme van de Nederlandse vacaturesites behoren en dat hij zeker geen afdankertjes kreeg om te testen. Morrend is hij daarna toch maar weer aan de slag gegaan.

Zijn tocht langs de dertien geselecteerde vacaturesites brengt hem vandaag bij Werk.nl. De site van UWV WERKbedrijf, en zonder enige twijfel een site waar Roland niet al te blij van zal gaan worden. Ik ben bang dat ik straks weer de nodige scheldpartijen van hem te horen ga krijgen.

Roland gaat een zestal opdrachten tot een goed einde proberen te brengen:

 1. Gebruik de zoekmogelijkheden van de site om vacatures te vinden die aan onderstaande criteria voldoen: deeltijdfunctie (32 uur/week), werkervaring van > 7 jaar, opleidingsniveau HBO(+), maximale reistijd 30 minuten van Rotterdam, met een salaris van minimaal EUR 3.750
 2. Maak een e-mail service aan die dagelijks nieuwe vacatures stuurt die voldoen aan de zoekcriteria
 3. Sorteer het zoekresultaat op salaris en/of verfijn het zoekresultaat op salaris
 4. Kies een vacature en zoek de contactgegevens van de recruiter / HR-medewerker. Neem vervolgens contact op met de medewerker via e-mail
 5. Onderzoek of de vacature uitleg geeft over de bereikbaarheid van de werkplek via openbaar vervoer
 6. Solliciteer online en neem nogmaals contact op met de recruiter / HR-medewerker op basis van de contactgegevens in de e-mail reactie

Opdracht 1. Zoeken naar vacatures
De zoekopdracht begint op de homepage:

Werk.nl | Homepage

Goed, met de standaard zoekfunctie gaat het niet lukken, maar gelukkig is er een functie Uitgebreid zoeken. Dat is nou prettig, denkt Roland. Hier hoef ik tenminste niet na te denken maar staat er gewoon duidelijk de juiste tekst. Daar zouden de nodige vacaturesites nog wat van kunnen leren.

Helaas biedt die functie voor uitgebreid zoeken nog altijd veel te weinig mogelijkheden:

Werk.nl | Uitgebreid zoeken

Wel kan Roland voor het eerst zijn voorkeur voor een part-time functie met het exacte aantal uur invullen, dus dat is weer een plusje. Maar verder valt het heel erg tegen. En wat is in godsnaam een voorkeursvacature, vraagt Roland zich af..

Als hij vervolgens op Zoek een vacature heeft geklikt, ziet hij vervolgens dit:

Werk.nl | Zoekresultaat

Dit is redelijk zorgwekkend, denkt Roland. Hij heeft ondertussen enige ervaring gekregen met vacaturesites, maar in dit geval is de informatie per vacature wel heel erg beperkt. Een functietitel, een bedrijfsnaam en een locatie. Dat is alles. Hij bedenkt dat het maar goed is dat Werk.nl vooral door niet-werkende werkzoekenden (NWW-er) wordt gebruikt. Die hebben gelukkig voldoende vrije tijd…

De verfijningsmogelijkheden vallen bijna buiten het beeld, maar dat maakt niet veel uit; want ook hier is geen mogelijkheid om het zoekresultaat verder te verfijnen op basis van de beschikbare criteria. En verder wordt het ook meteen duidelijk dat hij opdracht 3 voor de vierde achtereenvolgende keer niet kan uitvoeren. Hebben alle vacaturesites soms iets tegen salaris?

Opdracht 2. E-mail service aanmaken
Nee, hoor. Er is geen enkele mogelijkheid om vanuit het zoekresultaat een e-mail verzendservice aan te maken. Roland heeft de hele pagina van onder tot boven en van links tot rechts met een vergrootglas bekeken en nergens was een dergelijke mogelijkheid te bespeuren. Die NWW-ers wordt het leven niet bepaald makkelijk gemaakt…

Opdracht 4. Neem via e-mail contact op met de recruiter van een vacature
Roland zoekt in dit geval een vacature van  UWV WERKbedrijf; de toko achter Werk.nl. En hij vindt er gelukkig een paar. Maar kan hij bij de contactgegevens van de ‘recruiter’ geen e-mail adres vinden; wel een algemeen e-mail adres die iets heel anders suggereert:

image

Daar gaar hij geen contact mee opnemen; dit heeft met klantenservice te maken. Geen idee wie allemaal in dat e-mail adres kunnen kijken…

Gelukkig levert een andere vacature van UWV WERKbedrijf wel een naam en een persoonlijk e-mail adres op. Dus daar kiest Roland maar voor bij het verzenden van de standaard boodschap:

Geachte [],

In het kader van een onderzoek naar de beste vacaturesite van Nederland door het weblog RecruitmentMatters benader ik u hierbij langs deze weg om te bepalen hoe lang het duurt voordat ik een passende reactie ontvang.

Met vriendelijke groet,

En nu maar wachten natuurlijk… Maar dat wachten wordt binnen no-time wreed verstoord door een binnenkomende e-mail. Per kerende post heeft UWV WERKbedrijf gereageerd. Overigens met een zeer goede vraag:

image

Ja, daar heeft Roland niet van terug. Deze medewerker van UWV WERKbedrijf is scherp en alert!

Opdracht 5. Geeft de vacature uitleg over bereikbaarheid via OV?
Helaas, geen enkele vermelding van de bereikbaarheid van de vestiging van UWV WERKbedrijf via het openbaar vervoer. Voor een overheidsdienst is dat wel een heel merkwaardige zaak. Overigens is de ‘opmaak’ van de vacature volgens Roland werkelijk bij de beesten af:

Werk.nl | Vacature

Probeer dit maar eens te lezen zonder een epileptische aanval te krijgen. Ik krijg er in ieder geval een zeer draaierig gevoel van in mijn maag. Opmaak is blijkbaar een vies woord bij UWV WERKbedrijf…

Opdracht 6. Solliciteer online en neem contact op met recruiter op basis van contactgegevens in de e-mail
Om per e-mail te kunnen solliciteren moet Roland zich registreren:

Werk.nl | Registreren

Dat is wel heel bijzonder. Waarom zou hij zich in godsnaam moeten registreren om een sollicitatie per e-mail te kunnen versturen. Maar na de registratie loop het proces vet in de soep. Want Roland komt niet verder dan dit scherm, hoe hard hij ook zijn best doet:

Werk.nl | Inloggen

Sterker nog, zelfs al hij Werk.nl afsluit en opnieuw naar de site wil gaan krijgt hij dit scherm voor zijn neus! Wat een ongelofelijke onzin is dit! Zwaar gefrustreerd besluit Roland om het bijltje erbij neer te gooien.

De eindscore
Nou, wederom een forse tegenvaller voor Roland. Maar hij begint al een beetje te wennen aan de kwaliteit van vacaturesites en is niet langer zo geschokt als na zijn eerste ervaring.

De score voor Werk.nl is als volgt:

 • Opdracht 1: 2,5 punten (van 6)
 • Opdracht 2: 0 punten (van 5)
 • Oprdracht 3: 0 punten (van 2)
 • Opdracht 4: 1 punten (van 1)
 • Opdracht 5: 0 punten (van 1)
 • Opdracht 6: 0 punten (van 10)

Tja, een magere score van 3,5 punten op een maximum score van 25. Wederom een gruwelijk slecht resultaat. Hoe is het toch mogelijk…

Volgende keer? Vacaturekrant!

Geef een reactie

12 Comments