CBS: aantal openstaande vacatures groeit. Een beetje…

Logotype CBS Het is vandaag een zeer bijzondere cijferdag, want Europa laat haar resultaten voor het 3e kwartaal zien. En alle ogen zijn gericht op Griekenland (en een beetje op Ierland). Want als de Griekse economie harder krimpt dan verwacht is het toneelspel van de Eurolanden voorbij en zal ook de ECB moeten erkennen dat Griekenland niet in staat is om aan haar verplichtingen te voldoen. Maar dat is eigenlijk voor iedereen allang duidelijk…

CBS doet vandaag ook haar best om cijfertjes naar buiten te brengen, waaronder de cijfers van het aantal openstaande, onstane en vervulde vacatures van het 3e kwartaal. En dat is oneindig meer interessant, voor de arbeidsmarkt in ons kikkerlandje althans. Dus heb ik maar weer eens gekeken hoe die cijfers er nou eigenlijk uitzien.

Eerst even de resultaten:

CBS: Aantal openstaande, ontstane en vervulde vacatures, 2007 - 2010

CBS: Aantal openstaande, ontstane en vervulde vacatures, 2007 – 2010

Het is een ‘fraai’ gezicht. De verschillende lijntjes wijzen weer naar boven, maar het gaat bepaald niet van harte. We lijken nog altijd een beetje op de bodem van de vacaturemarkt rond te dobberen. Waarbij natuurlijk moet worden aangetekend dat het aantal nieuwe vacatures in oktober voor het eerst enig serieus teken van herstel heeft laten zien. Een herstel wat overigens in november alweer ongedaan lijkt te worden gemaakt.

Voor de gezondheidstoestand van de economie vind ik het aantal ontstane vacatures het meest interessant. Dat zegt iets over het vertrouwen van werkgevers in de nabije toekomst. Om die reden heb ik voor het voortschrijdend jaarvolume aan ontstane vacatures een index gemaakt, waarbij ik het aantal vacatures voor heel 2007 op 100 heb gezet. En dan ziet de index van het aantal ontstane vacatures er zo uit:

Index aantal ontstane vacatures (CBS), 2007 - 2010

Index aantal ontstane vacatures (CBS), 2007 – 2010

Met andere woorden, we zitten volgens het CBS ruim 30% onder het volume aan ontstane vacatures in 2007; op de piek van de markt. De trend laat tevens zien dat we eigenlijk nog niet op de bodem zijn aangekomen, hoewel de meest recente cijfers natuurlijk wel tonen dat er weer enig leven in de arbeidsmarkt zit. Maar die arbeidsmarkt is nog heel ver verwijderd van de gezondheid die het enkele jaren geleden had.

Nou maar hopen dat het herstel van onze arbeidsmarkt niet al teveel wordt geraakt door de perikelen om ons heen. IJdele hoop? Natuurlijk, maar blijkbaar zitten de meeste mensen zo in elkaar. Tenslotte bestaat ook het geloof in een baardige rakker op een wolk ook nog altijd…

Geef een antwoord