Lang leve die verdoemde Euro

Euro De farce die Euroland heet (de landen die de Euro als betaalmiddel hanteren) gaat maar door.Terwijl Griekenland klinisch dood is, heeft de Europese Centrale Bank (bij monde van bestuurslid Jürgen Stark) aangegeven het volste vertrouwen te hebben dat Griekenland haar begroting volgens plan op orde kan brengen. Een glasharde leugen…

Tegelijkertijd stort op dit moment Ierland volledig in en zal het, net als Griekenland, een bailout gaan ontvangen. Da’s dus twee van de PIIGS landen die feitelijk failliet zijn. Er blijven er nog drie over: Portugal, Spanje en Italie. Ik gok op Portugal of Spanje als het volgende ‘slachtoffer’; Italianen zijn veel betere leugenaars. Maar vallen gaan ze.

De gezegende Euro, die ons ongekende voordelen zou brengen levert daarentegen steeds meer kopzorgen op. Hoeveel gaat deze munt ons nog kosten? Zou het een impact hebben op onze economie en arbeidsmarkt? Duhhh…

Geef een antwoord

5 Comments
 • Marc Drees
  says:

  Ik vraag me af of de Euro niet al dood is maar dat het lijk het zelf nog niet weet. Het vertrouwen in deze fraaie munt is in ieder geval op een dieptepunt aangekomen. En het zal nog dieper gaan.

 • Dirk Goossens
  says:

  Mike,  als Griekenland niet failliet gaat dan moeten we er steeds weer geld tegenaan gooien. Als het wel failliet gaat dan erkennen we dat onze vorderingen waardeloos zijn. Het eerste is blinde zelfdestructie, het tweede rationeel handelen.
  Daarna is Griekenland gedwongen om inzichtelijk te maken wat  het rendement zal zijn op haar ‘aandelen’. Anders zal niemand ze kopen.
  Ik snap niet hoe je met uiterst dom gedrag de euro zou kunnen redden…
   

 • Mike
  says:

  @ Dirk, dat betekend dat Banken geld kwijt raken en dat raakt weer het financiele probleem, waardoor de belastingbetaler de banken weer kan gaan redden.. Daarnaast zal de Euro onderuit gaan of zelfs uit elkaar klappen en dat zal een zeer zware klap op de economie zijn.

  • Marc Drees
   says:

   De (centrale) banken van de verschillende Eurolanden hebben enorme stapels van elkaars schuldpapier. Als een land niet langer aan haar  betalingsverplichtingen op de schuldpapier kan voldoen hebben de andere landen (en/of) banken dus ook een probleem als die schuld wordt gesaneerd. En weet je wie voor dat probleem mag opdraaien? Jawel, jij en ik. En nog een paar andere mensen… Want uiteindelijk moet de rekening nog altijd door iemand worden betaald…
    
   En ja, Nederland heeft ook stapels schuldpapier van de PIIGS landen. Die binnenkort allemaal fijn hun schuld mogen saneren. Let op de economische cijfertjes die vandaag door Eurostat worden gepubliceerd. Ik garandeer een shitstorm.