Wellink: Foei Merkel, u moet meeliegen!

Euro Wellink is de voorman van de Nederlandsche Bank. En vanuit die hoedanigheid stelt hij vandaag in het FD dat Merkel de ondergang van Ierland heeft versneld door aan te geven dat houders van Iers staatspapier een haircut mogen verwachten als Ierland daadwerkelijk niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen (wat onvermijdelijk is). De reden waarom Merkel dit zei? Omdat ze van mening is dat de Duitse consument hier niet voor op hoeft te draaien.

Oeps! Dat had ze natuurlijk nooit mogen zeggen. Want als de Duitse consument er niet voor opdraait, wie dan wel? Ja, de andere (groot)banken en speculanten natuurlijk. Die bereid zijn een risico te nemen die een gewone consument nooit zal overwegen, tenzij die consument gokverslaafd is. Maar… als dat risico verkeerd uitpakt willen diezelfde (groot)banken (en speculanten) graag volledig gecompenseerd worden. Of anders dit gewoon mogen afwentelen op diezelfde consument.

Hoe fraai kan Wellink het huidige piramidespel van banken en overheden verwoorden? Ik denk dat het niet fraaier kan. De Europese Centrale Bank (ECB) en de centrale banken van de Eurolanden hebben er vrijwel alles voor over om het piramidespel voort te zetten. Ook als dat ten koste gaat van de welvaart van de consumenten van diezelfde Eurolanden. Of laat ik zeggen; die Eurolanden waar niet op een gigantische manier aan potverteren is gedaan. Waarmee de toekomstige welvaart op het spel is gezet.

Hier behoren zonder enige twijfel de PIIGS landen (Portugal, Italie, Ierland, Griekenland en Spanje) toe. Waarvan er twee nu zichtbaar failliet zijn (Griekenland en Ierland) en de rest op korte termijn zal volgen. Wat, bij ongewijzigd beleid, ertoe zal leiden dat de andere Eurolanden (lees de inwoners van die Eurolanden) de rekening mogen gaan betalen. Je kan dus beter failliet gaan dan degelijk beleid uitstippelen; is dat niet fraai.

De consequentie voor de Nederlandse inwoners is een onzekerder toekomst, lagere inkomsten, hogere belastingen en een hogere werkloosheid. Dat moeten we blijkbaar over hebben voor de zegeningen van die fantastische Euro. Die ons ongekende voordelen zou brengen. Het enige wat ik me nog van de invoering van de Euro kan herinneren is dat parkeren in Leiden in 1 dag tijd 2,2 keer duurder werd. Maar gelukkig was daar marktkoopman Zalm die bij hoog en bij laag bezwoer dat de invoering van de prachtige munteenheid niet tot hogere kosten zou leiden. Ja, ja…

Hoewel het nog geen tijd is voor de voorspellingen voor 2011 durf ik wel te stellen dat we volgend jaar geen gezonde arbeidsmarkt hebben. Integendeel. Het is heel wat waarschijnlijker dat we verder gaan krimpen dan in 2009. En echt groeien hebben we in de tussentijd nog altijd niet gedaan. Met dank aan de verdomde Euro. En leugenaars als Wellink natuurlijk.

Geef een antwoord

4 Comments
  • Marc Drees
    says:

    Maandag wordt een interessante dag voor de Europese Unie; maar vooral voor Ierland en Griekenland. En, mutatis mutandis, voor de andere PIIGS landen. En hoelang duurt het voordat dit effect overslaat op de kern van de Unie? Ik durf te voorspellen dat het wel eens een ijzige winter zou kunnen worden…

  • Raoul van Heese
    says:

    Merkel ziet door de wallen onder haar ogen niet meer op welk politiek platform ze actief is en had deze binnenlandse propaganda achterwege kunnen laten. Komende maand duikt de werkloosheid voor het eerst sinds de eenwording onder de 3 miljoen en had haar loftrompet beter kunnen schallen.