Detacheerder Wessel van Alphen koopt Brightbox HR

Logo(type) Brightbox ABN Amro heeft een meerderheidsbelang in online-marktplaatsbeheerder Brightbox HR verkocht. Koper is directeur-grootaandeelhouder Wessel van Alphen van onder meer detacheerder IT Staffing Groep. Het gaat om een belang van 60 procent van de aandelen. Dat bevestigt directeur Menno van der Meulen van Brightbox HR in gesprek met RecruitmentMatters.

Het is de tweede verkoop van een hr-startup in enkele maanden tijd. In juni verkocht de staatsbank ook al een 60-procentsbelang in zzp-bemiddelaar Associates aan concurrent Headfirst.

Brightbox HR verkoopt het marktplaatsconcept voor de externe inhuur aan vooral (maar niet uitsluitend) overheidspartijen. Het bedrijf had vorig jaar een vliegende start doordat het UWV een marktplaats voor het eigen personeel opzette.

Opvallend is dat dergelijke marktplaatsen vooral door gevestigde detacheerders met argusogen wordt bekeken.

Want Wessel van Alphen kennen wij vooral van zijn voornaamste onderneming de IT Staffing Groep. Wat moet een detacheerder als Van Alphen met een dochterbedrijf dat zijn voornaamste businessmodel uitholt? Een interviewverzoek is reeds uitgezet. Spoedig meer.

Lees ook het interview met Wessel van Alphen: ‘BrightBox HR staat los van IT Staffing’

Geef een antwoord

7 Comments
 • Sandor
  says:

  gemiddelde fee voor een contractbeheerder ligt op 1,5 euro per gewerkt uur beduidend lager dan de 25-50%  die er nu vaak bovenop ligt. Voor de duidelijkheid een contractbeheerder is iets anders als een broker. een broker trekt via derde partijen aan een verloont die,  een contractbeheerder fungeert als “payroller” voor zelf geworven kandidaten. de laatste vorm zal steeds vaker voorkomen de eerste steeds minder

 • Sandor
  says:

  Ik denk eerder dat deze meneer snapt dat het businessmodel van detacheren/interim via een bureau binnen een paar jaar dood is. Steeds meer bedrijven in de commerciele sector werken aan marktplaatsmodellen en beginnen vaak met de doelgroep IT. De detabranche gaat een crash in hun omzet zien de komende jaren. Enige manier om nog mee te blijven doen is een graantje meepakken als contractbeheerder voor interimmers die het bedrijf zelf werft. Daarnaast de incidentele spin off waarbij er wel als leverancier geleverd mag worden. Slimme zet van deze meneer weet alleen niet of deze omzetstroom de crash in zijn detabusinessmodel kan compenseren. Daarnaast is de vraag of hij brightbox had moeten kopen of dat hij beter zelf iets op had kunnen tuigen vanwege de gemakkelijke copieerbaarheid van het brightboxconcept.

  • Arno de Vries
   says:

   Omzet zal ie er zeker niet mee op kunnen vangen, winst daarentegen wel. Brokerage is natuurlijk veel kosteneffectiever.
   De grootste omzet van detachering zit ‘m in de personeelskosten van de gedetacheerden.

 • Jorn
  says:

  Er is een reorganisatie op komst binnen IT-Staffing groep (en de dochters), wellicht is dit een mooie toevoeging in het nieuwe systeem?
  Menno komt inderdaad bij IT-Staffing vandaan, die heeft al een aantal dochtermaatschappijen gezien.

 • Arno de Vries
  says:

  Eén van de grootste onderdelen van IT staffing groep is Bariton, de administratieve broker. Dus het past perfect in hun business. De hoefsmid stapt over op auto’s, en dan krijg je altijd een beetje kannibalisering. Hij spreidt zijn eieren over meerdere mandjes