De iPhone app van Monster(board)

Logotype Monster Jawel, eindelijk is hij dan gearriveerd; de iPhone app van Monster(board). En direct maar een compliment, de applicatie ziet er mooi uit. Maar zoals mijn goede, oude vader altijd zei: van een mooi bord kan je niet eten. En dat is waar, want het gaat er natuurlijk om wat de applicatie voor de werkzoeker betekent.

Dus heb ik even een flitsbezoek gebracht aan deze knisperend nieuwe applicatie uit de keuken van Monster. Waarmee het beeld van dat mooie bord behoorlijk aan diggelen gaat. De ergste ervaring? Ik moet me registreren voordat ik vacatures kan zoeken! Echt waar…

Maar eerst even de allereerste ervaring als ik de app open:

Monster iPhone app | Spash screen 

De Monster ‘M’ straalt me tegemoet. Helemaal vrolijk wacht ik op de eerste functionele pagina. Die na geruime tijd verschijnt en er zo uitziet:

Monster iPhone app | Inloggen

WTF? Inloggen of registreren? Ik wil gewoon vacatures zoeken! Dag positieve eerste ervaring! En wat zou de gemiddelde werkzoeker met een iPhone (inderdaad een contradictio in terminis) doen? De app linea recta verwijderen. Wie denkt Monster wel dat zij is?

Maar ja, ik ben niet de gemiddelde werkzoeker met een iPhone dus ik ga koppig door. Nadat ik op Registreren heb geklikt krijg ik dit scherm voor mijn neus:

Monster iPhone app | registratie

Hahaha! Ik zit op de gewone site! Heeft Monster hier zolang over gedaan? Om de gebruik door te verwijzen naar de eigen site? Godgeklaagd is dit! En eerst even een vergrootglas erbij pakken om te zien ik allemaal in moeten vullen. Ja, bij Monster gaat het allemaal om de work seeker experience

Monster iPhone app | registratie geslaagd

En hier dan de pagina als ik me succesvol heb ingeschreven (na drie pogingen…). Allemaal volstrekt onleesbaar natuurlijk. En ik moet de iPhone Monster app weer opnieuw openen. Hoera.

Na nu te hebben ingelogd krijg ik dit te zien:

Monster iPhone app | Dashboard

En wederom, zeer fraai vormgegeven. Simpel, duidelijk, en… traag. Maar dat terzijde.

Monster iPhone app | Zoekfunctie

Trefwoord en locatie (waarvan de laatste natuurlijk automatisch gevonden kan worden), prima. Klik op de Naar resultaten knop en ik zie de zoekresultaten:

Monster iPhone app | Zoekresultaat

Ik kan het resultaat filteren en bewaren,  check. Ik zie functietitel, bedrijfsnaam, locatie (en de volstrekt overbodige plaatsingsdatum), check. Ik zie merkwaardige en overbodige paarse bolletjes voor elke vacature, jammer. En ik kan naar de details van de vacature:

Monster iPhone app | Vacature

Ja, hier zie ik dan nog wat het type baan is en het salaris, maar als je nou in het resultaatscherm de plaatsingsdatum weghaalt en die twee zaken toont dan kan je 1 stap overslaan! En heeft een werkzoeker in het lijstscherm meteen zoveel mogelijk informatie! Da’s dus weer erg jammer en onhandig.

En dan is er natuurlijk de blauwe button (lelijk!) met de tekst Solliciteer. Waar je het volgende ziet als je daarop klikt:

Monster iPhone app | CV nodig

En dit is ondermeer de reden om in te loggen. Maar dat wordt door Monster helemaal aan de voorkant van het proces geplaatst. In plaats van op het moment dat je het nodig zou hebben.

Verder mis ik de mogelijkheid om op basis van een zoekresultaat een (e-mail) verzendservice aan te maken. Wat een gemiste kans is natuurlijk.

Conclusie
Een fraai vormgegeven app met een kanon van een fout helemaal aan het begin. Inloggen om vacatures te zoeken is natuurlijk volstrekt stompzinnig vanuit het perspectief van de werkzoeker. Dat hoeft tenslotte ook niet op de Monster(board) vacaturesite. Dus waarom deze, aanzienlijk slechtere, ervaring bieden op een mobiel platform? En dan nog eens de registratieprocedure… dat is echt pure armoe.

Daarnaast heeft deze applicatie alle problemen die inherent zijn aan de eerste generatie mobiele online recruitment toepassingen. Het is niet toegesneden op de form factor en het gebruik van smartphones. En zal daarmee slechts een beperkt succes kennen. Ondanks de explosieve groei van mobiel Internet.

Geef een reactie

7 Comments