Kelly Services op het bestaansminimum

Kelly Services is de hekkensluiter van het kwartaalcijferseizoen. Vanmiddag publiceerde de Amerikaanse uitzender zijn groeicijfers. De kwartaalomzet steeg met ruim 22% naar USD 1.285 miljoen. Kelly Services zit nog 13% van de kwartaalomzet van het hoogtepunt van eind 2007. Over drie maanden zal blijken of de uitzender weer omzetrecords gaat breken. Zo heeft het dal er voor Kelly Services uitgezien.

Omzet Kelly Services, geïndexeerd sinds Q4-2007

Omzet Kelly Services, geïndexeerd sinds Q4-2007

In dat geval telt het economische dal exact drie jaar. Maar onder de streep is er wel iets gebeurd met Kelly. De toch al zeer lage margebusiness van de op mondiale accounts gerichte organisatie heeft in die drie jaar een nieuw dal bereikt. De brutomarge daalde van 18% naar 16% en het ziet er nog niet naar uit dat die marge zich spoedig herstelt. Dat blijkt uit deze grafiek.

Kelly Services, omzet (in miljoenen USD) en brutomarge (in procenten) 2008-2010.

Kelly Services, omzet (in miljoenen USD) en brutomarge (in procenten) 2008-2010

Kelly Services zit met deze marge op het absolute minimum in de sector. Onder de streep hield Kelly Services op zijn miljardenomzet een winstje van net geen USD 10 miljoen over. Dat is beter dan de meer dan honderd miljoen dollars verlies die het vorig jaar boekte. Maar met een netto winstmarge van nog niet eens 1% valt geen serieuze multinational in stand te houden. Het is niet gek dat topman Carl Camden nu zijn winstgevendheid wil opkrikken:

Our efforts and discipline are clearly yielding results. We’re confident that our realigned strategy enables us to take advantage of growth areas in our industry, particularly professional/technical staffing and supply chain management. We will continue to focus on improving profitability through client-focused solutions that connect the world’s top companies with the world’s best talent.

Wij zijn benieuwd of hem dat gaat lukken. Tot die tijd moet Kelly Services op een houtje bijten.

Geef een antwoord

2 Comments