Vacaturesite top 10: drie keer is scheepsrecht?

Vacaturemonitor, negatief Voor de derde achtereenvolgende week is er krimp te melden voor wat betreft het aantal vacatureplaatsingen over de afgelopen drie weken. Dit keer van ruim 150.000 naar bijna 147.000, een daling van meer dan 3.000 vacatures. En de derde achtereenvolgende daling op rij. De voorsprong ten opzichte van vorig jaar is geslonken van 12,3% verleden week naar 7,4% deze week. Twee weken geleden was die voorsprong nog bijna 16%…

De krimp van het aantal unieke vacatures is zelfs scherper. In vergelijking met dezelfde periode in 2009 is het aantal vacatures op dit moment 3,2% hoger, terwijl dit percentage een week geleden nog 8,% was. Twee weken geleden stond het verschil op 11,9% in het voordeel van 2010; het grootste verschil tot op heden.

Was oktober slechts een korte opleving? Of krijgen we de komende weken toch weer een herstel te zien?

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 43 – 45)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 43 – 45)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  • Werk.nl: -0,1%
  • Nationale Vacaturebank: 0,0%
  • Monsterboard: -0,1%
  • DOVAjobs: -0,2%
  • Megajobs: -0,3%
  • JobTrack: 0,0%
  • Careerbuilder: +0,3%
  • Gus.nl: -0,1%
  • Vacaturekrant: -0,1%
  • Randstad: -0,1%

Wederom een bijzonder rustige week met zeer kleine verschuivingen. Alleen Careerbuilder laat een groeicijfer zien ten opzichte van de voorgaande week.

Vrijwel alle kleine sites laten een duidelijk beter resultaat zien in vergelijking met dezelfde periode in 2009; alleen Randstad moet hier verstek laten gaan. ‘s Lands grootste uitzender blijft op vrijwel hetzelfde niveau als vorig jaar. Waarmee nog maar eens wordt aangetoond dat de algemene uitzenders in Nederland nog lang niet uit het slop zijn.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Extreme kalmte en rust op de normaal zo woelige baren van het online vacaturevolume. Een spiegelgladde zee, en dat tijdens het stormseizoen… Bereiden de sites zich nu al voor op de komende decemberdip? Dat zou wel bijzonder vroeg zijn.

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord