JobFeed komt met nieuwe features

Logo en logotype JobFeed JobFeed is voor mij al meerdere jaren de referentie als het om de ontwikkeling van het online vacaturevolume in Nederland gaat. Alle andere partijen (CBS, Nielsen, Monster Employment Index) lopen (ver) achter, hebben niet bij benadering dezelfde detaillering, zijn minder volledig of zelfs volstrekt misleidend.

JobFeed wordt echter het meest gebruikt door de intermediaire wereld voor commerciele doeleinden. En voor die doelgroep lanceert JobFeed een aantal nieuwe features. Features die overigens ook vanuit het perspectief van marktonderzoek bijzonder interessant zijn: actieve vacatures, segmentatie per industrietak en per bedrijfsgrootte. En dan is er nog de feature van een e-mail alert voor zoekprofielen.

Die laatste feature is natuurlijk interessant als je als intermediair op zoek bent naar die ene, zeer specifieke vacature die je op basis van meerdere zoekcriteria hebt gedefinieerd. Maar vanuit marktonderzoek perspectief kan mij dat nou weer geen bal schelen.

Actieve vacatures
Dit in tegenstelling tot de twee andere features. Waarbij actieve vacatures dus een inzicht geeft in de aantallen actieve vacatures die in een bepaalde week zijn gepubliceerd. Wat er overigens zo uitziet:

JobFeed | Zoekresultaat

In dit geval heb ik geselecteerd op het aantal vacatureplaatsingen (dus niet het aantal unieke vacatures) dat nog steeds actief is gedurende de laatste 26 weken. Mooi, he?

De afname van het volume aan actieve vacatureplaatsingen is duidelijk zichtbaar, maar het volume laat een soort flatline zien rond de 3.000 vacatures vanaf week 27. Slordige procedures bij de sites waar de vacatures worden geplaatst? Dat zal zeker een belangrijke rol meespelen. Of is er soms sprake van een enorme krapte op de arbeidsmarkt? Neuhh…. zeer onwaarschijnlijk.

Opvallend is verder dat van de bijna 47.000 vacatureplaatsingen in week 44 er ondertussen nog maar 38.451 actief zijn. Dat is dus een afname van zo’n 8.500 vacatureplaatsingen. Op basis van het aantal actieve vacatures (een kleine 30.000) is de afname ongeveer 4.500. Met andere woorden, in een week tijd zijn zo’n 4.500 vacatures vervuld? Natuurlijk is dit wel heel erg kort door de bocht, maar ik vraag me toch af of ik hiermee een proxy heb voor de dynamiek op de arbeidsmarkt. Het zou me niet verbazen. Misschien dat ik dit beeld maar eens ga volgen, dan blijkt na verloop van tijd vanzelf wel of hier iets uit af te leiden is.

Voor de vacatures die heel lang openstaan en daadwerkelijk niet worden vervuld is JobFeed ineens een walhalla voor intermediairs geworden. Hier zitten tenslotte de vacatures waar bedrijven mogelijk enige ondersteuning kunnen gebruiken bij het vinden van de juiste kandidaten…

Industrietak en aantal werknemers
JobFeed heeft sinds enige tijd de beschikking over een bedrijvenbestand met KvK informatie. Door een koppeling te maken met de bedrijfsnaam in de vacature is JobFeed nu verrijkt met industrietak en aantal werknemers. En dat is bijzonder interessant vanuit het perspectief van marktonderzoek. De ontwikkeling van bepaalde bedrijfstakken in de tijd? Geen probleem. Ontwikkelingen per bedrijfsgrootte? Appeltje, eitje! Dat opent een walhalla aan aanvullende mogelijkheden…

Wat te denken van de aantallen nieuwe vacatures over de afgelopen 16 weken bij bedrijven in het segment Industrie / Techniek met meer dan 100 werknemers? Geen probleem:

JobFeed | Zoekresultaat, 2 

De nummers onder de kolommen zijn de weken. De meest recente complete week is week 44.

De toename van het aantal vacatureplaatsingen sinds juni is duidelijk zichtbaar. En daarmee ook het herstel van onze industrie. Het belangrijkste is dat ik hiermee ongelijfelijk veel inzicht kan krijgen in de ontwikkeling van de online vacaturemarkt. Op een voor mij kinderlijk eenvoudige manier. Heerlijk spelen met cijfers.

Daarnaast zijn deze mogelijkheden natuurlijk primair bedoeld voor de ‘normale’ klanten van JobFeed die er hun commerciele activiteiten veel beter mee kunnen richten. Maar eerlijk gezegd vind ik dat weer een stuk minder interessant…

Internationale expansie?
Verder zijn er ook plannen om JobFeed in andere landen op te gaan starten. Dat zou dus wel eens bijzonder interessant kunnen gaan worden aangezien er voor zover mij bekend nog altijd geen vergelijkbare service is in omringende landen. Met andere woorden; een gat in de markt!

En ik kan natuurlijk niet wachten tot ik mijn handen kan leggen op data uit die andere Europese landen…

Full disclosure:
Ik gebruik JobFeed voor artikelen over de ontwikkeling van het online vacaturevolume in Nederland. Ik verdien geen (Euro)cent aan mijn relatie die met Textkernel (leverancier van JobFeed) of de artikelen die ik schrijf op basis van de gegevens uit JobFeed. Wat natuurlijk weer heel dom is…

Geef een antwoord

3 Comments