De beste vacaturesite van Nederland: Nationale Vacaturebank?

De beste, slechtste vacaturesite van Nederland Jawel, vandaag heeft Roland een bezoekje gebracht aan Nationale Vacaturebank; de grootste commerciele vacaturesite van Nederland. Dus hoopt Roland dat hij deze keer eens geluk zal hebben en niet van de ene in de andere frustratie hoeft te voelen. Maar na zijn eerdere bezoekjes aan  Bijbanen.nl Werk.nl, StepStone, Monsterboard en JobTrack is hij een voorzichtig man geworden.

Daarom heeft hij zijn anti-frustratie sloffen aangetrokken en eerst even naar Two and a half men en The big bang theory gekeken om zo voldoende positieve energie te hebben om alles met een lach aan te kunnen. Althans, dat hoopt hij. Voor volk en vaderland….

Roland gaat een zestal opdrachten tot een goed einde proberen te brengen:

 1. Gebruik de zoekmogelijkheden van de site om vacatures te vinden die aan onderstaande criteria voldoen: deeltijdfunctie (32 uur/week), werkervaring van > 7 jaar, opleidingsniveau HBO(+), maximale reistijd 30 minuten van Rotterdam, met een salaris van minimaal EUR 3.750
 2. Maak een e-mail service aan die dagelijks nieuwe vacatures stuurt die voldoen aan de zoekcriteria
 3. Sorteer het zoekresultaat op salaris en/of verfijn het zoekresultaat op salaris
 4. Kies een vacature en zoek de contactgegevens van de recruiter / HR-medewerker. Neem vervolgens contact op met de medewerker via e-mail
 5. Onderzoek of de vacature uitleg geeft over de bereikbaarheid van de werkplek via openbaar vervoer
 6. Solliciteer online en neem nogmaals contact op met de recruiter / HR-medewerker op basis van de contactgegevens in de e-mail reactie

Opdracht 1. Zoeken naar vacatures
De zoekopdracht begint zoals gebruikelijk op de homepage:

Nationale Vacaturebank | Homepage

En natuurlijk kan Roland zijn zoekopdracht niet op de homepage uitvoeren, maar er is een optie voor uitgebreid zoeken … in de navigatie? Roland krapt zich een paar keer achter het linkeroor, want waarom staat deze mogelijkheid niet bij de grote, oranje knop Zoeken? Dat zou hem in ieder geval het nodige zoekwerk hebben gescheeld…

Niet schrikken, maar dit is het scherm voor Uitgebreid zoeken. Het is in ieder geval uitgebreid, zoveel is zeker:

Nationale Vacaturebank | Uitgebreid zoeken

Maar eerlijk is eerlijk, Roland vindt hier vrijwel alle zoekcriteria die hij nodig heeft om de eerste opdracht uit te voeren. Hiermee neemt Nationale Vacaturebank meteen een grote voorsprong op de concurrentie! En voor het eerst is er het zoekcriterium Salaris, dus heeft Roland een donkerbruin vermoeden dat ook opdracht 3 wel eens zou kunnen gaan lukken.

Opdracht 2. E-mail service aanmaken
Maar eerst moet hij een e-mail service proberen aan te maken. Eens kijken of er iets te vinden is op de pagina van het zoekresultaat:

Nationale Vacaturebank | Zoekresultaat  

O, o, o, wat een vreselijk gezicht. Het zoekresultaat toont een belachelijke topbaan. Je weet wel, zo’n baan die je helemaal niet wilt maar waarvoor de werkgever een topbedrag heeft betaald. En zo het zoekresultaat vervuilt. Brr…

Maar het gaat om de e-mail verzendservice Roland! Bij de les blijven. En wat staat daar aan de bovenkant: Stuur mij nieuwe vacatures per e-mail. De tekst is niet helemaal duidelijk, maar het is zeker dat Roland een e-mail verzendservice voor vacatures aan kan maken! En daar gaat het om.

