De beste vacaturesite van Nederland: Bijbanen.nl?

Beste, slechtste vacaturesite van Nederland Ja, vandaag heeft Roland de vacaturesite Bijbanen.nl bezocht. De site die al drie keer achtereen de prijs van de beste websitesite in de categorie Carriere heeft gewonnen. En daarmee direct verantwoordelijk was voor deze serie omdat ik me niet kon voorstellen dat een dergelijke site een redelijke ervaring kan bieden.

Naast een salarisverhoging heeft Roland nu ook een ziektekostenverzekering van RecruitmentMatters gekregen nadat hij RSI verschijnselen vertoonde als gevolg van het bezoek aan Vacaturekrant. Mogelijk dat de eerdere bezoekjes aan Werk.nl, StepStone, Monsterboard en JobTrack hier overigens ook al een rol in hebben gespeeld.

Roland gaat een zestal opdrachten tot een goed einde proberen te brengen:

 1. Gebruik de zoekmogelijkheden van de site om vacatures te vinden die aan onderstaande criteria voldoen: deeltijdfunctie (32 uur/week), werkervaring van > 7 jaar, opleidingsniveau HBO(+), maximale reistijd 30 minuten van Rotterdam, met een salaris van minimaal EUR 3.750
 2. Maak een e-mail service aan die dagelijks nieuwe vacatures stuurt die voldoen aan de zoekcriteria
 3. Sorteer het zoekresultaat op salaris en/of verfijn het zoekresultaat op salaris
 4. Kies een vacature en zoek de contactgegevens van de recruiter / HR-medewerker. Neem vervolgens contact op met de medewerker via e-mail
 5. Onderzoek of de vacature uitleg geeft over de bereikbaarheid van de werkplek via openbaar vervoer
 6. Solliciteer online en neem nogmaals contact op met de recruiter / HR-medewerker op basis van de contactgegevens in de e-mail reactie

Opdracht 1. Zoeken naar vacatures
De zoekopdracht begint zoals gebruikelijk op de homepage:

Bijbanen.nl | Homepage 

Het is in ieder geval duidelijk dat Bijbanen er alles aan doet om ook dit jaar weer verkozen te worden tot de website van het jaar; op maar liefst 2 plaatsen op de homepage wordt je hier als bezoeker op attent gemaakt. De hoeveelheid real-estate die aan de uitverkiezing wordt besteed is groter dan de ruimte besteed aan de zoekfunctie. Way to go!

Het is meteen duidelijk dat Roland met de beschikbare selectiecriteria op de homepage niet uit de voeten kan. Maar Bijbanen heeft de ondubbelzinnige hyperlink uitgebreid zoeken. Dus klikt Roland daar meteen op:

Bijbanen.nl | Uitgebreid zoeken

Ja, dit is wel heel armoedig. Welke bijbanenzoeker vind salaris onbelangrijk? Inderdaad, er gaan geen handen de lucht in. Maar helaas heeft Bijbanen.nl geen zoekcriterium voor salaris. Volstrekt logisch, toch? Brrr… En reistijd is ook nooit een issue…

Afijn, na de beperkte mogelijkheden van uitgebreid zoeken te benutten is dit het zoekresultaat:

Bijbanen.nl | Zoekresultaat

Nou, dat is duidelijk! Met de zoekcriteria kan Roland opdracht 1 niet tot een goed einde brengen; verfijingscriteria is nog onbekend terrein voor Bijbanen.nl. En dat betekent ook meteen dat opdracht 3 niet kan worden uitgevoerd. Wel kan een e-mail service worden aangemaakt, daarvoor moet Roland zich inschrijven… Zijn humeur is weer een paar graden gedaald.

