Dit kreeg Euroland vandaag in zijn schoentje

Vlag Griekenland Het begrotingstekort van Griekenland over 2009 (en voorgaande jaren…) is zoals verwacht fors hoger uitgevallen. Waarmee Griekenland van de PIIGS landen de meest abominabele situatie toont. En dus al sinds 4 jaar in ieder geval niet aan de begrotingsnorm van de EU voldoet. Maar is dat eigenlijk nog nieuws?

Ondanks alle opwekkende geluidjes die Ierland nog probeert uit te stoten is ook dat land ten dode opgeschreven, overigens op de voet gevolgd door Spanje en Portugal. Italie liegt zoals te doen gebruikelijk; maar dat zal over een paar jaar wel duidelijk worden. Waarmee we alle armetierige biggetjes wel hebben gehad.

Zo ziet de ontwikkeling van het begrotingstekort voor de PIIGS landen, Nederland en Duitsland eruit:

Eurostat: Begrotingstekort (in % van BBP) voor geselecteerde Eurolanden, 2006 - 2009

Eurostat: Begrotingstekort (in % van BBP) voor geselecteerde Eurolanden, 2006 – 2009

Goedemorgen! Een duikvlucht van jewelste, behalve Duitsland (en liegebeestje Italie). Nederland duikelt ook lekker naar beneden, maar de PIGGS landen zien er toch echt zeer ongezond uit. Griekenland heeft overduidelijk nog nooit aan de EU norm voldaan; maar kon dit ‘dankzij’ Goldman Sachs (of, om met Matt Taibbi te spreken, the vampire squid) net doen of het allemaal goed ging. Tot het mis ging. En zoals we ondertussen weten kan Griekenland evenmin voldoen aan het tijdschema wat in samenspraak met ECB en IMF was opgesteld. Er zullen de komende tijd ongetwijfeld nog veel meer teleurstellingen te verwachten zijn.

Het is overigens niet zo dat Griekenland het enige Euroland met een probleem is. Ierland, Spanje en Portugal liggen gebroederlijk in de intensive care, naast Griekenland. Ierland is weliswaar de eerste die onder het mes moet, maar het Iberisch schiereiland zal niet lang daarna eraan moeten geloven.

Voor de liefhebbers van onaangename grafiekjes ook nog even de combinatie van werkloosheid en begrotingstekort voor dezelfde landen in 2009:

Eurostat: Begrotingstekort en werkloosheid voor geselecteerde Eurolanden, 2009

Eurostat: Begrotingstekort en werkloosheid voor geselecteerde Eurolanden, 2009

Hoe makkelijk zou het bezuinigen zijn met een hoge werkloosheid en een hoog begrotingstekort? Ik heb een donkerbruin vermoeden…

Geef een antwoord

1 Comment