De beste vacaturesite van Nederland: Vacaturekrant?

De beste,slechtste vacaturesite van Nederland Dankzij de wel bijzonder frustrerende ervaring met Werk.nl heb ik Roland een hoger uurtarief moeten geven omdat hij er anders gewoon mee gestopt zou zijn. En hoe kan ik nou de beste vacaturesite van Nederland kiezen zonder mijn persona? Niet dus… Dit kost me op deze manier wel bijzonder veel geld, maar het zij zo.

Naast Werk.nl heeft Roland ondertussen StepStone, Monsterboard en JobTrack met een bezoekje vereerd, en vandaag gaat hij de vacaturesite van de Telegraaf Media Groep (TMG) bezoeken: Vacaturekrant. De toko die net Hyves heeft gekocht en werkgeversvergelijker 360inc heeft gelanceerd. Eens kijken of ze mijn persona een goede ervaring gaan bieden

Roland gaat een zestal opdrachten tot een goed einde proberen te brengen:

 1. Gebruik de zoekmogelijkheden van de site om vacatures te vinden die aan onderstaande criteria voldoen: deeltijdfunctie (32 uur/week), werkervaring van > 7 jaar, opleidingsniveau HBO(+), maximale reistijd 30 minuten van Rotterdam, met een salaris van minimaal EUR 3.750
 2. Maak een e-mail service aan die dagelijks nieuwe vacatures stuurt die voldoen aan de zoekcriteria
 3. Sorteer het zoekresultaat op salaris en/of verfijn het zoekresultaat op salaris
 4. Kies een vacature en zoek de contactgegevens van de recruiter / HR-medewerker. Neem vervolgens contact op met de medewerker via e-mail
 5. Onderzoek of de vacature uitleg geeft over de bereikbaarheid van de werkplek via openbaar vervoer
 6. Solliciteer online en neem nogmaals contact op met de recruiter / HR-medewerker op basis van de contactgegevens in de e-mail reactie

Opdracht 1. Zoeken naar vacatures
De zoekopdracht begint zoals gebruikelijk op de homepage:

Vacaturekrant | Homepage 

Het is duidelijk dat Roland hier met zijn selectiecriteria niet uit de voeten kan, maar er is een duidelijke hyperlink Uitgebreid zoeken. Dus daar drukt hij dan ook fluks op:

Vacaturekrant | Uitgebreid zoeken

Ja, Vacaturekrant houdt ervan als een werkzoeker flink moet scrollen; alle velden zijn onder elkaar geplaatst. Roland voelt al beginnend carpaaltunnel syndroom opkomen…

Maar het is duidelijk dat het met die uitgebreide zoekmogelijkheden van Vacaturekrant niet mogelijk is om de eerste opdracht naar volledig uit te voeren. Maar eens kijken of Vacaturekrant verfijningsmogelijkheden heeft:

Vacaturekrant | Zoekresultaat

Nee, geen verfijingsmogelijkheden om tot het gewenste zoekresultaat te komen. Jammer… En het is ook meteen duidelijk dat opdracht 3 wederom niet kan worden uitgevoerd. Maar daar is Roland absoluut niet rouwig om.

Roland krijgt de stellige indruk dat Vacaturekrant nooit heeft gehoord van het fenomeen fold. En dat voor een vacaturesite die eigendom is van een krantenuitgever. Die toch alles hoort te weten van het belang van de fold! De carpaaltunneltjes van Roland beginnen steeds heftiger op te spelen…

Helemaal onderaan de pagina staat bewijs dat Vacaturekrant een e-mail verzendservice voor vacatures aan werkzoekers biedt. Ver, ver below the fold. Terwijl helemaal bovenaan het scherm uitsluitend de hyperlink Bewaar zoekopdracht staat. Hoe dom kan een vacaturesite zijn? Hoe dom kan een vacaturesite zijn? In het geval van Vacaturekrant: heel dom!