Opdracht 2. E-mail service aanmaken
Want dit is toch pure armoede? Waarom kan hij niet direct vanuit het zoekresultaat een vacature verzendservice per e-mail aanmaken? Waarom moet hij zich eerst inschrijven? Dat is volstrekt overbodig! En als hij het inschrijfscherm van Bijbanen ziet, zakt zijn humeur tot onder het vriespunt:

Bijbanen.nl | Inschrijven

Stap 1 van 3? Godverdegodver, hij wil alleen maar een e-mail verzendservice aanmaken. Waarom moet hij dan allerlei volstrekt irrelevante gegevens gaan invullen. En waarom doet Bijbanen net of hij de enige is? […] kan jij als eerste de nieuwste bijbanen in je e-mail ontvangen… Ammehoela, die e-mail krijgt iedere idioot die zich hier inschrijft op exact hetzelfde moment. Zou die site soms denken dat hij achterlijk is, of zo?

Grommend zet Roland zich aan het inschrijvingsproces. Waarbij hij ook constateert dat Bijbanen.nl de regels overtreedt. Want hoewel de site persoonsgegevens opslaat heeft zij geen vermelding bij het College Bescherming Persoongegevens. Bijzonder onzorgvuldig…

Vooral omdat de site belachelijk veel informatie  wil weten:

Bijbanen.nl | Inschrijven, deel 2

Het derde deen van het inschrijfscherm laat ik maar niet zien, anders wordt het iets teveel van het goede. Wel krijgt Roland na afronding van de inschrijving het volgende te zien:

Bijbanen.nl | Inschrijven, welkomstscherm

Ja, en waar kan hij nu een e-mail verzendservice aanmaken? Godsamme! Heeft hij nu voor Jan Joker alles moet invullen? Wat een ellende is dit toch. Hartgrondig vloekend krast hij deze opdracht door en begint met de volgende.

Opdracht 4. Neem via e-mail contact op met de recruiter van een vacature
Hoewel Roland onder geen voorwaarde bij Vacaturekrant zou willen werken gaat hij wel op zoek naar een vacature van deze ballentent. En hij heeft geluk:

Bijbanen.nl | Vacature

De vacature bevat een persoonsnaam en een e-mail adres, dus Roland stuurt per direct een e-mail met de volgende inhoud:

Beste [],

In het kader van een onderzoek naar de beste vacaturesite van Nederland door het weblog RecruitmentMatters benader ik je hierbij langs deze weg om te bepalen hoe lang het duurt voordat ik een reactie van je ontvang.

Met vriendelijke groet,

En nu maar wachten natuurlijk… Maar zelfs na een paar uur wachten was er nog altijd geen reactie ontvangen. En heeft Roland op het evaluatieformulier deze opdracht met 0 punten gewaardeerd.

Opdracht 5. Geeft de vacature uitleg over bereikbaarheid via OV? 
Nee, helemaal niets te vinden.

Opdracht 6. Solliciteer online en neem contact op met recruiter op basis van contactgegevens in de e-mail
Solliciteren? Dan hoef ik geen account aan te maken… Hoe is het toch in godsnaam mogelijk dat dat dan wel moet als ik een simpele e-mail verzendservice aan wil maken…. Maar goed, dit is het sollicitatieformulier:

Bijbanen.nl | Sollicitatieformulier 

Belachelijk veel informatie wordt hier gevraagd. Zonder ook maar enige privacyverklaring. Na het verzenden van zijn sollicitatie is het wachten op de automatische e-mail response. Die maar niet wilde komen.

Na een uur heeft Roland het wachten opgegeven en is weekend gaan vieren. Waar hij overigens keihard aan toe is.

De eindscore
De score voor Bijbanen.nl is als volgt:

 • Opdracht 1: 2 punten (van 6)
 • Opdracht 2: 1 punt (van 5)
 • Oprdracht 3: 0 punten (van 2)
 • Opdracht 4: 0 punten (van 1)
 • Opdracht 5: 0 punten (van 1)
 • Opdracht 6: 1 punt (van 10)

Bijbanen.nl scoort een abominabele 4 punten op een maximum score van 25. Maar gezien de hoeveelheid reclame die ze voor zichzelf maken ten behoeve van de Website van het jaar verkiezing is het volstrekt duidelijk waarom deze site de afgelopen drie jaar heeft gewonnen: onbeschaamde zelfpromotie. Die volstrekt los staat van enige inhoudelijke kwaliteit. Want daar ontbreekt het nogal aan…

Volgende keer: Nationale Vacaturebank!

Geef een antwoord

5 Comments