Maar… dit krijgt hij te zien als hij op de hyperlink klikt:

Nationale Vacaturebank | Registratiescherm 

Godsamme! Waarom toch? Waarom moet Roland zich in godsnaam registreren? Wat een klinkklare onzin. Maar goed, opdracht is opdracht. Grommend begint hij aan zijn registratieproces. Om na afloop hier aan te komen:

Nationale Vacaturebank | Dashboard

Vette, vette bagger en een reden voor Roland om er meteen de bijl bij neer te gooien voor deze opdracht. O ja, en na al die moeite voor Jan Lul krijgt hij ook nog eens achter elkaar drie spam mailtjes van Nationale Vacaturebank:

Nationale Vacaturebank | Meerdere e-mail berichten 

Dat kunnen ze dan weer wel…

Opdracht 3. Sorteer en/of verfijn het zoekresultaat op salaris
Ja, voor de eerste keer staat deze opdracht op het programma. Roland is een beetje lacherig van de zenuwen als hij aan deze opdracht begint. En Roland blijft lachen, want hij kan via de verfijningsmogelijkheid op salaris verfijnen:

Nationale Vacaturebank | Facet Salaris

Hoezee! Het is gelukt.

Opdracht 4. Neem via e-mail contact op met de recruiter van een vacature
Hier heeft Roland eventjes getwijfeld. Om de simpele reden dat hij wel een persoon aantrof in de vacature, maar geen persoonlijk e-mail adres. En dat is toch weer knullig van VNU Media

Nationale Vacaturebank | Vacature detail

Dus heeft Roland mDe vacature bevat een persoonsnaam en een e-mail adres, dus Roland stuurt per direct een e-mail met de volgende inhoud:

Beste [],

In het kader van een onderzoek naar de beste vacaturesite van Nederland door het weblog RecruitmentMatters benader ik je hierbij langs deze weg om te bepalen hoe lang het duurt voordat ik een reactie van je ontvang.

Met vriendelijke groet,

En nu maar wachten natuurlijk… Nou, dat duurde maar een paar minuutjes. En Roland kreeg een hele leuke mail terug, van een oude bekende… Tja, dat maakt deze opdracht weer een beetje draaglijk.

Opdracht 5. Geeft de vacature uitleg over bereikbaarheid via OV? 
Nee, helemaal niets te vinden.

Opdracht 6. Solliciteer online en neem contact op met recruiter op basis van contactgegevens in de e-mail
Roland zoekt naar naar een vacature van VNU Media, de overkoepelende toko waar ook Nationale Vacaturebank onder valt. En er zijn er wel een paar, en dat zijn allemaal topbanen?:

Nationale Vacaturebank | Zoekresultaat VNU Media vacatures

Zouden deze topbanen ook verschijnen als een werkzoeker een zoekopdracht invoert? Dat zou wel heel bijzonder zijn als jouw vacature (als werkgever) het af moet leggen tegen de vacature van Nationale Vacaturebank…

Roland zal het verder maar niet hebben over de vacaturepagina, waar de sollicitatieknop diep, diep below the fold is verborgen, of het sollicitatieformulier met de bizarre knoptekst Controleer uw brief, of het vergeten te bedanken voor zijn sollicitatie. Want alles valt in het niet bij de ongelofelijk slechte e-mail response op die online sollicitatie:

Nationale Vacaturebank | Automatische e-mail response op online sollicitatie

Ja, dit bedrijf begrijpt online recruitment…

En om volstrekt onduidelijke redenen wordt deze reactie maar liefst drie keer naar Roland verzonden:

Nationale Vacaturebank | E-mail responses

Met een zucht van opluchting kan Roland ook deze laatste opdracht afvinken. Want hoewel hij Nationale Vacaturebank een stuk beter vindt dan de rest, deze laatste opdracht was toch weer bijzonder frustrerend. 

De eindscore
De score voor Nationale Vacaturebank is als volgt:

 • Opdracht 1: 5 punten (van 6)
 • Opdracht 2: 1 punt (van 5)
 • Oprdracht 3: 1 punt (van 2)
 • Opdracht 4: 1 punt (van 1)
 • Opdracht 5: 0 punten (van 1)
 • Opdracht 6: 2 punten (van 10)

Nationale Vacaturebank scoort 10 punten op een maximum score van 25. En daarmee steekt ze met kop en schouders boven de andere sites uit. Tegelijkertijd is het een redelijke score maar nog lang niet voldoende. Er blijft dus een zoetzure smaak achter; maar dat is nog altijd een stuk beter dan alle eerdere ervaringen.

Volgende keer: Megajobs!

Geef een reactie

4 Comments