Opdracht 2. E-mail service aanmaken
Als Roland op de hyperlink Bewaar deze zoekopdracht klikt, krijgt hij dit te zien:

Vacaturekrant | Aanmelden

Damn! Voor een simpele e-mail verzendservice moet je je als werkzoeker blijkbaar inschrijven. Daar heeft hij zo’n vreselijke hekel aan! En al helemaal als zijn handen pijn doen van al dat scrollen…

Maar hij krijgt voor dit ‘werk’ betaald, dus hij zet door. En het is maar goed dat Roland een doorzetter is. Want nadat hij in bovenstaand scherm alle gegevens heeft ingevuld is hij nog niet klaar. Nee, hij moet zich nu ook nog eens inschrijven:

Vacaturekrant | Inschrijven

Na een spectaculaire serie vloekwoorden waar een bootwerker nog trots op zou zijn begint Roland aan het volgende invoerscherm. Hij heeft ondertussen warme handschoenen aangetrokken om de pijn in zijn handen te verzachten. Hij irriteert zich ook nog eens aan het feit dat hij hier allerlei persoonlijke informatie moet invullen zonder dat er enige privacy verklaring in context wordt geboden. Dat is toch wel bijzonder slecht voor een vacaturesite. Maar ja, een uitgever kent natuurlijk alleen papier…

Eenmaal alle gegevens ingevoerd en op de knop Inschrijven geklikt, breekt Roland’s klomp:

Vacaturekrant | Dashboard

Hij wordt door Vacaturekrant welkom geheten maar daat staat het: Geen zoekopdrachten aanwezig! Wat is dit nou? Hij heeft toch duidelijk opd e hyperlink Bewaar deze zoekopdracht geklikt. Dus waarom is zijn zoekopdracht niet opgeslagen? Moet hij nou opnieuw beginnen? Dacht het niet! Vacaturekrant maakt er een absolute knoeiboel van. zoveel is duidelijk.

Opdracht 4. Neem via e-mail contact op met de recruiter van een vacature
Hoewel Roland onder geen voorwaarde bij Vacaturekrant zou willen werken gaat hij wel op zoek naar een vacature van deze ballentent. En hij heeft geluk:

Vacaturekrant | Vacature

De vacature bevat een persoonsnaam en een e-mail adres, dus Roland stuurt per direct een e-mail met de volgende inhoud:

Geachte [],

In het kader van een onderzoek naar de beste vacaturesite van Nederland door het weblog RecruitmentMatters benader ik u hierbij langs deze weg om te bepalen hoe lang het duurt voordat ik een reactie van u ontvang.

Met vriendelijke groet,

En nu maar wachten natuurlijk… Nou, dat duurde maar heel even:

Vacaturekrant | E-mail reactie

Helemaal goed natuurlijk!

Opdracht 5. Geeft de vacature uitleg over bereikbaarheid via OV? 
Jawel, hier scoort Vacaturekrant het volle pond:

Vacaturekrant.nl (Onderdeel van Telegraaf Media Nederland) is gevestigd nabij het station Amsterdam Sloterdijk, dus een zeer goede bereikbaarheid met het OV.

Opdracht 6. Solliciteer online en neem contact op met recruiter op basis van contactgegevens in de e-mail

Solliciteren gaat een stuk eenvoudiger dan een e-mail verzendservice aanmaken. Je hoeft je niet eens te registreren… Heel merkwaardig als je bedenkt welke ellende Roland zich op de hals haalde bij het uitvoeren van de tweede opdracht.

Maar na zijn online sollicitatie krijgt Roland de volgende automatische e-mail van Vacaturekrant:

Vacaturekrant | Automatische e-mail response op online sollicitatie

Dit is het! Roland was in eerste instantie in verwarring omdat het leek alsof hij de sollicitatie naar zijn eigen e-mail adres had gestuurd. Maar dat is niet zo. Bovenstaande mail is blijkbaar de bevestiging van zijn sollicitatie. Zeer onduidelijk allemaal en natuurlijk een bijzonder slechte e-mail. Als er minpunten konden worden gegeven had Vacaturekrant er wel een paar van hem gekregen. Maar dat kan niet…

De eindscore
Nou, wederom een forse tegenvaller voor Roland. Maar hij begint al een beetje te wennen aan de kwaliteit van vacaturesites en is niet langer zo geschokt als na zijn eerste ervaring.

De score voor Vacaturekrant is als volgt:

 • Opdracht 1: 2,5 punten (van 6)
 • Opdracht 2: 1 punt (van 5)
 • Oprdracht 3: 0 punten (van 2)
 • Opdracht 4: 1 punten (van 1)
 • Opdracht 5: 1 punten (van 1)
 • Opdracht 6: 2 punten (van 10)

We hebben een nieuwe koploper; met het ongekende aantal punten van 7,5 op een maximum score van 25. Hoe heel slecht toch nog goed kan zijn…

Volgende keer? Bijbanen.nl! De site die al drie keer die andere prijs heeft gewonnen

Geef een antwoord

2 Comments